Test: Basics About India


30 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Basics About India


Description
This mock test of Test: Basics About India for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Basics About India (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Basics About India quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Basics About India exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Basics About India extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements about our country India:

I. India has an area of about 3.28 million sq. km.

II. India is located in the south-eastern hemisphere.

III. The latitudinal extent of India is 8°4’N and 37° 6’N latitudes.

IV. The longitudinal extent of India is 68°7’E and 97° 25’ E longitudes.

Of these statements:

Solution: India is located in the eastern part of the Northern hemisphere.

QUESTION: 2

Which one of the following is the wettest place in India?

Solution: Mawsynram is a village in the East Khasi Hills district of Meghalaya state in north-eastern India, 65 kilometres from Shillong.

QUESTION: 3

The Deccan trap was formed by the

Solution:
  • Deccan traps are formed by a vast outpouring of basic lava from many linear fissures developed in the earth’s crust. This outpouring was of the quiet type and hence did not create any volcanic domes. It just spread across the surface.

  • This outpouring took place around 65 million years ago when India was near present placed Madagascar and during its movement towards the north, it passed over Reunion Hotspot. Presently this hotspot is dormant. This outpouring lasted for 5million years approx according to the latest study.

QUESTION: 4

Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

Solution: Dalhousie is in Himachal Pradesh, Darjeeling is in West Bengal, Mussoorie is in Uttrakhand and Pahalgam is in Jammu and Kashmir.

QUESTION: 5

As per geological periods the correct sequence of order of the following is

1. Aravali

2. Himalayas

3. Deccan plateau

4. Eastern Ghat

Codes:

Solution: Aravalli → Eastern Ghats → Deccan Plateau → Himalayas

QUESTION: 6

Which of the following divides India into northern and Southern parts?

Solution: The Tropic of Cancer 23°30’ N divides India into almost two halves.

QUESTION: 7

Which waterway separates India from Sri Lanka?

Solution:

The Palk Strait is situated between the Tamil Nadu and the Mannar district of the Northern Province of Sri Lanka. It connects the Bay of Bengal in the northeast with the Palk Bay and then with the Gulf of Mannar in the southwest.

 

 

QUESTION: 8

With which one of the following countries, India shares the maximum length of the border?

Solution: Bangladesh shares the longest border with India. Both countries share a 4,096-kilometer) long international border.

QUESTION: 9

The hill station of Coonoor is located in which one of the following states?

Ans. d

Solution:

Coonoor hill station is situated in Nilgiris district of Tamil Nadu.

 

 

QUESTION: 10

Which one of the following longitudes determines the Indian standard time?

Solution: IST is Situated at 25.150N 82.580E

QUESTION: 11

Consider the following places of Kashmir region

(1) Sri Nagar

(2) Gilgit

(3) Kargil

(4) Banihal

Arrange the above place from North to South using the code given below

Solution: Kashmir region from North to South is Gilgit- Kargil- Srinagar- Banihal

QUESTION: 12

What is the characteristic feature of Narmada Valley?

Solution: Narmada valley builds the traditional boundary between North India and South India and has a structural origin.

QUESTION: 13

Consider the following statements:

1. Rajmahal highlands consist of lava flow deposits.

2. Bundelkhand gneiss belong to the oldest Archaean rocks of India.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • Rajmahal hills of Jharkhand is the type area of this province. Multiple layers of solidified lava made 608 m (1,995 ft) thick Rajmahal hill.

  • The chief characteristic of the geology and rocks of India arid-zone is noticed in its remarkable succession of Precambrian rocks which go far down towards the base of the Archaean.

  • This sequence commences for the Bundelkhand gneiss, which is one of the oldest granites exposed anywhere upon the earth’ surface.

QUESTION: 14

Cardamom hills lie along the border of

Solution:
QUESTION: 15

In which State of India, Fulhar Lake is situated?

Solution: Fulhar Lake is situated in the state of Uttar Pradesh

QUESTION: 16

Which one of the following does NOT lie in Maharashtra?

Solution: Mandav hills are located in Madhya Pradesh

QUESTION: 17

In how many districts of Uttarakhand the Greater Himalaya is spread over?

Solution: Himalayan is spread over 6 districts of Uttarakhand.

QUESTION: 18

Consider the following statements—

  1. Himalayan mountain chain was part of Laurasia or Angaraland geological divisions.

  2. Peninsular India was part of Gondwanaland of Geological divisions.

Select the correct answer from the following codes:

Solution:

From the geological history of the two main structural divisions of India is Himalayan mountain chain, which is a part of Laurasia/Angaraland and a southern part called Gondwanaland of which peninsular India formed one of the blocks.

 

 

QUESTION: 19

What is Kayal?

Solution:

Kayal is a Lagoon of Kerala.

 

 

QUESTION: 20

With reference to the wetlands of India, consider the following statements—

1. The Country’s total geographical area under the category of wetlands is recorded more in Gujarat as compared to other states.

2. In India, the total geographical area of coastal wetlands is larger than that of inland wetlands.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

The country’s total geographical area under the category of wetlands is recorded more in Gujarat as compared to other states. In India, the total geographical area of coastal wetlands is not larger than that of inland wetlands.

 

 

QUESTION: 21

If you travel by road from Kohima to Kottayam, what is the minimum number of States within India through which you can travel, including the origin and the destination?

Solution: Nagaland (Kohima), Assam, West Bengal, Odisha, Andhra Pradesh, Karnataka (or Tamilnadu), Kerala (Kottayam)

QUESTION: 22

The famous Sambhar Lake is situated in

Solution:
QUESTION: 23

Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes are given below.

Solution:
QUESTION: 24

Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :

Solution:
QUESTION: 25

Which one of the following lakes in India has the highest water salinity?

Solution:
QUESTION: 26

The snow-covered Ghepan Lake is located in—

Solution: The Snow - covered Ghepan Lake is located in Himachal Pradesh.

QUESTION: 27

Which of the following pairs is mismatched in relation to the location of Lakes in India?

Solution: Umiam Lake is in Meghalaya.

QUESTION: 28

The ‘Gurudongmar Lake’ named after Guru Padmasambhava is one of the highest lakes in the world. It is situated in the Indian State of—

Solution: The ‘Gurudongmar Lake’ named after Guru Padmasambhava is one of the highest lakes in the world. It is situated in the Indian state of Sikkim.

QUESTION: 29

Which one of the following pairs is not correctly matched?

Dam/ Lake — River

Solution: Kolleru lake is one of the largest freshwater lakes in India located in the state of Andhra Pradesh. It is located between Krishna and Godavari deltas.

QUESTION: 30

The Yamuna river originates from ................. glacier.

Solution: Yamunotri is the Source of Yamuna River and the seat of the Goddess Yamuna in Hinduism.

Related tests