Previous Year Questions: Preamble


20 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC CSE | Previous Year Questions: Preamble


Description
This mock test of Previous Year Questions: Preamble for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Previous Year Questions: Preamble (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Previous Year Questions: Preamble quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Previous Year Questions: Preamble exercise for a better result in the exam. You can find other Previous Year Questions: Preamble extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The Preamble to the Constitution of India is    

(UPSC CSE 2020)

Solution:

Preamble is an integral part of the Constitution but it is not an operative part of the Constitution. This has been ruled by the Keshav Ananda Bharati case

QUESTION: 2

Which one of the following objectives is not embodied in the Preamble to the Constitution of India?  

(UPSC CSE 2017)

Solution:

The Preamble mentions only Liberty of thought, expression, faith, belief and worship.

QUESTION: 3

The mind of the makers of the Constitution of India is reflected in which of the following?

(UPSC CSE 2017)

Solution:

Preamble is dubbed to contain the philosophy of the Constitution. It thus acts as a mirror into the minds of the makers of the Constitution.

QUESTION: 4

The words “Socialist” and “Secular” were added to the Preamble of the Constitution of India by

(TNPSC )

Solution:

The 42nd Constitutional Amendment Act added the words ‘Socialist’, ‘Secular’ and ‘Integrity’.

QUESTION: 5

The idea of Preamble was borrowed from which of the following?

(TNPSC )

Solution:

The Constitution of USA was the first such written document with a Preamble.

QUESTION: 6

Who prepared the Preamble of the Indian Constitution?

(TNPSC)

Solution:

The Objective Resolution prepared by Jawaharlal Nehru and submitted before the Constituent Assembly contributed heavily to the content and philosophy of the Preamble.

QUESTION: 7

In the Preamble it is quoted that India is a:

(TNPSC)

Solution:

The Preamble declares India as a Sovereign, Socialist, Secular, Democratic Republic.

QUESTION: 8

The Preamble of the Indian Constitution was amended by

(TNPSC)

Solution:

The Preamble has only been amended once in 1976 by the 42nd Constitutional Amendment Act.

QUESTION: 9

In the following quotation, ”WE, THE PEOPLE OF INDIA, having solemnly resolved to Constitute India into a Sovereign, Socialist, Secular,  Democratic,  Republic and to secure to all its citizens: justice, social, economic and political; liberty of thought, expression, belief, faith and worship; equality of status and opportunity; and to promote among them all fraternity assuring the dignity of the individual and the unity of the Nation; in our Constituent Assembly this “X”................do hereby adopt, enact and give to ourselves this Constitution”, “X” stands for

(TNPSC )

Solution:

The Constitution was adopted on 26 November 1949, which is mentioned in the Preamble.

QUESTION: 10

The objectives of the Constitution are mentioned in

(TNPSC)

Solution:

The Preamble contains the objectives that the Constitution seeks to provide the citizens.

QUESTION: 11

Who called the Preamble as the identity card of the Constitution?

(TNPSC)

Solution:

The eminent lawyer and jurist, Nani Palkhivala was one of India’s most distinguished lawyers. He appeared in several landmark judgements and famously remarked that the Preamble is the identity Card of the Constitution.

QUESTION: 12

The Preamble of our Constitution

(UPSC CSE 1999)

Solution:

The Preamble is a part of the Constitution. It is the philosophy of the Constitution and hence can also be seen as containing the spirit of the Constitution. Fundamental Rights are the limitation to the granted power of the State.

QUESTION: 13

The Indian brand of Socialism is a

(TNPSC)

Solution:

The concept of Socialism is not well explained by the Preamble. However, the Supreme Court in the D. S Nakara vs. Union of India, 1983 Case attempted to provide a definition whereby socialism is considered not as communist socialism but democratic socialism.

QUESTION: 14

Which of the following emerges clearly from the Preamble?

(UPSC CSE)

1. When the Constitution was enacted
2. The ideals that were to be achieved
3. The system of Government
4. The source of Authority

Solution:

The Preamble clearly states all of the above features. It begins by declaring the source of authority of the Constitution, then moves on to state the system of government and then details briefly on the objectives and ideals sought by the Constitution and finally ending by announcing the date of adoption and enactment.

QUESTION: 15

The ideals of justice- social, economic and political has taken from the

(TNPSC)

Solution:

The Constitution of the USSR was the source for the ideals of justice in the Preamble and the concept of fundamental Duties.

QUESTION: 16

The ideals of liberty, equality and fraternity in the Preamble have been taken from

(TNPSC)

Solution:

The French Constitution inspired the provisions of liberty, equality and fraternity in the Preamble and also the concept of Republic.

QUESTION: 17

The Preamble can be altered by an amendment under Article

(TNPSC)

Solution:

In Keshavananda Bharati case,1973, the Supreme Court ruled that the Preamble can be
amended under Article 368 but without altering the basic features of the Preamble.

QUESTION: 18

Which one of the following statements is correct regarding the Preamble?

(UPSC CSE)

Solution:

The Preamble is a part of the Constitution. However, it is not enforceable in a court of law as established by the judgements in Keshavananda Bharati case (1973), S. R Bommai case (1994) and LIC Case (1995).

QUESTION: 19

According to whom is the Preamble the horoscope of our Sovereign, Democratic Republic?

(TNPSC)

Solution:

K. M Munshi was a stalwart in the Indian freedom struggle and played an important role in the making of the Constitution as he was a member of the Drafting Committee.

QUESTION: 20

Who described Preamble as the keynote to the Constitution?

(TNPSC)

Solution:

Sir Ernest Barker, a distinguished English political scientist, paid a glowing tribute to the political wisdom of the authors of the Preamble. He was so moved by the text of the Preamble that he quoted it at the opening of his popular book, Principles of Social and Political Theory (1951).

Similar Content

Related tests