Model Tests Paper - 1


20 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Model Tests Paper - 1


Description
This mock test of Model Tests Paper - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Model Tests Paper - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Model Tests Paper - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Model Tests Paper - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Model Tests Paper - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Precambrian rocks in India are mostly found in the

Solution:

The Precambrian rocks of India are categorized into two systems and they are as follows: The Archean System and The Dharwar System. The stones of the Dharwar System are mostly sedimentary rocks. They are typically found in Mysore and Bellary in Karnataka and Aravalli Mountain Range, Rajputana, Rajasthan.

QUESTION: 2

Consider the following details :
Average July temperature : 26°C to 32°C
Average January temperature : 19°C to 28°C
rainfall > 200 cm

These climatic characteristics are typical of which one of the following climatic zones?

Solution:

Humid Sahyadri and Western Coast :This climatic zone includes the Konkan and Malabar coasts from the mouth of Tapi river to Kanyakumari. The average annual rainfall in this zone is about 200 cm. The mean July temperature ranges between 25°C and 30°C, while that of January ranges between 18°C and 28°C.

QUESTION: 3

Match List-I with List-II and select the correct answer.

Solution:

1. Moist deciduous forests are found throughout India except in the western and the north-western regions. The trees have broad trunks, are tall and have branching trunks and roots to hold them firmly to the ground. Some of the taller trees shed their leaves in the dry season. There is a layer of shorter trees and evergreen shrubs in the undergrowth. These forests are dominated by sal and teak, along with mango, bamboo, and rosewood.

2. Dry deciduous forests are found throughout the northern part of the country except in the North-East. It is also found in Madhya Pradesh, Gujarat, Andhra Pradesh, Karnataka, and Tamil Nadu. The canopy of the trees does not normally exceed 25 metres. The common trees are the sal, a variety of acacia, and bamboo.

3. Littoral and swamp forests are found along the Andaman and Nicobar Islands and the delta area of the Ganga and the Brahmaputra. It consists mainly of whistling pines, mangrove dates, Sundari, palms, and bulletwood. They have roots that consist of soft tissue so that the plant can breathe in the water.

4. Sub alpine forests extends from Kashmir to Arunachal Pradesh between 2900 to 3500 metres. In the Western Himalayas, the vegetation consists mainly of juniper, rhododendron, willow, and black currant. In the eastern parts, red fir, black juniper, birch, and larch are the common trees. Due to heavy rainfall and high humidity the timberline in this part is higher than that in the West. Rhododendron of many species covers the hills in these parts.

QUESTION: 4

Consider the following statements :

The belt of coniferous forests in Nepal, Sikkim and Assam Himalayas is at a higher altitude than those in Kashmir Himalayas because Sikkim and Assam Himalayas

1. Are at lower latitudes
2. Get lesser snowfall at lower heights
3. Have higher temperatures at lower heights
4. Have lower altitudes
5. Have more rainfall at lower heights

Which of these are correct?

Solution:

Western Himalayan subalpine conifer forests is a valuable ecosystem as many Himalayan birds and animals migrate seasonally up and down the mountains spending part of the year in the conifer forests, so conservation is a high priority. This ecoregion is drier than the Eastern Himalayan subalpine conifer forests, which receive more moisture from the Bay of Bengal monsoon.

QUESTION: 5

Match List-I with List-II and select the correct answer.

Solution:

Correct Answer :- a

Explanation : a) Khetri Nagar, well known for its Copper Project, was built by and is under the control of Hindustan Copper Limited, a public sector undertaking under the Government of India. Khetri Nagar is also very well known with name of 'Copper'.

b) The Iron ore deposits are found in Badampahar mines of Odisha and Kudremukh deposits of Karnataka. In Badampahar high grade hematite ores are found.

c) Zawar (Rajasthan) is famous for zinc mines. Zawar is a township created by mining company Hindustan Zinc Limited, for extraction of zinc and lead. An 80MW power plant provides electricity for mining zinc and lead from three major mines.

d) The "Bharveli manganese mine" in Balaghat district is largest underground mine operating in Asian subcontinent. The manganese ore deposits of the State are being exploited mainly by the Manganese Ore India Limited.

QUESTION: 6

Consider the following statements:

I. Apart from large-scale climatic aberrations in the Tropics, El Nino has a disastrous consequence on the fishing industry of Peru.

II. El Nino leads to massive displacements of the rainfall bringing droughts over large parts of the normal raining areas and torrential rains to arid regions of the Tropics.

Which of the above is correct?

Solution:

That the monsoon this year could be affected by El Nino, the warming of the western Pacific Ocean waters affecting weather patterns worldwide, was known well beforehand. Many countries, therefore, have braced up in whatever way they can.

Farmers in Indonesia now have a calendar for early planting dates. Their government is also helping them with techniques and equipment to plant certain crops sooner. In Malaysia, underground and recycled water is being encouraged for use so that the deficit the drought might cause can be dealt with. You may have floods as an immediate image for the Philippines but because of a possible drought due to El Nino’s effects, the Philippine government has even begun cloud seeding and has given farmers drought tolerant varieties of rice. In Thailand, similar efforts are afoot.

QUESTION: 7

Consider the following statements:

I. The Tundra environment is characterized by a few important climatic and environmental elements.

II. The Tundra biomes are found in Arctic or Alpine regions.

Which of the above is correct?

Solution:

Tundra, a major zone of treeless level or rolling ground found in cold regions, mostly north of the Arctic Circle (Arctic tundra) or above the timberline on high mountains (alpine tundra). Tundra is known for large stretches of bare ground and rock and for patchy mantles of low vegetation such as mosses, lichens, herbs, and small shrubs. This surface supports a meagre but unique variety of animals. The Finns called their treeless northern reaches the tunturi, but the concept of a vast frozen plain as a special ecological realm called tundra was developed by the Russians.

QUESTION: 8

Consider the following statements:

I. Out-migration results in increase in employment opportunities and wage rates but a loss in investment.

II. Generally young people migrate and out-migration areas have fewer number of children and aged people.

Which of the above is correct?

Solution:

Aging may reduce migration as older people tend to migrate less than young. Aging may lead to lower migration of workers of all ages as a result of lower labor demand for migrants. By reducing migration, aging may have additional adverse effects for the labor markets and welfare. Aging is also present in migrant-sending countries, where both facts exacerbate the negative effects. The emigration of children may lead parents “left behind” to face higher poverty risk and a greater need for care.

QUESTION: 9

Consider the following statements:

I. Butter, wool and frozen meat are the most important exports of New Zealand.

II. New Zealand has cool moist climate and vast grasslands to support livestock.

Which of the above is correct?

Solution:

Milk powder, butter, and cheese are New Zealand's largest exports, followed by meat and edible offal. Australia is the largest market for exports, with almost a quarter of total exports and over twice the value of exports as China – New Zealand's second-largest market.

QUESTION: 10

Consider the following:

I. Eight degree channel separates Minicoy Island (India) from Maldives

II. Nine degree channel separates Kavaratti from Minicoy Island.

III. Duncan Passage lies between South Andaman and Little Andaman.

Solution:

Solution : 

The correct option is D.

8 Degree Channel ( 8 degrees north latitude) separates islands of Minicoy and Maldives. 9 Degree Channel ( 9 degrees north latitude) separates the island of Minicoy from the main Lakshadweep archipelago.

This atoll is administered under the Indian Union Territory of Lakshadweep. Nine Degree Channel separates Minicoy and the Laccadive Islands.

Duncan Passage is a strait in the Indian Ocean. It is about 48 km (30 mi) wide; it separates Rutland Island (part of Great Andaman) to the north, and Little Andaman to the south. West of Duncan Passage is the Bay of Bengal; east is the Andaman Sea.

QUESTION: 11

Which of the following National Water Ways of India is wrongly matched?

Solution:

NW-4 is Kakinada-Pondicherry canals along with Godavari and Krishna rivers (1,095 km)

It connects the Indian states of Telangana, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, and the union territory of Puducherry. The NW-4 runs along the Coromandel Coast through Kakinada, Eluru, Commanur, Buckingham Canals and also through part of Krishna and Godavari rivers in South India.

QUESTION: 12

Consider the following:

I. J.R.D. Tata was first the person to make a solo flight from Mumbai to Karachi in 1931.

II. In 1935, the Tata Air lines started its operation between Mumbai and Thiruvananthapuram and in
1937 between Mumbai and Delhi.

III. In 1951 all the private Airlines companies were nationalised and Indian Airlines and Air India came into existence.

Solution:

1953: Indian Airlines and Air India International are set up after legislation comes into force to nationalize the entire airline industry in India. Eight former independent domestic airlines; Deccan Airways, Airways India, Bharat Airways, Himalayan Aviation, Kalinga Air Lines, Indian National Airways, Air India, Air Services of India, are merged to from the domestic national carrier. Air India International takes over the international routes. Indian Airlines Corporation inherits a large fleet of 74 DC-3 Dakotas, 12 Vikings, 3 DC-4s and various smaller craft.

QUESTION: 13

Which of the following Railway Zone and its Headquarters is wrongly matched?

Solution:

The Northern Railway Zone operates the Amritsar Junction Railway Station headquartered at Jaipur

QUESTION: 14

Match List-I with List-II and select the correct answer.


Solution:

The correct option is Option A.
Choropleth maps are generalizations of an areal distribution where real-world patterns may not conform to the regional unit symbolized.
Quantitative linear data can show flows or interactions between locations. When mapping linear quantitative data, the line width should be proportional to the amount of data they represent. The key to a good linear map is a clear legend that indicates the value or volume of the flow lines.
Chorochromatic maps (from Greek for 'area' and 'color; also known as area-class or qualitative area maps) map nominal data using various colors, shades of black and white, or even patterns. In a chorochromatic map the data decides the boundaries.
Isopleth method is used to show the distribution of altitude, temperature, rainfall etc in a map. Isopleths are lines of equal value in the form of quantity, intensity and density. They drown as contour lines at some selective intervals.

QUESTION: 15

Consider the following statements :

Colour-composite imagery based on satellite data is mostly seen in un-natural colour scheme because

1. Blue wavelengths of solar radiation are strongly scattered

2. Red wave lengths of solar radiation are markedly absorbed
3. It contains an invisible wavelength data which must also be assigned a specific colour filter

Which of these is/are correct?

Solution:

For almost all detectors, it is actually the energy of photon that is deducted and the energy is not changed by refractive medium so the colour is unchanged by medium.

QUESTION: 16

Consider the following statements about Geographical Information Systems (GIS)

1. It handles attribute data on a technical base
2. It can draw maps and other graphics with great ease and speed
3. It is a slow and tedious task involving creation of GIS data base
4. It works only in combination with remote sensing data.
5. It can analyse data for specified task and thus help decision making

Which of these are correct?

Solution:

A geographic information system (GIS) is a system designed to capture, store, manipulate, analyze, manage, and present all types of geographical data. Coupled with this data is usually tabular data known as attribute data.  Attribute data can be generally defined as additional information about each of the spatial features. 

GIS is more than just software. People and methods are combined with geospatial software and tools, to enable spatial analysis, manage large datasets, and display information in a map/graphical form

QUESTION: 17

If LANDSAT data for an area is received today, then the data for an adjacent area to its west will be available

Solution:

If LANDSAT data for an area is received today, then the data for an adjacent area to its west will be available after certain number of days at same local time.

QUESTION: 18

A straight road across a series of hills and valleys appears as a marked zigzag road near the margin of a vertical aerial photograph because

Solution:
QUESTION: 19

Consider the following statements :

1. Weathering encompasses a group of processes by which surface and subsurface rocks disintegrate
2. Extreme dryness reduces most weathering to a minimum
3. Physical weathering dominates in drier and cooler climates
4. In equatorial rain-forest climate, most rocks weather slowly

Which of these are correct?

Solution:

Although the rate of weathering depends on the type of rock, rocks in tropical climates experience the highest rates of weathering because of the combination of high heat and heavy rainfall.

QUESTION: 20

A mountainous coast having presence of large numbers of narrow, steep-sided elongated and inundated coastal valleys is called

Solution:

A mountainous coast having presence of large numbers of narrow, steep-sided elongated and inundated coastal valleys is called Haff Coast. 

Similar Content

Related tests