Test: Drainage System


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Drainage System


Description
This mock test of Test: Drainage System for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Drainage System (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Drainage System quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Drainage System exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Drainage System extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one of the following river is known as the Sorrow of Bengal?

Solution:

The Damodar occupies the eastern margins of the Chotanagpur Plateau, where it flows through a rift valley and finally joins the Hugli. It was known as the ‘sorrow of Bengal’. Now, the river is controlled by the Damodar Valley corporation-a multipurpose project.

QUESTION: 2

In the given map of India, the east flowing river is

Solution:

It rises near Sihawa in Raipur district of Chhattisgarh and runs through Orissa to discharge its water into Bay of Bengal.

QUESTION: 3

Which is the north flowing tributary of Ganga?

Solution:
QUESTION: 4

In mountainous course, the Himalayan rivers form

Solution:

When a waterfall retreats upstream, it erodes the rock at the base of a river valley creating a gorge.

QUESTION: 5

The meeting place of Alaknanda and Bhagirathi is

Solution:

It rises in the Gangotri glacier near Gaumukh (3,900 m) in the Uttarkashi district of Uttaranchal and is known as the Bhagirathi. At Devprayag, the Bhagirathi meets the Alaknanda; hereafter, it is known as the Ganga.

QUESTION: 6

River kaveri flows through

Solution:

About 3 per cent of the Kaveri basin falls in Kerala, 41 per cent in Karnataka and 56 per cent in Tamil Nadu. Its important tributaries are Kabini, Bhavani and Amravati.

QUESTION: 7

The given picture shows the depositional feature of river is
 

Solution:

After a long period of time, a meander becomes much curved and eventually the neck of the meander will touch the opposite side and the river will cut through the neck, cutting off the meander to form the oxbow lake.

QUESTION: 8

A relief which divides two areas drained by the river is known as

Solution:

A ridge of high land dividing two areas that are drained by different river systems is called watershed. Ambala is a watershed for rivers Indus and Ganga.

QUESTION: 9

The tributary of Indus River is

Solution:

The Indus river system comprises five tributaries; Jhelum, Chenab, Ravi, Beas and Sutlej.

QUESTION: 10

Which region has the youngest rivers in India?

Solution:

Himalayas are the youngest mountains of India. Therefore, the rivers of this region are also the youngest rivers of India.

Similar Content

Related tests