MCQ: Water Resources - 2


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | MCQ: Water Resources - 2


Description
This mock test of MCQ: Water Resources - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC MCQ: Water Resources - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ: Water Resources - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this MCQ: Water Resources - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ: Water Resources - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In which part or state of India people build diversion channels like ‘guls’ or ‘kuls’ ?

Solution:

State in India where both guls and kuls are used for irrigation is Himachal Pradesh. Guls and Kuls can be made in the Western Himalayas region of India. Guls and Kuls are kinds of diversions which are built for the purpose of water harvesting.

QUESTION: 2

The total volume of the world’s water is estimated to exist as ocean: 

Solution:

The percentage of the total volume of world's water is estimated to exist as oceans is 96.5%.

QUESTION: 3

Nagarjuna Sagar dam is across the river?

Solution:

Nagarjuna Sagar Dam was built on River Krishnna. The construction commenced in 1955 and took 12 years for its completion. This place is at a distance of about 160 Kms from Hyderabad. 

QUESTION: 4

Roof top rainwater harvesting is the most common practice in- 

Solution: Shillong gets very much rain. So, the common practice is rain harvesting in that place.
QUESTION: 5

How much percentage (%) of the Earth’s Surface is covered with water? 

Solution:

About 71 percent of the Earth's surface is water-covered, and the oceans hold about 96.5 percent of all Earth's water. Water also exists in the air as water vapor, in rivers and lakes, in icecaps and glaciers, in the ground as soil moisture and in aquifers, and even in you and your dog.

QUESTION: 6

The first & the only state in India which has made Roof Top Rain water Harvesting Structured compulsory to all the across the state is – 

Solution:

Its tamil nadu. as we know that the western ghats recieves a preety good rainfall and due to which tamil nadu govt. enforced citizens to develop rainwater harvesting system in their house.

QUESTION: 7

It is predicated that nearly 2 billion people will live in absolute water scarcity in the year of – 

Solution:

Sources on earth are limited. Every region of earth can handle only a limited amount of living beings. But as our population is getting increased and increased the problem of exploitation of resources and the scarcity of these will come obviously. Therefore a prediction is made of year 2025.

QUESTION: 8

On which river has Nagarjun Sager Dam been constructed? 

Solution:

Nagarjuna Sagar Dam was built across the Krishna river at Nagarjuna Sagar where the river forms the boundary between Nalgonda District in Telangana and Guntur district in Andhra Pradesh states in India.

QUESTION: 9

 Careful management of water catchment areas results in

Solution:

During the time of emergency when the water becomes scarce, stored water helps to meet the daily requirement.

QUESTION: 10

What is the rank of India in the world countries in the terms of Water availability per person p.a.? 

Solution:

The rank of India in the world in terms of availability for water availability per person per mm is 133. India is said to have received only 4% of the global precipitation and therefore ranks 133 out of all the countries. The total renewable water resources of India are known to be about 1,897 sq km per annum.

Related tests