Physical Geography - MCQ Online Test (3)


25 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Physical Geography - MCQ Online Test (3)


Description
This mock test of Physical Geography - MCQ Online Test (3) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Physical Geography - MCQ Online Test (3) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Physical Geography - MCQ Online Test (3) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Physical Geography - MCQ Online Test (3) exercise for a better result in the exam. You can find other Physical Geography - MCQ Online Test (3) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 The lava cone of a volcano is having steep sloping sides. Which of these can be said about the volcano?

1.    The lava must have been highly fluid.

2.    It must have high silica content.

3.    The volcano must have been explosive.

Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

If the lava is fluid, it will flow quickly and form a gentle slope. If the slope formed is steep, the lava must have been viscous. Viscous lava has high silica content and such volcanoes are explosive.

QUESTION: 2

 Which of the following is/are examples of chemical weathering?

1.    Frost action on rocks.

2.    Repeated wetting and drying.

3.    Oxidation of minerals in a rock

Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

Chemical weathering is what happens when rocks are broken down and chemically altered. Frost action and repeated wetting and drying are the process of physical weathering. Oxidation of minerals in rocks by moisture is chemical weathering. Another process of chemical weathering would be decomposition by organic acids

QUESTION: 3

 Which of the following comes under the phenomena of mass movement?

1. Soil creep

2. Weathering

3. Landslide

Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

Mass movement or mass wasting is movements of masses of bodies of soil, bedrock, rock debris, soil, or mud which usually occur along steep-sided hills and mountains because of the pull of gravity. This slipping of large amounts of rock and soil is seen in landslides, mud slides, and avalanches.

Landslides occur when masses of rock, earth, or debris move down a slope. They may be very small or very large, and can move at slow to very high speeds. However, slow movement is also seen in the gradual downhill creep of soil on gently sloping land.

QUESTION: 4

 The rivers in India that flows through a rift valley are

1. Luni

2. Damodar

3. Tapi

4. Betwa

Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

The Narmada, also called the Rewa, is a river in central India and the fifth longest river in the Indian subcontinent. It is the third longest river that flows entirely within India, after the Godavari, and the Krishna. It is one of only three major rivers in peninsular India that run from east to west (longest west flowing river), along with the Tapi River and the Mahi River. It is one of the rivers in India that flows in a rift valley, flowing west between the Satpura and Vindhya ranges. The other rivers which flow through rift valley include Damodar River in Chota Nagpur Plateau and Tapi. The Tapi River and Mahi River also flow through rift valleys, but between different ranges.

QUESTION: 5

 Erosion in coastal areas forms different types of landform. Which of the following is/are erosional landform of coastal areas?

1. wave-cut platforms

2. Beaches

3. Capes and bays

Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

The correct option is C.
In a headland, processes of erosion are usually active where there are joints or faults. Wave energy works on these areas and gouges or hollow them out to form caves. In due course, the erosion may lead to two back to back caves breaking through the headland, forming an arch.Erosional landforms include headlands, bays, caves, arches, stacks, stumps and wave-cut platforms. There are also depositional landforms such as beaches, spits and bars.

QUESTION: 6

  With reference to ownership of forests in India, consider the following statements:

1. Most of the forests are owned by corporate bodies.

2. A negligible portion of less than one percent is privately owned.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Most of the forests are owned by Government through various departments such as forest department. Corporate owned forests are lesser than government owned. A negligible portion of less than one percent is privately owned.

QUESTION: 7

 Latitude is the angular distance of a point on earth’s surface measured from the:

Solution:

The correct option is Option C.
The latitude denotes a geographical coordinate of a place located on the surface of the earth and is the angular distance of that point (north or south of the equator) measured with respect to the Centre of the Earth. Its value is zero at the equator and 90 degrees at the poles.
 

QUESTION: 8

  Some areas in India receive very high annual rainfall of more than 200 cm. These include:

1. Major parts of Assam.

2. West coast from Thiruvananthapuram to Mumbai.

3. Ladakh region of Jammu Kashmir.

Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

These areas get more than 200 cm of annual rainfall. These include Western Coast and Western Ghats, Sub-Himalayas, and the North-east parts of India.

QUESTION: 9

  River rejuvenation can occur due to:

1. Uplift of land over which the river is flowing.

2. Rise in sea-level.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

River rejuvenation involves a renewed period of vertical erosion to achieve a new and lower base level. Rejuvenation occurs when the river’s base level falls (i.e. when sea level falls). This can be a consequence of either a fall in the amount of sea water or the land rising. Uplift of land over which the river is flowing steepens the slope so that active down cutting is renewed. A fall in sea-level (and not rise ) causes river rejuvenation. A fall in sea level leaves the flood plain at an increased altitude above the sea level. The river with its renewed vigour cuts into the former flood plain, leaving behind terraces on both sides of the river

QUESTION: 10

 Consider the following statements about jet streams:

1. Easterly jet stream blows over the northern Indian region in winter.

2. The easterly jet stream is replaced by the westerly jet stream during summer.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

The correct option is Option D.

The major jet streams are westerly winds (flowing west to east) in the Northern Hemisphere. During the summer, easterly jets can form in tropical regions, typically in a region where dry air encounters more humid air at high altitudes. Meteorologists use the location of the jet stream as an aid in weather forecasting.

QUESTION: 11

 The movement of ocean currents is influenced by many factors which include:

1. Temperature

2. Salinity

3. Earth’s rotation

Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

D is the correct option.Ocean currents can be caused by wind, density differences in water masses caused by temperature and salinity variations, gravity, and events, forces from the Earth's rotation, and the position of landforms that interact with the currents. 

QUESTION: 12

 The eastern hills or Purvanchal is a beautiful landscape in the northeast region of India. Three famous hill ranges are –

1. Naga Hills

2. Patkai bum

3. Lushai hills

The correct arrangement of these hills from north to south is:

Solution:

D is the correct option.  
Patkai Bum – Border between Arunachal Pradesh and Myanmar. 
Naga Hills. Manipuri Hills – Border between Manipur and Myanmar.It is located in India extending into Myanmar which forms a divide between India and Myanmar.
The Lushai Hills are a mountain range in Mizoram and Tripura, India. The range is part of the Patkai range system and its highest point is 2,157 m high Phawngpui, also known as 'Blue Mountain'.

QUESTION: 13

  Ports in Western Europe are ice free while those in Canada at the same latitude are frozen. This is because:

Solution:

Warm ocean currents like the Westerlies travel  all the way from  equator to eastern coast of north america and western coast of Europe during winter. As the  westerlies are warm currents originate from equator and travel towards western European coast, western European ports remain ice free during winter.

QUESTION: 14

Punjab and Haryana exploit more than 85% of ground water for irrigation. This is due to:

1. Low surface water availability.

2. Impact of Green revolution.

3. Change in cropping pattern with an increased preference for rice.

Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

Correct Answer :- B

Explanation : The third statement about change in cropping pattern is also correct. Punjab and Haryana region are best suited for wheat, but farmers are increasingly growing rice there. Punjab and Haryana are battling with crop diversification to reduce depletion of groundwater due to higher area under water-guzzling paddy crop. To irrigate their fields, farmers in both states draw groundwater using tubewells, which has lowered the water table to alarming levels, even if rainfall is deficient or scanty.

QUESTION: 15

 Many places in India are famous for particular minerals. Which of these pairs are correctly matched?

1. Zawar : Uranium

2. Khetri : Copper

3. Balaghat : Manganese

4. Jaduguda : Zinc

Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

The correct option is D.
Khetri Nagar, well known for its Copper Project, was built by and is under the control of Hindustan Copper Limited, a public sector undertaking under the Government of India. Khetri Nagar is also very well known with the name of 'Copper'.
, Balaghat Minerals is the leading manufacturer and wholesaler of Manganese Ingots, Manganese Dioxide, Manganese Ore.

QUESTION: 16

Consider the following statements and identify the right ones.

i) Air pressure decreases when air descends.
ii) Air pressure at sea level is lower than at the mountain top.

Solution:

Air pressure increases when air descends. Air pressure at sea level is higher than at the mountain top.

QUESTION: 17

  Albedo is the fraction of solar energy reflected from the Earth back into space. Consider the following :

1. Fresh snow

2. Ocean ice

3. Rivers on high mountains.

The correct order of their Albedo is:

Solution:

The correct option is Option A.

Fresh snow reflects up to 95% of the incoming radiation. Therefore, fresh snow has a high albedo of 0.95.

A typical ocean albedo is approximately 0.06, while bare sea ice varies from approximately 0.5 to 0.7. This means that the ocean reflects only 6 percent of the incoming solar radiation and absorbs the rest.

River water reflects about 10% of the incoming radiation, resulting in a low albedo of 0.1.

QUESTION: 18

 Which of the following are characteristic feature of Eastern Ghats?

1. Structural unity of hills

2. Physiographic continuity of hills

3. Steep sided, flat topped topography

Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

The correct option is Option B.

Eastern Ghats are not a continuous chain of mountains. They are broken because most of the rivers are wide when flowing through Eastern Ghats. They spread out forming deltas near the seas.

The Garhjat Range is a northeastern prolongation of the eastern Ghats which rises abruptly and steeply in the east and slopes gently to a dissected plateau in the west running from north-west (Mayurbhanj) to south-west (Malkangiri). North of the Palar River in Andhra Pradesh, the central portion of the Eastern Ghats consists of two parallel ranges running approximately north-south. Its northern boundaries are marked by the flat Palnadu basin, while in the south it merges with the Tirupati hills.

QUESTION: 19

 The world grasslands are useful for many economic activities like :

1. Pastoral farming

2. Wheat cultivation

3. Safari tourism

Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

Grasslands of the world are famous for wheat cultivation ( steppes know as granaries of the world ), pastoral farming, safari tourism ( savanah in Africa – the big game country ). Additional, the downs in New Zealand are also famous for wool.

QUESTION: 20

 Consider the following statements about forests soils :

1. They are rich in humus

2. They are deficient in phosphorous and potash

Which of the statements given above is/are correct ?

Solution:

Both are notable points about forest soils. The top layers of forest soils are rich in humus.

QUESTION: 21

 Western Ghats run through many states in India. Which of the following is not among them?

Solution:

Western ghats run through six states – Gujarat, Maharashtra, Goa, Karnataka, Kerala and Tamil Nadu.

QUESTION: 22

 Peninsular rivers rarely form meanders. Which of the following could be a reason for it ?

1. Hard rock surface of peninsular regions.

2. Non-Alluvial character of plateau

3. High erosional capacity of rivers

Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

Peninsular rivers have lower erosional capacity, but because of hard rock surface in the region and non-alluvial character of plateau, they travel almost straight and thus do not form meanders

QUESTION: 23

  With reference to insolation, consider the following statements:

1. Equator receives less insolation than tropics.

2. At the same latitude the insolation is more over the oceans than over the continents.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Equator receives less insolation than tropic due to heavy cloud cover. Remember insolation is the amount of sunlight received at the surface of earth per unit area. So the clouds obstruct the sunlight and hence equator receives less insolation. Similarly, Oceans are significantly cloudier than continents and hence receive less insolation

QUESTION: 24

Consider the following towns:

1. Karachi

2. Dhaka

3. Mandalay

4. Jodhpur

Which of the following is the correct order of the towns from north to south ?

Solution:
QUESTION: 25

By which act the Governor of Bengal was made the Governor General of Bengal?

Solution:

One of the main feature of the Charter Act of 1883 was that it made the Governor-General of Bengal as the Governor-General of India and vested in him all civil and military powers. Thus, the act created, for the first time, a Government of India having authority over the entire territorial area possessed by the British in India. Lord William Bentick was the first governor-general of India.

Similar Content

Related tests