Test: Local Government And Administration - 1


10 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Local Government And Administration - 1


Description
This mock test of Test: Local Government And Administration - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Local Government And Administration - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Local Government And Administration - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Local Government And Administration - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Local Government And Administration - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

For expenditure incurred by municipality some money is obtained from

Solution:

A municipal corporation, Mahanagar Palika, Mahanagar Nigam or Nagar Nigam or Nagara Sabha is a local authority in India that supplies urban districts with a population of more than one million. The growing population and urbanization in several cities of India were in demand of a local administrative body that can work for producing essential neighborhood settings like health care, institutional institution, housing, transport, etc. by obtaining property tax and fixed allowance from the State Government.

Its sources of income are expenses on water, residences, businesses and commercial vehicles paid by inhabitants of the town and privileges from the state administration.
 

QUESTION: 2

The local government realises ___ from people

Solution:
QUESTION: 3

The municipalities are formed in ___ while municipal corporation are formed in

Solution:

Municipalities also referred as municipal council,formed in small cities.whereas municipal corporation formed in big cities.

QUESTION: 4

The minimum age of voters in municipal corporation is

Solution:

The correct answer is D as according to 26th amendment the the right to vote to citizens of the United States who are at least 18 year old.

QUESTION: 5

The main function of the municipal corporation is to look after the need of

Solution:

The correct option is D.
Municipal Committee is an elected body that is responsible for running the civic affairs of a smaller town or an urban area. It looks after many needs of the people, such as health and sanitation, water supply, fire services, street lighting and urban amenities like parks and playgrounds.

QUESTION: 6

Every municipal corporation has ___ appointed by the government

Solution:

The correct option is B.
The municipal commissioner is the executive head of the municipal corporation and is appointed by the government.

QUESTION: 7

Which of the following is True

Solution:

C is the correct option. District/Divisional commissioners are responsible for general administration of the division and planned development of the districts under his control and also act as appeal adalat for revenue cases.

QUESTION: 8

Under municipality a city is divided into

Solution:
QUESTION: 9

Which of the following is false related to Municipal corporation

Solution:

The cities with more population have corporation. For example - Bombay Municipal Corporation, Delhi Municipal Corporation etc.

QUESTION: 10

The elected head of the Municipal Corporation is known as Mayor or

Solution:

The Mayor is the head of the municipal corporation, but in most states and territories of India the role is largely ceremonial as executive powers are vested in the Municipal Commissioner.

Similar Content