Test: Challenges To And Restoration Of Congress System


10 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC CSE | Test: Challenges To And Restoration Of Congress System


Description
Attempt Test: Challenges To And Restoration Of Congress System | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Indian Polity for UPSC CSE for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The policy initiatives of Mrs.Indira Gandhi's government did not include

Solution:

Abolition of privy purse, nationalisation of banks, nuclear tests were some of the initiatives taken by the Mrs. Indira Gandhi's government.

QUESTION: 2

The slogan of 'garibi hatao’ was used before the

Solution:

The slogan of 'garibi hatao’ was used by Indira Gandhi before the 1971 elections, which ultimately led to the restoration of the Congress.

QUESTION: 3

The socialist leader who gave the strategy ‘non-Congressism’ was

Solution:

Rammanohar Lohia was a socialist leader and thinker. He was a freedom fighter and was one of the founders of the Congress Socialist Party. After the split in the parent party, He became the leader of the Socialist Party and later the Samyukta Socialist Party. He also became Member, Lok Sabha, 1963- 67. He was also the founder editor of Mankind an Jan, known for original contribution to a non-European socialist theory.

QUESTION: 4

Use of English language was strongly opposed by the

Solution:

Karpoori Thakur was a freedom fighter. During his Chief Ministership, he had introduced reservations for the backward classes in Bihar.

QUESTION: 5

The era of coalition government began in India in

Solution:

Era of coalition government  began in 1989 , because in 1967 there was coalition in regional political parties, but in 1989 the coalition government began at national level, and still it is prevailing

QUESTION: 6

After the death of Shastri, there was an intense competition between Indira Gandhi and

Solution:

After the death of Shastri, there was an intense competition between Indira Gandhi and Morarji Desai for leadership.

QUESTION: 7

Lal Bahadur Shastri's famous slogan was

Solution:

Lal Bahadur Shastri had taken over as the Prime Minister after the death of J.L.Nehru. His famous slogan was "Jai Jawan, Jai Kisan".

QUESTION: 8

The chairman of drafting committee of the Constituent Assembly was

Solution:

Dr. B.R. Ambedkar was the Chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly, who worked for the rights of the backward classes.

QUESTION: 9

The Congress Socialist party was founded by

Solution:

Rammanohar Lohia was a Socialist leader and freedom fighter.  He was a Member, Lok Sabha, from 1963 to 67. He was also founder editor of Mankind and Jan and is known for original contribution to a non-European socialist theory. As political leader, he is best known for sharp attacks on Nehru, strategy of non-Congressism, advocacy of reservation for backward castes and opposition to English.

QUESTION: 10

The Indian leader who gave the slogan “Garibi hatao” was

Solution:

Indira Gandhi was the Prime Minister of the Republic of India for three consecutive terms from 1966 to 1977 and for a fourth term from 1980 until her assassination in 1984. She was India's first female prime minister. The slogan of garibi hatao and the programmes that followed it were part of Indira Gandhi’s political strategy of building an independent nationwide political support base.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code