MCQ: Agriculture - 2


20 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | MCQ: Agriculture - 2


Description
This mock test of MCQ: Agriculture - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC MCQ: Agriculture - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ: Agriculture - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this MCQ: Agriculture - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ: Agriculture - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Percentage of protein in fish is:

Solution:

The exact protein content of fish depends on the species you select. In a 3-ounce serving size of the most common fin fish, you’ll get between 16 and 26 grams of protein.

QUESTION: 2

Reindeer herding is one of the few forms of nomadic or shifting agriculture practised outside the tropics.

Solution:

Reindeer herding is one of the forms of nomadic or shifting agriculture practised outside the tropics. 
Reindeer herding is limited to some areas only. A person who conduct reindeer herding is called reindeer herders and approximately 100,000 people are engaged in reindeer herding today around circumpolar north.

QUESTION: 3

What percentage of the world's surface is used for agriculture of some sort?

Solution:

The correct option is Option D.

Roughly 37% of Earth's land is today employed for agricultural purposes, with about 11% used for growing crops and the remainder for pasture.

QUESTION: 4

Which country is the leading producer (not exporter) of rice?

Solution:

The correct option is B.
China In the 2018/2019 crop year, China produced some 148.5 million metric tons of milled rice, a higher volume than any other country. India came in second place with 116.42 million metric tons of milled rice in that crop year.

QUESTION: 5

Which are the world's most numerous farm animals?

Solution: Poultry are farmed in great numbers with chickens being the most numerous. More than 50 billion chickens are raised annually as a source of food, for both their meat and their eggs. Chickens raised for eggs are usually called layers while chickens raised for meat are often called broilers.
QUESTION: 6

Which of these crops is not one of the top five food staples (providers of energy) in the world?

Solution:

Common staples include cereals (such as rice, wheat, maize, millet, and sorghum)

QUESTION: 7

What is this type of farming?

Solution: It's Viticulture because this is grapevine farming
QUESTION: 8

What initials are used to describe what scientists are trying to do to increase the yield of crops?

Solution:

Genetically modified crops (GM crops) are plants used in agriculture, the DNA of which has been modified using genetic engineering methods. In most cases, the aim is to introduce a new trait to the plant which does not occur naturally in the species.

QUESTION: 9

This area was originally grassland

Solution:

It's is true because due to low rainfall and less vegetation this grassland has converted into arid and dry land.

QUESTION: 10

What sometimes happens to damage the soil when crops are irrigated?

Solution:

Salinization refers to a build up of salts in soil, eventually to toxic levels for plants. (3,000 - 6,000 ppm salt results in trouble for most cultivated plants.) Salt in soils decreases the osmotic potential of the soil so that plants can't take up water from it.

QUESTION: 11

Which of these crops is not normally grown on a plantation?

Solution:
QUESTION: 12

Who announced the introduction of National Food Security Act?

Solution:

On July 6, 2009, Finance Minister Mr.Pranab Mukherjee announced the introduction of National Food Security Act under which BPL families in rural and urban areas will be entitled by law to 25 kg. of wheat or rice per month at Rs. 3 per kg.

QUESTION: 13

Agriculture can cause soil erosion.

Solution:

Agriculture is probably the most significant activity that accelerates soil erosion because of the amount of land that is farmed and how much farming practices disturb the ground.

QUESTION: 14

What is this crop?

Solution:
QUESTION: 15

About when did agriculture begin?

Solution:

Sometime around 10,000-12,000 years ago, our hunter-gatherer ancestors began trying their hand at farming.
First, they grew wild varieties of crops like peas, lentils and barley and herded wild animals like goats and wild oxen. Centuries later, they switched to farming full time, breeding both animals and plants, creating new varieties and breeds. Eventually, they migrated outward, spreading farming to parts of Europe and Asia.

QUESTION: 16

What is commercial horticulture?

Solution:
QUESTION: 17

Agriculture does not contribute to the production of greenhouse gasses, particularly methane.

Solution:

Agriculture (9.9 percent of 2018 greenhouse gas emissions) – Greenhouse gas emissions from agriculture come from livestock such as cows, agricultural soils, and rice production.

QUESTION: 18

At what rate does soil form naturally?

Solution:

The time needed to form a soil depends on the latitude: in environments characterized by a mild climate, it takes 200-400 years to form 1 cm of soil. In wet tropical areas soil formation is faster, as it takes 200 years. In order to accumulate enough substances to make a soil fertile it takes 3000 years.

QUESTION: 19

What is this type of field called?

Solution: These are Fields of rice and rice is also called Paddy.
QUESTION: 20

What name is given to the form of agriculture that raises only crops?

Solution:

Arable farming involves growing crops such as wheat and barley rather than keeping animals or growing fruit and vegetables. Arable land is land that is used for arable farming

Related tests