Test: What is Government?- 2


20 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC CSE | Test: What is Government?- 2


Description
This mock test of Test: What is Government?- 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: What is Government?- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: What is Government?- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: What is Government?- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: What is Government?- 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Zimbabwe attain independence from whom?

Solution:

Zimbabwe attained independence from White minority rule in 1980. Since then the country has been ruled by ZANU-PF, the party that led the freedom struggle.

QUESTION: 2

Which type of government is chosen by the people?

Solution:

Democracy is government in which power and civic responsibility are exercised by all adult citi- zens, directly, or through their freely elected rep- resentatives. Democracy rests upon the principles of majority rule and individual rights.

QUESTION: 3

The _____ level would mean that which covers an entire state like Haryana or Assam.

Solution:

The correct answer is B as The state level would mean that which covers an entire state like Haryana or Assam

QUESTION: 4

A ______________ is the organization, or agency through which a political unit exercises its authority and controls the actions of its citizens.

Solution:

C is the correct option. Government is the organization, or agency through which a political unit exercises its authority and controls the actions of its citizens.

QUESTION: 5

Democracy is a form of government chosen by the

Solution:

In a democracy, only those people should have the power to make decisions that are elected by the people. There are many situations in which elections are happening but the power remains with someone else. For ex- In Pakistan, General Pervez Musharraf led a military coup in October 1999. He overthrew a democratically elected government and declared himself the ‘Chief Executive’ of the country.
One of the essential features of a Democratic form of government is that the people elect their representatives who shall have the final decision-making powers. This ensures participation of the people in the governance of the country. We can give examples of India, US, England as successful democracies where the Parliament which is an elected body of the people and is the symbol of democracy makes policies for the people.

QUESTION: 6

Women in the UK got right to vote in 1928.

Solution:

Women's suffrage in the United Kingdom was a movement to fight for women's right to vote. It finally succeeded through two laws in 1918 and 1928.

QUESTION: 7

What is Universal Adult Franchise?

Solution:

Universal Adult Franchise means the right to vote of all adults above the age of 18 years, without the discrimination of caste, religion, sex, creed, etc. It enables the citizens to be involved in the governance of their country. Article 326 states that the elections to the House of the People and to the Legislative Assembly of every State shall be on the basis of adult suffrage.

QUESTION: 8

The citizens of the country have the right to approach the ____ if they feel there is violation of any law by an individual or by the government

Solution:
QUESTION: 9

Who wrote the journal YOUNG INDIA?

Solution:

The correct option is C.
Young India was a weekly paper or journal in English published by Mohandas Karamchand Gandhi from 1919 to 1931. Gandhi wrote various quotations in this journal that inspired many. He used Young India to spread his unique ideology and thoughts regarding the use of nonviolence in organising movements and to urge readers to consider, organise, and plan for India's eventual independence from Britain.

QUESTION: 10

Krishna Raja Sagara Dam in

Solution:

Krishnarajasagara is a town in Mandya district in the Indian state of Karnataka.

QUESTION: 11

Which of the following is not the way people express their views and government understand what actions they should take

Solution:

Through rallies , dharanas and strikes people give opinion to govt.

QUESTION: 12

A _____________ is the type of government which is ruled by the king/queen.

Solution:

A monarchy is a country that is ruled by a monarch, and monarchy is this system or form of government. A monarch, such as a king or queen, rules a kingdom or empire. In a constitutional monarchy, the monarch's power is limited by a constitution. But in an absolute monarchy, the monarch has unlimited power.

QUESTION: 13

Which sections were not excluded from the voting rights in the earlier forms of government?

Solution:

Rich men were considered to be worthy and had a lot of respect therefore got the foremost right to choose who will form government.

QUESTION: 14

Which of the following is false regarding Monarchy?

Solution:

Monarchy, political system based upon the undivided sovereignty or rule of a single person. The term applies to states in which supreme authority is vested in the monarch, an individual ruler who functions as the head of state and who achieves his or her position through heredity. Most monarchies allow only male succession, usually from father to son.

QUESTION: 15

The _____ level means in the village, town or locality.

Solution:

The local level means in your village, town or locality. The state level would mean the entire state and the national level relates to the entire country.

QUESTION: 16

Identify the picture 

Solution:

The correct option is Option A.
Supreme Court of India came into existence on 26th January, 1950 and is located on Tilak Marg, New Delhi. The Supreme Court of India functioned from the Parliament House till it moved to the present building.

QUESTION: 17

Which of the following is not a institution of Government?

Solution:

The correct option is B.
Reliance Industries Limited is a private sector company. ... And most importantly, a large private-sector corporation may be privately or publicly traded. RIL is a private sector company which is publicly traded, so it's a public limited company.

QUESTION: 18

A mark is put on the finger to make sure that a person casts only______

Solution:

The correct option is B.
 Ink is normally applied to the left hand index finger, especially to the cuticle where it is ... is trying to cast a vote for the second time and will necessarily be disallowed

QUESTION: 19

All over _______ , women and the poor have had to fight for participation in government. Women's struggle to vote got strengthened during the First World War.

Solution:

All over Europe and USA, women and the poor have had to fight for participation in the Women's struggle to vote got strengthened during the first world war. The result that came was positive and later got the right to vote.

QUESTION: 20

American women got the right to vote in______.

Solution:

American women got the right to vote in 1920.

Similar Content

Related tests