Test: Role of Government in Health- 1


10 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC CSE | Test: Role of Government in Health- 1


Description
This mock test of Test: Role of Government in Health- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Role of Government in Health- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Role of Government in Health- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Role of Government in Health- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Role of Government in Health- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Health means

Solution:

Health means our ability to remain free of illness and injuries.
Apart from disease, we need to think of other factors that affect our health. For example, if people get clean drinking water or a pollution free environment they are likely to be healthy. On the other hand, if people do not get adequate food to eat or have to live in cramped conditions, they will be prone to illness.

QUESTION: 2

PHC stands for

Solution:

Primary Healthcare Centres (PHC) are the cornerstone of rural healthcare. Primary health centres and their sub-centres are supposed to meet the health care needs of rural population.

QUESTION: 3

OPD stands for

Solution:

OPD means an Out Patient Department of a hospital. It is the section of the hospital where patients are provided medical consultations and other allied services.

QUESTION: 4

India has the largest number of medical colleges in the

Solution:

India has a doctor-population ratio of 1:1700 against a world average of 1.5:1000. We are ranked 67th among the list of developing countries and a ratio of 1:1000 can only be achieved by 2031. However, India has the highest number of medical colleges in the world at 314.

QUESTION: 5

India is the _____ largest producer of medicines in the world and is also a large exporter of medicines.

Solution:

India is the fourth largest producer of medicines in the world and is also a large exporter of medicines 
India tops in the world in exporting generic medicines worth of Rs 50,000 crore and currently, the Indian pharmaceutical industry is one of the world's largest and most developed

QUESTION: 6

In order to prevent and treat illnesses appropriate healthcare facilities that can provide the required care and services that patients need are as follows except

Solution:

Mid-day meal (MDM) is a wholesome freshly-cooked lunch served to children in government and government-aided schools in India. On 28 November 2001, the Supreme Court of India passed a mandate stating, "We direct the State Governments/Union Territories to implement the Mid-Day Meal Scheme by providing every child in every Government and Government assisted Primary School with a prepared mid-day meal."

QUESTION: 7

Which of the following is NOT the communicable disease

Solution:

Diabetes is called a non-communicable disease–that is, one that can not be spread from one person to another. It is a disease that takes many years to develop.

QUESTION: 8

PBKMS stands for

Solution:
  • This association works for the poorest farmers in the country and making sure that these farmers get access to satisfactory wages and guaranteed work.
  • Most of the farmers involved with this association are women.
  • They also demand equal distribution of food and making sure that there is no corruption being acted upon the system of food distribution.
  • They have also helped the workers of tea gardens of Bengal where many kill themselves or die of starvation due to no crops.
  • It is an association of West Bengal Agricultural Farm Workers.
QUESTION: 9

Healthcare facilities divided in two categories

Solution:

Healthcare infrastructure in Singapore consists of both public and private healthcare facilities with both offering high quality of medical care but generally different level of service and comfort. Health plans, insurance, and benefits vary largely and depend typically on your immigration status and the employer. 

QUESTION: 10

Which organisation provides blood to an ill person

Solution:

blood bank is a center where blood gathered as a result of blood donation is stored and preserved for later use in blood transfusion. The term "blood bank" typically refers to a division of a hospital where the storage of blood product occurs and where proper testing is performed (to reduce the risk of transfusion related adverse events). However, it sometimes refers to a collection center, and indeed some hospitals also perform collection. Blood banking includes tasks related to blood collection, processing, testing, separation, and storage.

Related tests