Test: Atmospheric Circulation And Weather Systems


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Atmospheric Circulation And Weather Systems


Description
This mock test of Test: Atmospheric Circulation And Weather Systems for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Atmospheric Circulation And Weather Systems (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Atmospheric Circulation And Weather Systems quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Atmospheric Circulation And Weather Systems exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Atmospheric Circulation And Weather Systems extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the Western Australia, tropical cyclone is also known as

Solution:

Tropical cyclones are known as Cyclones in the Indian Ocean, Hurricanes in the Atlantic, Typhoons in the Western Pacific and South China Sea, and Willy-willies in the Western Australia.

QUESTION: 2

If an air mass is fully lifted above the land surface, it is called:

Solution:

An occluded front is formed during the process of cyclogenesis when a cold front overtakes a warm front. When this occurs, the warm air is separated (occluded) from the cyclone center at the Earth's surface.

QUESTION: 3

Subtropical highs are the areas between

Solution:

Subtropical highs are the areas between 30°N and 30° S. These are high pressure areas.

QUESTION: 4

The vertical pressure gradient force is much ----- than that of the horizontal pressure gradient.

Solution:

It is generally balanced by a nearly equal but opposite gravitational force.

QUESTION: 5

Horizontal distribution of pressure is studied by drawing

Solution:

Isobars are lines connecting places having equal pressure.

QUESTION: 6

Monsoon is:

Solution:

Monsoons are seasonal winds which originate near the equatorial areas and from here they move towards the South–East Asia.

QUESTION: 7

The standard atmosphere is a unit of pressure defined as

Solution:

The standard atmosphere is a unit of pressure defined as 101325 Pascal (1.01325 bar), equivalent to 760 Millimeter of mercury (torr), 29.92 Inch of mercury and 14.696 Pounds per square inch.

QUESTION: 8

A wind circulation around a low pressure centre is called

Solution:

A cyclone is a storm system characterized by a large low-pressure centre and numerous thunderstorms that produce strong winds and heavy rains. Cyclones feed on heat released when moist air rises, resulting in condensation of water vapour contained in the moist air.

QUESTION: 9

Isobars are the lines of:

Solution:

The lines joining the places of equal atmospheric pressure are known as isobars.

QUESTION: 10

Air pressure is measured with the help of a

Solution:

A barometer is an instrument used to measure atmospheric pressure. It can measure the pressure exerted by the atmosphere by using water, air, or mercury.