Test: What Is Government - 1


10 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: What Is Government - 1


Description
This mock test of Test: What Is Government - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: What Is Government - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: What Is Government - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: What Is Government - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: What Is Government - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What do governments do for their people

Solution:

Government is the representatives of the public and undertake the work for the welfare of the general public like building roads and flyovers.

QUESTION: 2

What is the most basic outcome of democracy?

Solution:

The most basic outcome of democracy is government accountability to the citizens and its responsiveness to the needs and expectations of the citizens.

QUESTION: 3

What is an important part of the government

Solution:

It's called parliamentary government because of the power is vested in the parliament. In a presidential system like the United state, and the executive branch is seprate, and the president is popularly elected by the citizens of nations.

QUESTION: 4

At which level does the government work?

Solution:

Three levels of governments are present in India: the central government, the state government and the local bodies (Municipal corporations and panchayats). The powers are distributed among these three levels of the government to easily manage the administration of the country.

QUESTION: 5

The ________ level relates to the entire country

Solution:

national government is the government, or political authority, that controls a nation. At minimum, a national government requires a national army, enough power over its states or provinces to set and maintain foreign policy, and the ability to collect taxes.

QUESTION: 6

Which of the following is the capital of India

Solution:

New Delhi serves as the capital of India and the seat of all three branches of the Government of India.

QUESTION: 7

On which level does Indian government take decision to maintain peaceful relations with U.S.S.R

Solution:

The correct option is B.
Indian government takes decisions to maintain peaceful relations on the central level.
 

QUESTION: 8

A mark is put on the ____ to make sure that a person casts only one vote

Solution:

A mark is put on the finger of a voter so as to ensure that no fraud is committed so elections can run in a smooth manner. One man is allowed to vote once only. According to the principle of Universal Adult Franchise all the people who are above the age of 18 years are given a right to vote its enshrined in the Constitution of India.

QUESTION: 9

American women got the right to vote in

Solution:

The 19th Amendment to the U.S. Constitution granted American women the right to vote, a right known as women's suffrage, and was ratified on August 18, 1920, ending almost a century of protest.

QUESTION: 10

What does the Government make for everyone to follow

Solution:

Laws are rules that bind all people living in a community. Laws protect our general safety, and ensure our rights as citizens against abuses by other people, by organizations, and by the government itself.  We have laws to help provide for our general safety.  These exist at the local, state and national levels, and include things like:
Laws about food safety.  At the state and local level, health departments have guidelines that restaurants follow for how to store and prepare food in a healthy manner, so that diners won’t get sick. At the national level, the Department of Agriculture and other federal agencies inspect food production plants to be sure that the food that shows up in your supermarket is safe to eat.
Speed limits and traffic laws exist so that we drive in a safe manner.
Licensing for doctors and nurses ensures proper training of the people who look after us, and who often have our lives in their hands.
We also have laws that protect our rights as citizens, and which include things like:
Laws that come from the Bill of Rights in the U.S. Constitution, that guarantee our basic freedoms like freedom of speech, religion, and the press.
Laws that protect us from discrimination because of our race, gender, age, or because of a disability.

Similar Content

Related tests