Test: Legislature- 1


10 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC CSE | Test: Legislature- 1


Description
Attempt Test: Legislature- 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Indian Polity for UPSC CSE for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The members of parliament are free to raise any matter, which according to them is important, during

Solution:

Zero Hour where members are free to raise any matter that they think is important (though the ministers are not bound to reply), half-an –hour discussion on matters of public importance, adjournment motion etc. are some instruments of exercising control.

QUESTION: 2

Germany has a

Solution:

The two Houses are known as Federal Assembly and Federal Council.

QUESTION: 3

The constitutional article that mentions the conduct of business of the Houses of Parliament is:

Solution:

Article 118(1) of the Constitution empowers each House of Parliament to make rules for regulating its Procedure and the Conduct of its business.

QUESTION: 4

In every two years, one-third members of the Rajya Sabha get

Solution:

All members of the Rajya Sabha do not complete their terms at the same time. Every two years, one-third members of the Rajya Sabha complete their term and elections are held for those one-third seats only.

QUESTION: 5

Confidence or no-confidence can be moved only in

Solution:

The motion of no confidence (alternatively vote of no confidence, censure motion or confidence motion) is a parliamentary motion put before a parliament by the opposition in the hope of defeating or weakening a government, or rarely, by an erstwhile supporter who has lost confidence in the government. Lok sabha alone can move this motion.

QUESTION: 6

The total numbers of seats for Lok Sabha are

Solution:

At present there are 543 constituencies or seats for Lok Sabha and this number has not changed since 1971.

QUESTION: 7

The number of members from Uttar Pradesh to Rajya Sabha is

Solution:

In Rajya Sabha, a state with larger population gets more representatives than states with smaller population. So, a more populous state like Uttar Pradesh sends 31 members to the Rajya Sabha, while a smaller and less populous state like Sikkim has only one seat in the Rajya Sabha.

QUESTION: 8

The bill that enjoys the sitting of both the Houses due to deadlock is

Solution:

Until now, only three bills: the Dowry Prohibition Act (1961), the Banking Service Commission Repeal Bill (1978) and the Prevention of Terrorism Bill (2002) have been passed at joint sessions.

QUESTION: 9

"Hung House” means

Solution:

The ruling party should have a clear and stable majority in the legislature. In the event of a “hung parliament” a coalition government can also be formed. For example in India during the prime ministership of Mr. Deva Gowda (1996) Mr. I.K. Gujral(1998) we had hung parliament.

QUESTION: 10

The circumstances for the extension of the term of Lok Sabha are mentioned in the

Solution:

Article 83 (2) of the Constitution stipulates that Lok Sabha shall have a normal term of 5 years from the date appointed for its first meeting and no longer. However, the President may dissolve the House earlier.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code