Test: Climate - 3


30 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Climate - 3


Description
This mock test of Test: Climate - 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Climate - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Climate - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Climate - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Climate - 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Bengal, Orissa and Andhra Pradesh coasts are frequented by cyclones because :

Solution:

As a state, the geography and topography of Odisha plays a big role in acting as a magnet for tropical cyclones. Such cyclones and storms in the Bay of Bengal region travel in the northwest direction, upward, owing to the shape of the Indian landmass and the storms' anti-clockwise spin.

QUESTION: 2

By which of the following dates do southern parts of our islands receive their first monsoon showers?

Solution:

The islands receive the very first monsoon showers, progressively from south to north, from the last week of April to the first week of May. The withdrawal takes place progressively from north to south from the first week of December to the first week of January.

QUESTION: 3

In which of the following stations of India's mainland do the monsoons arrive first?

Solution:

In Thiruvananthapuram the monsoons arrive first. The monsoon arrives at the southern tip of the Indian peninsula generally by the first week of June. In Thiruvananthapuram the monsoons arrive first

QUESTION: 4

The word monsoon is derived from a word which literally means which of the following? 

Solution:
QUESTION: 5

Which of the following prevents the southwest monsoon winds from escaping from India? 

Solution:
QUESTION: 6

Which of the following is a component of upper air circulation? 

Solution:
QUESTION: 7

Due to which of the following factors does Pune receive much lesser rainfall as compared to Mumbai?

Solution:

A is the correct option.Being located on the windward side (the side that faces incoming winds) of the Western Ghats, Mumbai receives rainfall from the South West monsoon winds before these lose any moisture. ... Pune is located on the leeward side (the side that does not face incoming winds) and, therefore, receives less rainfall than Mumbai.

QUESTION: 8

Which of the following places of India experiences extreme type of climate?

Solution:

The capital experiences an extremecontinental climate due to the fact that it is far away from the sea. Delhi experiences extreme type of climate because it is surrounded by cities on all sides and there is no such waterbody who can make it warm in winters and provide maritime climate.

QUESTION: 9

In which month the transition season changes the hot rainy season to dry winter season? 

Solution:

The correct option is D.
By the beginning of October, the monsoon withdraws from the Northern Plains. The months of October-November form a period of transition from hot rainy season to dry winter conditions.

QUESTION: 10

Which of the following states suffer from loo?

Solution:

Loo, heat wave tighten its grip over Rajasthan, Gujarat and Maharashtra. Loo has extended its reach and has now gripped more parts of Rajasthan, Gujarat, Maharashtra and even West Madhya Pradesh. Moreover, some parts of this region are also reeling under heat wave conditions.

QUESTION: 11

In winter the western cyclonic disturbances originate from which sea? 

Solution:
QUESTION: 12

Mango showers occur in which one of the following group of two states?

Solution:

The correct option is C.
Karnataka and Kerala are the two states where 'mango showers' are common. Explanation: Mango shower is a term that is used for the pre-monsoon rains in the states of Karnataka, Kerala, and also in other states of Konkan and Goa.

QUESTION: 13

The peninsular part of India experiences peak summers earlier than northern India because:

Solution:

The peninsular part of India experiences peak summers earlier than northern India because. Due to northward movement of the sun, the global heat belt shifts northward.

QUESTION: 14

The term monsoon is originated from?

Solution:
QUESTION: 15

Which of the following causes rainfall in West Bengal during the hot weather season? 

Solution:

The rising temperature in the summer results in low pressure troughs and attracts cyclonic and North West winds which result in rainfall along with thunderstorms in the months of April and May. These are known as Kal Baisakhi or nor-westers.
During this time Odisha, West Bengal, Assam, Bihar, Chhattisgarh, Jharkhand, Bangladesh and North-Eastern states of India are affected by violent thunderstorms.

QUESTION: 16

Which of the following places in India experiences a very high diurnal range of temperature?

Solution:

Diurnal range of temperature is the difference between maximum and minimum temperature of a day. Diurnal range of temperature is high in desert regions like Rajasthan, Thar Desert and interior parts of Rann of Kutch like Jodhpur

QUESTION: 17

From which of the following pressure belts do the north-easterly trade winds originate?

Solution:
QUESTION: 18

Latitude and altitude of a place determine which of the following climatic elements of a place?

Solution:
QUESTION: 19

In which of the following places are houses built on stilts? 

Solution:
QUESTION: 20

Which of the following stations of India experiences snowfall in winter? 

Solution:
QUESTION: 21

Which of the following atmospheric conditions govern the climate and associated weather conditions in India?

Solution:
QUESTION: 22

Which of the following places have cooler climate even during summers?

Solution:
QUESTION: 23

Which one of the following is not one of the six major controls of the climate of any place?

Solution:

There are six major controls; of the climate of a place:
(i) Latitude: Due to the curvature of the earth, the amount of solar energy received varies according, to latitude.(ii) Pressure and wind system: The pressure and wind system of any area depend on the latitude and altitude of the place.

QUESTION: 24

Kal Baisakhi is associated with ?

Solution:
QUESTION: 25

Due to which of the following reasons is the southwest monsoons rain bearing winds?

Solution:
QUESTION: 26

Which of the following winds brings widespread rainfall over the mainland of India?

Solution:
QUESTION: 27

The Indian subcontinent experiences comparatively milder winters as compared to Central Asia due to which of the following factors?

Solution:

The Himalayas prevent the cold winds from Central Asia from entering the subcontinent. It is because of these mountains that this subcontinent experiences comparatively milder winters as compared to central Asia.

QUESTION: 28

Which of the following latitudes passes through the middle of our country, giving it the characteristics of tropical as well as subtropical climate? 

Solution:
QUESTION: 29

In which of the following places of India there is very little difference between day and night temperatures? 

Solution:

As we know the equator receives direct sunrays.So,the distance between in day and night is hardly felt at equator.While, Thiruvananthapuram is the closest to equator (present in southern part of India) amongst given options.Therefore,the difference between day and night is hardly felt at Thiruvananthapuram.

QUESTION: 30

In which of the following months does the Tamil Nadu coast get most of its rainfall?

Solution:

The correct option is Option C.

Tamil Nadu is located on the eastern coast of India. South India usually receives rainfall from south west monsoons. But these south west monsoon arising from Arabian Sea gets obstructed by Western Ghats.

Hence, Tamil Nadu receives most of its rain from north east and retreating monsoons during winter season i.e., from October to November. Moreover, many low pressure systems develop in the Bay of Bengal during this period and move towards the east coast of Tamil Nadu causing heavy rainfall.

Similar Content

Related tests