GC Leong Test: Arid Or Desert Landforms - 1


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | GC Leong Test: Arid Or Desert Landforms - 1


Description
This mock test of GC Leong Test: Arid Or Desert Landforms - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC GC Leong Test: Arid Or Desert Landforms - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this GC Leong Test: Arid Or Desert Landforms - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this GC Leong Test: Arid Or Desert Landforms - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other GC Leong Test: Arid Or Desert Landforms - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements. 

1. In its pure state, limestone is made up of calcite or calcium carbonate, but where magnesium is also present it is termed dolomite 

2. Chalk is a very pure form of limestone, white, and rather soft 

3. Limestone is soluble in rain-water, which, with carbon dioxide from the air, forms a weak acid 

Choose from the following options.

Solution:  
  • Limestone and Chalk: Limestone and chalk are sedimentary rocks of organic origin derived from the accumulation of corals and shells in the sea. 

  • In its pure state, limestone is made up of calcite or calcium carbonate, but magnesium is also termed dolomite. Chalk is a very pure form of limestone, white, and rather soft. 

  • Limestone is soluble in rain-water, which forms a weak acid with carbon dioxide from the air. 

  • A region with a large stretch of limestone, therefore, possesses a very distinct type of topography.

  • It is then termed a karst region, a name derived from Yugoslavia's Karst district where such topography is particularly well developed.

QUESTION: 2

Which of the following are the features of a karst region? 

1. There is an absence of surface drainage 

2. The surface valleys are dry 

3. They have a broken landscape, occasionally broken by precipitous slopes 

Choose from the following options.

Solution:  
  • Characteristic Features of a Karst Region: Generally speaking, karst regions have a bleak landscape, occasionally broken by precipitous slopes. 

  • There is a general absence of surface drainage as most of the surface water has gone underground. Streams rising on other rocks only flow over limestone for a short distance and then disappear underground.

  • For the greater part of their course, they cut their way along the joints and fissures of the rock wearing out a system of underground channels. The surface valleys are therefore dry.

  •  When the water penetrates to the limestone base and meets non-porous rocks, it reemerges onto the surface as a spring or resurgence.

QUESTION: 3

Consider the following statements about swallow holes. 

1. They are small depressions carved out by solution where rain-water sinks into the limestone at a point of weakness 

2. They are also known as sinkholes 

Which of these statements is/are correct?

Solution: On the limestone's surface are numerous swallow holes, which are small depressions carved out by solution where rain-water sinks into the limestone at a point of weakness. They are also known as sinkholes. Gaping Ghyll in Yorkshire is a fine example. These holes grow in size through continuous solvent action.

QUESTION: 4

Which of the following are correctly matched? 

1. When the roof of an underground tunnel collapses, a precipitous limestone gorge such as the Cheddar Gorge is formed 

2. Where several swallow holes coalesce a larger hollow is formed and is called an uvula 

3. Several uvula may merge as a result of subsidence to form a larger depression called a doline 

Choose from the following options.

Solution:  
  • Once the water has sunk into the limestone, it etches out caverns and passages along joints or bedding planes.

  • When the roof of an underground tunnel collapses, a precipitous limestone gorge such as the Cheddar Gorge is formed. Where several swallow holes coalesce, a larger hollow is formed and is called a doline. 

  • Several Dolina may merge as a result of subsidence to form a larger depression called a uvula.

Some of them are a mile across, containing much clayey soil from the limestones, weathered after their subsidence.

QUESTION: 5

Which of the following are correctly matched? 

1. Cockpit country - Jamaica 

2. Kentucky of United States 

3. Pennines of France 

Choose from the following options.

Solution:  
  • The Major Limestone Regions of the World. The most characteristic stretch of limestone occurs in northwest Yugoslavia. 

  • Other regions include The Causses district of southern France, the Pennines of Britain, Yorkshire and Derbyshire in particular, the Kentucky region of the United States, the Yucatan Peninsula of Mexico, the Cockpit Country of Jamaica, and the limestone hills of Perlis.

QUESTION: 6

Consider the following statements. 

1. Limestone vegetation in tropical regions, and it is luxuriant because of the heavy rainfall all the year-round 

2. Settlements are scattered, and the population is often sparse 

Which of these statements is/are correct?

Solution:  
  • Limestone vegetation in tropical regions, how- ever, is luxuriant because of the heavy rainfall all the year-round. 

  • Settlements are scattered, and the population is often sparse. The only mineral of importance is lead which occurs in veins in association with limestone. 

  • Besides this, good quality limestones are often used as building materials or quarried for the cement industry.

QUESTION: 7

Which of the following are correctly matched? 

1. Batu caves - Kuala Lumpur 

2. Carlsbad cave - Yugoslavia 

Which of these statements is/are correct?

Solution: Batu Caves, Kuala Lumpur, Mammoth Caves, Kentucky and Carlsbad Cave, New Mexico, in U.S.A. and Postojna Caves, Yugoslavia.

QUESTION: 8

Consider the following statements. 

1. The landforms of chalk are rather different from those of other limestones 

2. There is little or no surface drainage and valleys which once contained rivers are now dry 

3. These are often called coombes 

Which of these statements is/are correct?

Solution:  
  • The landforms of chalk are rather different from those of other limestones. 

  • There is little or no surface drainage, and valleys which once contained rivers are now dry. 

  • These are often called coombes. The chalk forms low rounded hills in southern and southeastern England, where they are called downs and in northern France. 

  • The chalk is covered with short turf, and in places with woodland, and is used for pasture and sometimes for arable farming. 

  • Because of the friable nature of the rock, swallow-holes and underground cave networks do not generally develop.

QUESTION: 9

Consider the following statements. 

1. Limestones are well jointed and it is through these joints and cracks that rain-water finds its way into the underlying rock 

2. Progressive widening by solution enlarges these cracks into trenches and a most Intriguing feature called limestone pavement is developed

Which of these statements is/are correct?

Solution: The enlarged joints are called grikes, and the isolated, rectangular blocks are termed clints. The limestone pavements may have been formed beneath the soil and are now exposed by removing the soil cover.

QUESTION: 10

Which of the following features adorn the limestone Caves? 

1. Stalactites 

2. Stalagmites 

3. Pillars

Choose from the following options.

Solution:

Features adorn the limestone Caves: Stalactites, Stalagmites, Pillars

Related tests