Test: Air - 2


20 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Air - 2


Description
This mock test of Test: Air - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Air - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Air - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Air - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Air - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Meteorites burn up in this layer on entering from the space

Solution:

The International Space Station orbits Earth in this layer. mesopause—the boundary between the mesosphere and the thermosphere; the coldest place on Earth. mesosphere—the layer in which most meteors burn up after entering Earth's atmosphere and before reaching Earth's surface.

QUESTION: 2

____ is this hour-to-hour, day to day condition of the atmosphere

Solution:

Weather consists of the short-term (minutes to months) changes in the atmosphere. Most people think of weather in terms of temperature, humidity, precipitation, cloudiness, brightness, visibility, wind, and atmospheric pressure, as in high and low pressure. ​In most places, weather can change from minute-to-minute, hour-to-hour, day-to-day, and season-to-season. Climate, however, is the average of weather over time and space.

QUESTION: 3

Instrument measure the amount of rainfall

Solution:

A rain gauge (also known as an udometer, pluviometer, or an ombrometer) is an instrument used by meteorologists and hydrologists to gather and measure the amount of liquid precipitation over a set period of time.

QUESTION: 4

The degree of hotness and coldness of the air is known as

Solution:

The hotness or coldness of a substance is called its temperature and is measured with a thermometer.

QUESTION: 5

Composition of air

Solution:

Air is a mixture of 21% oxygen, 78% nitrogen, and approximately 1% other tracegases, primarily argon; to simplify calculations this last 1% is usually treated as if it were nitrogen. Being cheap and simple to use, it is the most common diving gas.

QUESTION: 6

The standard unit of measuring temperature is 

Solution:

The kelvin is the primary unit of temperature measurement in the physical sciences, but is often used in conjunction with the Celsius degree, which has the same magnitude. The definition implies that absolute zero (0 K) is equivalent to −273.15 C (−459.67 F). 

QUESTION: 7

When water evaporates from land and different water bodies, it becomes

Solution:

The water moves from one reservoir to another, such as from river to ocean, or from the ocean to the atmosphere, by the physical processes of evaporation, condensation, precipitation, infiltration, surface runoff, and subsurface flow. In doing so, the water goes through different forms: liquid, solid (ice) and vapor.

QUESTION: 8

On the Celsius scale the water freezes at ___ and boils at ___

Solution:

There are 100 degrees between freezing and boiling points of water on the celsius scale so on the celsius scale water boils and freezes at 0 and 100 degree celsius.

QUESTION: 9

As we ___ the layers of atmosphere, the pressure ___

Solution:

the layers of the atmosphere the height of the air column above us decreases and pressure depends upon height column, thus the air air pressure decreases.

QUESTION: 10

The air pressure is highest at

Solution:

There are at least 100 mountains with heights of over 7,200 metres (23,622 ft) above sea level, all of which are located in central and southern Asia. The highest mountains above sea level are generally not the highest above the surrounding terrain.

QUESTION: 11

 ___ Pressure is associated with cloudy skies and wet weather and __ pressure is associated with clear and sunny skies.

Solution:

During low pressure condition in the atmosphere air is rising and blows an anticlockwise way around the northern side of the equator. As it rises and cools, water vapor consolidates to shape mists and maybe precipitation. A high-pressure area is where the atmospheric pressure higher with respect to its surroundings. Air descends from the troposphere in its core. The descending air is warmed by compression, causing cloud water vaporize to water vapor thus frequently giving good weather.

QUESTION: 12

A wind is named after the

Solution:

A wind is always named according to the direction from which it blows. For example, a wind blowing from west to east is a west wind. The ultimate cause of Earth's winds is solar energy.

QUESTION: 13

Green House gas is

Solution:

Carbon Dioxide is the green house gas it traps the heat of the sun on Earth and does not let it escape thus making the Earth suitable for life on it

QUESTION: 14

Sea breeze and land breeze example of

Solution:

A local wind is a flow of air that tends to happen in a predictable way in a particular, local area. Examples of local winds include sea breezes, which blow from the sea to the land and keep coastal temperatures more mild, and land breezes, which blow from the land toward the sea, usually at night.

QUESTION: 15

The ___ winds blow constantly throughout the year in a particular direction.

Solution:

Prevailing winds are winds that blow consistently in a given direction over a particular region on Earth. Due to factors such as uneven heating from the Sun and the Earth's rotation, these winds vary at different latitudes on Earth.

QUESTION: 16

Odisha, located on the

Solution:

Odisha is an Indian state located on the Eastern seacoast of India. It has a coastline of 485 kilometres (301 mi) along the Bay of Bengal. It is the 8th largest state by area, and the 11th largest by population. The state has the third largest population of Scheduled Tribes in India.

QUESTION: 17

Which of the following is not the types of rainfall

Solution:

The monsoon season is the time of year when most of a region's average annual rainfall occurs. Generally the season lasts at least a month. The term "green season" is also sometimes used as a euphemism by tourist authorities. Areas with wet seasons are dispersed across portions of the tropics and subtropics.

QUESTION: 18

What is released in the air from the burning of fuels?

Solution:

Hydrocarbon fuels like methane (CH4) burn in the presence of oxygen to produce carbon dioxide and water. This process of combustion releases energy. When energy is released during the course of a chemical reaction, it is said to be an EXOTHERMIC reaction. The combustion of of methane gas releases 50.1 kJ/g.

QUESTION: 19

Why do astronauts wear special protective space suits because

Solution:

Becaise they protect the astronauts from the pressure exerted by body which would make the blood vessels birst and ut could also bleed

QUESTION: 20

Carbon dioxide released in the atmosphere creates a

Solution:

A greenhouse gas is a gas in an atmosphere that absorbs and emits radiant energy within the thermal infrared range. This process is the fundamental cause of the greenhouse effect. The primary greenhouse gases in Earth's atmosphere are water vapor, carbon dioxide, methane, nitrous oxide, and ozone.

Related tests