Test: Working Of Institutions - 4


15 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Working Of Institutions - 4


Description
This mock test of Test: Working Of Institutions - 4 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Working Of Institutions - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Working Of Institutions - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Working Of Institutions - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Working Of Institutions - 4 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Why does the political executive have more powers than the permanent executive?

Solution:

Political executive is more powerful than the permanent executive because:

a. Ministers are directly elected by the people. 
b. They are answerable and accountable to the people.
c. Democracy is based on the will of the people, therefore it is the elected ministers who represents that will and takes the final decision.

QUESTION: 2

Who holds the most important and powerful position in the government?

Solution:

Head of the government is Prime Minister. He is the real head where as President is the nominal head.

He is the elected representative of people. First Prime Minister of India is Shree Jawaharlal Nehru and present prime minister is Shri. Narendhra Modi.

QUESTION: 3

Whom does the President appoint as the Prime Minister?

Solution: He is appointed by the President. The President appoints the leader of the majority party or the coalition of parties that has a majority in the Lok Sabha as the Prime Minister. In case no single party/alliance gets a majority, the President appoints the person most likely to secure a majority support.
QUESTION: 4

What is the tenure of office of the Prime Minister?

Solution:

Ideally, the tenure of the Prime Minister is five years. However, he can resign before the completion of his term or he can be removed if a vote of no-confidence motion is passed against him.

QUESTION: 5

What is the government formed by an alliance of two or more political parties called?

Solution: Explanation:- During an election, When no party succeeds in securing a clear cut majority, then two or more parties join their hands (form an alliance) to form the government. This type of government is known as Coalition Government.
QUESTION: 6

Who among the following is a part of the political executive?

Solution: The Minister of Home Affairs is the head of the Ministry of Home Affairs of the Government of India. The Political Executive. The executive is one of the three key functions of the Parliament. It's role is to implement the laws that have been framed by the legislature and the policies of a government.
QUESTION: 7

Which organ of the government has the power to interpret the Constitution?

Solution:

The judiciary in India is also one of the most powerful in the world. The Supreme Court and the High Courts have the power to interpret the Constitution of the country. They can declare invalid any law of the legislature or the actions of the executive, whether at the Union level or at the state level, if they find such a law or action is against the Constitution.

QUESTION: 8

About how many ministers are there in the Cabinet?

Solution:

Article 75 (1A): The total number of Ministers, including the Prime Minister, in the Council of Ministers shall not exceed fifteen per cent. of the total number of members of the House of the People.
Total Members of House the people: 552
15 percent of 552 = 82.8
So, the maximum numbers of cabinet ministers could be upto 82.

QUESTION: 9

Which of these options is/are correct regarding the powers of the Prime Minister?

Solution:

Powers of the Prime Minister

> The Prime Minister chairs the meetings of the Cabinet.

> He coordinates the working of different departments. In case of any disagreement between two or more departments, the decision of the Prime Minister is final.

> The Prime Minister supervises the functions of various ministries. He can distribute and redistribute the work to the ministers

QUESTION: 10

What is the position of the President?

Solution: The President is the Head of the State in India. But he is only a nominal head. The powers and functions of the President are actually exercised by the Council of Ministers headed by the Prime Minister.
QUESTION: 11

Which of the following statements is not true?

Solution: A legislature is a deliberative assembly with the authority to make laws for a political entity such as a country or city. Legislatures form important parts of most governments; in the separation of powers model, they are often contrasted with the executive and judicial branches of government.
QUESTION: 12

The Council of Ministers at the centre is responsible to :

Solution:

The real executive power is thus vested in the Council of Ministers with the Prime Minister as its head. The Council of Ministers is collectively responsible to the House of the People (Lok Sabha)

QUESTION: 13

The president of India is elected by

Solution:
The election to the President of India is an indirect election. The people do not elect the President directly. He is elected by MPs & MLAs who are in turn elected by people. The election process is based on the concept of Electoral College and the value of vote of MPs & MLAs is different.Article 55 of Indian Constitution lays the guidelines about the way Indian President is to be elected.In India the people don't have the right to vote directly for President's election like USA. Only the elected MPs and MLAs has the right to vote.
QUESTION: 14

President of India is :

Solution:

President is head of the state because the word state here is India. since president is the first citizen of india he is the head of the state. on behalf of president government is running who in turn makes his decision by the advice of council of ministers headed by prime minister.

QUESTION: 15

The judges of Supreme Court are appointed by

Solution:

The judges of the Supreme Court and the High Courts are appointed by the President on the recommendation of the Prime Minister and in Consultation with the Chief Justice of India.

Related tests