Physical Geography - MCQ Online Test (1)


25 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Physical Geography - MCQ Online Test (1)


Description
This mock test of Physical Geography - MCQ Online Test (1) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Physical Geography - MCQ Online Test (1) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Physical Geography - MCQ Online Test (1) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Physical Geography - MCQ Online Test (1) exercise for a better result in the exam. You can find other Physical Geography - MCQ Online Test (1) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A piece of land surrounded by water from all sides in an ocean, sea, lake or river, is called

Solution:
QUESTION: 2

High tides occur when

Solution:

Explanation: High tide occurs when the moon is both unusually close to the Earth (at its closest perigee, called the proxigee) and in the New Moon phase (when the Moon is between the Sun and the Earth).

QUESTION: 3

Which of the following is a metamorphic rock?

Solution:

Explanation: Sedimentary rock turns into a different kind of metamorphic rock -limestone turns into travertine or marble, and shale turns into slate, and sandstone turns into quartzite. Even though slate is a metamorphic rock, it still looks a lot like a sedimentary rock - it is still in thin layers.

QUESTION: 4

_______ in 1939 proposed that movement of land mass is due to heat-sustained convection cells.

Solution:

Explanation: For much of the last quarter century, the leading theory of the driving force behind tectonic plate motions envisaged large scale convection currents in the upper mantle which are transmitted through the asthenosphere. This theory was launched by Arthur Holmes

QUESTION: 5

The largest of all plates is _____ plate.

Solution:

Explanation: The Pacific Plate is an oceanic tectonic plate that lies beneath the Pacific Ocean. At 103 million square kilometers, it is the largest tectonic plate.

QUESTION: 6

The process of subduction produces a _____ in sea.

Solution:

Explanation: Subduction zone volcanism occurs where two plates are converging on one another. One plate containing oceanic lithosphere descends beneath the adjacent plate, thus consuming the oceanic lithosphere into the earth's mantle. This on-going process is called subduction. As the descending plate bends downward at the surface, it creates a large linear depression called an oceanic trench

QUESTION: 7

Temperature increases in ________

Solution:

The correct answer is C as Temperature increases in both 
a)Stratosphere
b)Thermosphere
 

QUESTION: 8

The North Atlantic Sea route is regarded as an important internationsl trade route because

Solution:
QUESTION: 9

Days and nights are equal throughout the globe when the sun is above: 

Solution:

Explanation: An equinox is an astronomical event in which the plane of Earth's equator passes through the center of the Sun, which occurs twice each year, around 20 March and 23 September. On an equinox, day and night are of approximately equal duration all over the planet

QUESTION: 10

If the difference in time between two places were 2 hours and 20 minutes, then the difference in their longitude would be:

Solution:

Explanation: We know that 10 longitude is equal to 4 minutes. Here, time given is 2 hr & 20 minutes which is equal to 140 minutes. On dividing 140 by 4 we get, 35.

QUESTION: 11

The International Date-line passes through the:

Solution:

It passes around the far east of Russia and other archipelagos in the Pacific. In the north the date line turns to the east through the Bering Strait and then west past the Aleutian Islands in order to keep Alaska and Russia on opposite sides of the line.

QUESTION: 12

Latitude of a point on the earth is measured by the distance in:

Solution:

Latitude of a point on the earth is measured by the distance in angles from the equator. Latitude refers to the angle of a given point measured from the equator and with a vertex at or near the center of the earth (depending on the type of latitude measured). As you move north or south, the latitude will increase from 0° to 90.

QUESTION: 13

In the ocean, water moves horizontally over vest areas due to:

Solution:

Explanation: Temperature, salinity and density differences in ocean water are the prime causes of ocean water circulation.

QUESTION: 14

The phenomenon of an opening occurring in the earth's surface through which a jet of hot water and steam is forced out at regular intervals, is called

Solution:

The phenomenon of an opening occurring in the earth's surface through which a jet of hot water and steam is forces out at irregular intervals is called geyser.

QUESTION: 15

Which one of the following are the two main constituents of granite?

Solution:

Explanation: The chemical composition of granite is typically 70-77%silica, 11-13% alumina, 3-5% potassium oxide, 3-5% soda, 1% lime, 2-3% total iron, and less than 1% magnesia and titania.

QUESTION: 16

Which one of the following is not a sedimentary rock?

Solution:

Explanation: Marble is a metamorphic rocks.

QUESTION: 17

Which one of the following sentences best defines the term ‘Lapies’?

Solution:

Explanation: Ridges or lapies form due to differential solution activity along parallel to sub-parallel joints. The lapie field may eventually turn into somewhat smooth limestone pavements.

QUESTION: 18

A deep, long and wide trough or basin with very steep concave high walls at its head as well as in sides is known as:

Solution:

Explanation: A deep, long and wide trough or basin with very steep concave high walls at its head as well as in sides is known as:

QUESTION: 19

Which one of the following is the highest cloud in the sky?

Solution:

Explanation: Cirrus clouds are formed at high altitudes (8,000 - 12,000m). They are thin and detatched clouds having a feathery appearance. They are always white in colour.

QUESTION: 20

Salinity is expressed as the amount of salt in grams dissolved in sea water per

Solution:

Explanation: Salinity is the term used to define the total content of dissolved salts in sea water (Table 13.4). It is calculated as the amount of salt (in gm) dissolved in 1,000 gm (1 kg) of seawater. It is usually expressed as parts per thousand (o/oo) or ppt.

QUESTION: 21

The earth reaches its perihelion in:

Solution:

Explanation: When the earth is closest to the sun (perihelion), around 3rd January each year

QUESTION: 22

Consider the following statements and identify the right ones.

  1. Lower layers of atmosphere have low pressure
  2. Higher layers of atmosphere have high pressure.
Solution:

Lower layers of atmosphere have high pressure because the density is greatest at lower layers and are compressed. Higher layers of atmosphere have low pressure because they are less compressed.

QUESTION: 23

Consider the following statements and identify the right ones.

i ) The gradual dissipation of the frontal zone is called frontogensis.
ii) The process by which two air masses of different physical characteristics are brought together is frontolysis.

Solution:

The process of formation of a front is known as Frontogenesis (war between two air masses), and dissipation of a front is known as Frontolysis (one of the air masses win against the other). Frontogenesis involves convergence of two distinct air masses. Frontolysis involves overriding of one of the air mass by another.

QUESTION: 24

Which of the following is/are not characteristics of El nino?

Solution:

Explanation: Below-average sea surface temperatures across the east-central Equatorial Pacific is a characteristic of La Nina which is anti El-Nino.

QUESTION: 25

Which among the following is known as ” Doctor Wind”?

Solution:

Explanation: The Harmattan is a dry and dusty northeasterly trade wind which blows from the Sahara Desert over the West African subcontinent into the Gulf of Guinea between the end of November and the middle of March (winter)

Similar Content

Related tests