Test: Gender - 2


20 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC CSE | Test: Gender - 2


Description
This mock test of Test: Gender - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Gender - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Gender - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Gender - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Gender - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What did girls learn after the age of 14 years

Solution:

The correct answer is D as girls learn after the age of 14 years
a)Learning to weave basket
b)Doing plantation
c)Learning cooking

QUESTION: 2

What can you say about the work of men and women

Solution:
QUESTION: 3

The provision of ___ helps many women to take up employment outside the home

Solution:

The correct option is Option C.
It is not just the women who will benefit for the crèches in establishments as they move away from the stereotypes related to working of women. Companies will become more employee-friendly, improve their image along with the reduced attrition of working parents. The financial stress on parents will be reduced as both participate in childcare. A child will remain close to parents during early childhood and the grandparents will find time for themselves, and the freedom to pursue hobbies.
 

QUESTION: 4

Women work in agricultural sector includes

Solution:
QUESTION: 5

Ramabai went on to set up a Mission in Khedgaon near Pune in ____, where widows and poor women were encouraged not only to become literate but to be independent.

Solution:

Pandita Ramabai setup a Mission in Khedgaon near Pune in 1898. This was the place where widows and poor women were encouraged not only to become literate but to be independent. They were taught a variety of skills from carpentry to running a printing press, skills that are considered male preserve. This Mission is still active today and does a lot for women’s upliftement.

QUESTION: 6

Ramabai was given the title "Pandita" because she could read and write _____ , a remarkable achievement as women then were not allowed such knowledge

Solution:

The correct option is B.
Pandita Ramabai Sarasvati was an Indian social reformer, a pioneer in the education and emancipation of women in India. She was the first woman to be accorded the titles of Pandita as a Sanskrit scholar and Sarasvati after being examined by the faculty of the University of Calcutta.

QUESTION: 7

Book titled Amar Jiban written by

Solution:

Aamar Jiban, published in 1876, is the name of Rassundari Devi's autobiography and is the first autobiography written by an Indian woman and also the first written by any Bengali female. It tells us about the status of women in the 19th century Indian society.

QUESTION: 8

Earlier it was believed that if a woman learnt to read and write

Solution:

C is the correct option.Earlier it was believed that if a woman learnt to read and write she would bring bad luck to her husband and become a widow.No one in her family or community would speak to her because of the bad luck she is thought to carry.

QUESTION: 9

According to Rokeya Sakhawat lady land is a place where

Solution:

Rokeya Hossain was a reformer up after she was widow started a girls school in Calcutta. In 1905, when she was merely 25 years old, she wrote a remarkable story titled ‘Sultana’s Dream’ to practice her English skills. The story imagined a woman called Sultana who reaches a place called Ladyland.Ladyland was described as a place where women had the freedom to study, work and create inventions like controlling rain from the clouds and flying air cars. In this Ladyland, the men had been sent into seclusion—their aggressive guns and other weapons of war defeated by the brain power of women.

QUESTION: 10

According to the 1961 census, about ___per cent of all boys and men and __ per cent of all girls and women

Solution:

The 1961 Census of India was the 10th in a series of censuses held in India every decade since 1871. The population of India was counted as 438,936,918 people. According to the 1961 census, about 40 percent of all boys and men and 15 percent of all girls and women.

QUESTION: 11

Census of__ literacy rate have grown to 76 per cent for boys and men, and 54 per cent for girls

Solution:

Literacy is among the most promising aspects of the latest census. India's literacy rate increased by 13 percentage points, from 52 percent in 1991 to 65 percent in 2001. Seventy-six percent of males and 54 percent of females are now literate, compared with levels of 64 percent and 39 percent, respectively, in 1991.

QUESTION: 12

The 2001 census also found that ____girls are less likely, than ____ girls, to complete primary school

Solution:
QUESTION: 13

A law was passed in ____ to give women who face physical and mental violence within their homes, also called domestic violence, some legal protection

Solution:

B  is the correct option. Protection of Women from Domestic Violence Act 2005 is a major bill passed by Indian Parliament during UPA government in 2005. The law is crucial, as it helps in the protection of women from the violence she faces in the place she lives in.

QUESTION: 14

An efforts made by the women?s movement led the Supreme Court to formulate guidelines in 1997 to protect women against

Solution:
QUESTION: 15

We saw how boys and girls are made to take certain subjects not because he or she has an aptitude for it, but because they are either boys or girls. It is an example of

Solution:
QUESTION: 16

Ramabai birth year and death year

Solution:
QUESTION: 17

Look at the figure shown below , why girls like to go to school together in a group

Solution:
QUESTION: 18

Below is some data from a special study done by the Central Statistical Organization of India (1998-1999). Total number of work by men in Tamil Nadu is 

Solution:
QUESTION: 19

Below is some data from a special study done by the Central Statistical Organization of India (1998-1999). Who spent total number of work of 44 in a week 

Solution:

C is the correct option.The special study done by the Central Statistical Organization of India (1998-1999) revealed that Men in Tamil Nadu spent total number of work of 44 in a week .

QUESTION: 20

What poster is trying to say 

Solution:

Similar Content

Related tests