Indian Geography - MCQ Online Test (1)


25 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Indian Geography - MCQ Online Test (1)


Description
This mock test of Indian Geography - MCQ Online Test (1) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Indian Geography - MCQ Online Test (1) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Indian Geography - MCQ Online Test (1) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Indian Geography - MCQ Online Test (1) exercise for a better result in the exam. You can find other Indian Geography - MCQ Online Test (1) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one of the following is the most widespread and most productive category of soil?

Solution:

Answer: a

Alluvial soils are formed from alluvial deposits of rivers from mountainous region of Himalayas - Ganga, Brahmaputra and Indus rivers. These soils are found in North India in Indo-Gangetic and Brahmaputra flood plains. The soils are relatively fertile, as it is brought by the silt of the rivers of the Northern Plains and are generally considered good for crop cultivation

QUESTION: 2

‘Regur Soil’ is another name for the

Solution:

Answer: b

Central India and Deccan plateau mainly constitutes Black soil. The soil is suitable for growing cottons. These are residual deposits from trap or basalt rocks. This type of soil is typically of the Deccan trap region spread over Northwest Deccan plateau and is made of lava floors. They cover the plateaus of Maharashtra, Saurashtra, Malwa, Madhya Pradesh, Chhattisgarh and extend in South-East direction along Godavari and Krishna valleys. These soils contain essential clay minerals as montmorillonite.

QUESTION: 3

Which one of the following is the main reason for the loss of the top soil in India?

Solution:

Water during heavy rains removes a lot of top soil. When rain drops strike the surface, sands and silts are detached from the soil body and it is called splash erosion. As rainfall continues, a large amount of water flows in the form of surface run-off which removes the top soil from a large area

QUESTION: 4

Arable land in the irrigated zones of India is turning saline due to which of the following reasons?

Solution:

The correct option is B.

A fairly large area of arable land in the irrigated zones of India is becoming saline because of over- irrigation. The salt lodged in the lower profiles of the soil comes up to the surface and destroys its fertility. Chemical fertilisers in the absence of organic manures are also harmful to the soil.

QUESTION: 5

Which one of the following states of India experiences floods frequently?

Solution:

The correct option is B.
Assam is among the high flood-prone states of India. Apart from these, most of the rivers in the northern states like Punjab and Uttar Pradesh are also vulnerable to occasional floods
 

QUESTION: 6

In which one of the following districts of Uttaranchal did Malpa Landslide disaster take place?

Solution:

The Malpa landslide was one of the worst landslides in India. On 18 August 1998 at 3.00 a.m., massive landslides wiped away the entire village of Malpa in the Pithoragarh district of Uttarakhand, then in Uttar Pradesh in Kali Valley of Higher Kumaon division of the Himalayas.

QUESTION: 7

Which one of the following longitudes is the standard meridian for India?

Solution:
QUESTION: 8

Which one of the following states receives floods in the winter months?

Solution:

The correct answer is D as tamil nadu is only the states receives floods in the winter months.

QUESTION: 9

In which of the following rivers is the Majuli River Island situated?

Solution:
QUESTION: 10

In the context of Indian wild life, the flying fox is a

Solution:
QUESTION: 11

In India, which one of the following States has the largest inland saline wetland?

Solution:

D is the correct option.The Sambhar Salt Lake, India's largest inland salt lake, is located 80 km (50 mi) southwest of the city of Jaipur and 64 km (40 mi) northeast of Ajmer,” Rajasthan”. It surrounds the historical Sambhar Lake Town.

QUESTION: 12

Which one of the following rivers has the largest river basin in India?

Solution:

Answer: b

The Ganga river system is the largest in India having a number of perennial and non-perennial rivers originating in the Himalayas in the north and the Peninsula in the south, respectively.

QUESTION: 13

In which one of the following States has India’s largest private sector sea port been commissioned recently?

Solution:

The correct option is A.
Andhra Pradesh State has India's largest private sector sea port which is been commissioned recently.

QUESTION: 14

In India, the ports are categorized as major and non-major ports. Which one of the following is a non-major port?

Solution:
QUESTION: 15

In which one of the following places is the Shompen tribe found?

Solution:
QUESTION: 16

In which state is the Tabo Monastery located?

Solution:

B is the correct option.Often referred as Ajanta of the Himalayas, Tabo Monastery is situated at the height of 10,007 feet in Lahaul and Spiti district of Himachal Pradesh in north India. It is one of the oldest Buddhist pilgrimage centres in the Trans-Himalayas region.

QUESTION: 17

Which one of the following latitudinal extent is relevant for the extent of India’s area?

Solution:

The correct answer is D as 6°45'N - 37°6'N latitudinal extent is relevant for the extent of India’s area.

QUESTION: 18

Which one of the following pairs (Dam / Lake River) is not correctly matched?

Solution:

The correct option is D.
Wular Lake is the largest freshwater lake in India and lies in the Kashmir Valley, 40 km northwest of Srinagar City in the Northwest of India. With a size of 189 sq. km, Wular Lake is also one of the largest freshwater lakes in Asia.

QUESTION: 19

Which one of the following rivers does not originate in India?

Solution:
QUESTION: 20

With reference to the mineral sources of India, consider the following pairs:

Mineral 90% — National Sources in

  1. Copper — Jharkhand
  2. Nickel — Orissa
  3. Tungsten — Kerala

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

Solution:

B is the correct option. Only the 2nd match is the correct. 

  • The state of Odisha endowed with the largest share of resources of nickel ore in the country at 174.48 million tonnes (92%). These resources have mainly been distributed in three districts, namely Jajpur (139.51 million tonnes), Mayurbhanj (27 million tonnes) and Keonjhar (7.97 million tonnes).
  • The major copper mines are the Khetri copper belt in Rajasthan not Jharkhand.
  • Resources of tungsten bearing minerals are mainly distributed in Karnataka (42%), Rajasthan (27%), Andhra Pradesh (17%) and Maharashtra (9%). The remaining 5% resources are in Haryana.
     
QUESTION: 21

The office of the registrar general and census commissioner conducts the census in India. It is under which ministry/body?

Solution:

The responsibility of conducting the decennial Census rests with the Office of the Registrar General and Census Commissioner, India under Ministry of Home Affairs, Government of India

QUESTION: 22

 Consider the following statements :

1. The rural decadal growth rate of population is more than that of urban areas.

2. The contribution of rural and urban areas to the total increase in population is nearly equal.

Which of the statements given above is/are correct ?

Solution:

Answer b)

The urban decadal growth rate of population is more than that of rural areas. This is because urbanization is increasing. More and more areas are coming under the definition of “urban areas”. The contribution of rural and urban areas to the total increase in population is nearly equal – 91 million.

QUESTION: 23

Consider the following states:

1. Bihar

2. West Bengal

3. Delhi

Which of the following is the correct sequence in terms of population density?

Solution:

 Answer (b)

Explanation :

Delhi should be the first and most of you will know this. Even if you didn’t, it’s not hard to figure out that Delhi being quite small in area compared to states, and having a large population (with all those migration) will surely have the highest population density. Now, before 2011 census, WB was the state that had the second highest population density. This changed after the census 2011 report and Bihar overtook WB. This was a thing which was quite discussed when the reports came.

QUESTION: 24

 The child sex ratio takes into account which of the following age groups?

Solution:

Answer c

Explanation

The Census definition of child is one who is between 0 to 6 years of age.

QUESTION: 25

Other than conducting census, the office of the registrar general and census commissioner performs which function?

Solution:

 Answer & Explanation (b)

Since its the other function of the office of the registrar general and census commissioner, it’s important that you know it. In this question, even if you didn’t know the answer, you could apply your knowledge of current affairs. In India, we do not have a uniform civil code. This matter keeps coming up in the newspapers, and we read articles about minorities having their separate personal laws. 

Related tests