Test: Climate - 4


30 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Climate - 4


Description
This mock test of Test: Climate - 4 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Climate - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Climate - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Climate - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Climate - 4 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following terms refers to the sum total of weather conditions and variations over a large area for a long period of time (more than thirty years)?

Solution:
QUESTION: 2

Which of the following is not an element of weather and climate?

Solution:

Temperature is the degree of hotness or coldness of the atmosphere on some chosen scale. It is commonly measured in Celsius or Fahrenheit. Temperature is a very important factor in determining the weather, because it influences other elements of the weather.

QUESTION: 3

Which of the following statements defines weather?

Solution:

The state of atmosphere over an area at any point of time is known as weather. It is the state of the atmosphere over short periods of time. Climate is the weather averaged over a long period. Precipitation, humidity, temperature, pressure, cloudiness, and wind are the basic atmospheric conditions that make up the weather of a region.

QUESTION: 4

In which of the following places of India precipitation is in form of snowfall?

Solution:

The correct option is B.
“Drass is the world's second coldest inhabited place after Siberia's Oymyakon. Minus 30 to 35°C is common here during the winter.” He adds that the coldest points in Siberia have changed over the years, but Drass still holds the second rank in the world.

QUESTION: 5

Which of the following places of India experiences the highest summer temperature?

Solution:
QUESTION: 6

Which of the following is the rainiest station?

Solution:

A is the correct option.Mawsynram is a village in the East Khasi Hills district of Meghalaya state in northeastern India, 60.9 kilometres from “Shillong”. Mawsynram receives the highest rainfall in India.

QUESTION: 7

Which one of the following is the driest station?

Solution:

B is the correct option.There are the two driest stations of India. One is Leh and another is Jodhpur.
 

QUESTION: 8

Most parts of India receive rainfall during which of the following months?

Solution:
QUESTION: 9

In which of the following months does the Tamil Nadu coast get most of its rainfall?

Solution:

Tamilnadu lies on the leeward side for the south west monsoon starts retreating after mid- September, North East monsoon sets in during mid-october. Tamilnadu lies on the windward side for these winds and hence gets more rainfall during the winter season. Therefore, there is getting most of the rainfall in the months from October to November.

QUESTION: 10

Which of the following places in India experiences a very high diurnal range of temperature?

Solution:

The correct option is B.
Jodhpur lies in the North-Western region of India in the state of Rajasthan.The north-western part of India comprising the Indian Desert experiences the highest diurnal range of temperature. This is because of the fact that sand (found in ample quantity in this region) gains and loses heat very quickly. As a result of this phenomenon, there is a wide difference between day and night temperatures in this region. The day temperature may rise to 50°C and drop down to near 15°C the same night.

QUESTION: 11

In which of the following places of India there is very little difference between day and night temperatures?

Solution:

The correct option is C.
Thiruvananthapuram has very little difference between 'day and night' temperature.In India, the climate type is described as monsoon type. This climatic type can be found in 'south' and south East Asia. But there are several variations in India, itself. It has been observed that the coastal regions of India have the least amount of difference between the day temperature and the night temperature.

QUESTION: 12

In which of the following places are houses built on stilts?

Solution:
QUESTION: 13

Which one of the following is not one of the six major controls of the climate of any place?

Solution:

The six major controls of climate change of a place are 1. Latitude,2. Altitude,3. Pressure and wind system,4. Distance from the sea,5. Ocean currents,6. Relief features. Temperature is not included in this list.

QUESTION: 14

Latitude and altitude of a place determine which of the following climatic elements of a place?

Solution:
QUESTION: 15

Which of the following places have cooler climate even during summers?

Solution:
QUESTION: 16

Which of the following places of India experiences extreme type of climate?

Solution:
QUESTION: 17

Due to which of the following factors does Pune receive much lesser rainfall as compared to Mumbai?

Solution:
QUESTION: 18

Which of the following latitudes passes through the middle of our country, giving it the characteristics of tropical as well as subtropical climate?

Solution:
QUESTION: 19

The Indian subcontinent experiences comparatively milder winters as compared to Central Asia due to which of the following factors?

Solution:

The Himalayas prevent the cold winds from Central Asia from entering the subcontinent. It is because of these mountains that this subcontinent experiences comparatively milder winters as compared to central Asia. .During winter, there is a high-pressure area north of the Himalayas.

QUESTION: 20

Which of the following atmospheric conditions govern the climate and associated weather conditions in India?

Solution:
QUESTION: 21

What kind of weather precedes western disturbances ?       

Solution:

Western Cyclonic Disturbances are the temperate cyclones which originate over Mediterranean Sea and Western Asia, and move into India, along with the westerly flow of jet streams. Places away from the sea have very hot summers and very cold winters. This condition is known as continentality.

QUESTION: 22

What is the velocity of rain bearing winds during the monsoon -           

Solution:
QUESTION: 23

Name the water body from which the cyclonic depression origins -           

Solution:

In summer, strong winds blow from the southwest to the northeast through that area, bringing significant moisture—and rain, to the region. Low pressure areas in the Andaman Sea can readily develop into tropical cyclones in the summer.

QUESTION: 24

Name the hill which deflects the Bay of Bengal branch of advancing monsoon to India-           

Solution:

C is the correct option.Arakan Hills
The Bay of Bengal branch - The Arakan Hills along the coast of Myanmar deflect a big portion of this branch towards the Indian subcontinent.
 

QUESTION: 25

Monsoon arrives in India approximately in -           

Solution:

June 1 is regarded as the date of onset of the monsoon in India, as indicated by the arrival of the monsoon in the southernmost state of Kerala. The monsoon accounts for nearly 80% of the rainfall in India.

QUESTION: 26

Where is monsoon type of climate mainlyfound ?           

Solution:
QUESTION: 27

Which part of India experiences the highest range of temperature in a day ?       

Solution:

Thar Desert is present towards western side of India in the state of Rajasthan. This is because it is filled with sand which gets heated up quickly during day and cooled up very quickly during nights.

QUESTION: 28

Where does malabar coast lie ?           

Solution:

The Malabar Coast, in historical contexts, refers to India's southwestern coast, which lies on the narrow coastal plain of Karnataka and Kerala states between the Western Ghats range and the Arabian Sea. The coast runs from south of Goa to Kanyakumari on India's southern Tip.

QUESTION: 29

Name two coldest areas in India -           

Solution:

B is the correct option.The village of Dras located in the Kargil district of Jammu and Kashmir is known for its cold weather. Temperatures here drop to as low as -22 degree C. India's coldest inhabited place, Dras is often called the 'Gateway to Ladakh'.

QUESTION: 30

The process in which water vapors are releases in the air by the leaves of plants is called

Solution: Transpiration is the process by which moisture is carried through plants from roots to small pores on the underside of leaves, where it changes to vapor and is released to the atmosphere. Transpiration is essentially evaporation of water from plant leaves.

Related tests