Test: Geography Of India - 2 (2012 - 2010)


20 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Geography Of India - 2 (2012 - 2010)


Description
This mock test of Test: Geography Of India - 2 (2012 - 2010) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Geography Of India - 2 (2012 - 2010) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Geography Of India - 2 (2012 - 2010) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Geography Of India - 2 (2012 - 2010) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Geography Of India - 2 (2012 - 2010) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

When you travel in Himalayas, you will see the following:
1. Deep gorges
2. U-turn river courses
3. Parallel mountain ranges
4. Steep gradients causing land-sliding

Which of the above can be said to be the evidences for Himalayas being young fold mountains?

[2012]

Solution:

When you travel in The Himalayas, you will see the Deep gorges, U-turn river courses, Parallel mountain ranges and Steep gradients causing land-sliding.

QUESTION: 2

With reference to the wetlands of India, consider the following statements:
1. The country’s total geographical ar ea under the category of wetlands is recorded more in Gujarat as compared to other States.
2. In India, the total geographical area of  coastal wetlands is larger than that of inland wetlands.

Which of the statements given above is/are correct?

[2012]

Solution:

The country's total geographical area under the category of wetlands is more in Gujarat as compared to other states. India has 60% of in land wetland out of total wetland.

QUESTION: 3

A particular State in India has the following characteristics :
1. It is located on the same latitude which passes through northern Rajasthan.
2. It has over 80% of its area under forest cover.
3. Over 12% of forest cover constitutes Protected Area Network in this State.

Which one among the following States has all the above characteristics?

[2012]

Solution:
QUESTION: 4

A state in India has the following characteristics:
1. Its northern part is arid and semi-arid.
2. Its central part produces cotton.
3. Cultivation of cash crops is predominant over food crops.

Which one of the following states has all of the above characteristics?

[2011]

Solution:

Gujarat has the following characteristics:
1. Its northern part is arid and semi-arid.
2. Its central parts produces cotton.
3. Cultivation of cash crops is predominant over food crops

QUESTION: 5

The Brahmaputra, Irrawady and Mekong rivers originate in Tibet and flow though narrow and parallel mountain ranges in their upper reaches. Of these rivers, Brahmaputra makes a “U” turn in its course to flow into India. This “U” turn is due to

[2011]

Solution:

Brahamputra originates near Mt. Kailash and is known to take a U turn near Mount Namcha Barwa. This U turn is also known as Great Bend. The U Turn is because of the 180° bend of the Himalayan structural trends.

QUESTION: 6

Which one of the following pairs of islands is separated from each other by the ‘Ten Degree Channel’?    

[2014]

Solution:

The Ten Degree Channel is a channel that separates the Andaman Islands from the Nicobar Islands in the Bay of Bengal.

QUESTION: 7

The lower Gangetic plain is characterised by humid climate with high temperature throughout the year. Which one among the following pairs of crops is most suitable for this region?

[2011]

Solution:

The low and deltaic plains of the Ganges is characterised by swamps and Sundarbans. So, the people out there grow Paddy and Jute.

QUESTION: 8

Between India and East Asia, the navigation-time and distance can be greatly reduced by which of the following ?
1. Deepening the Malacca straits between Malaysia and Indonesia.
2. Opening a new canal across the Kra Isthmus between the Gulf of Siam and Andaman Sea.

Which of the statements given above is/are correct?

[2011]

Solution:

Opening a new canal in Kra Isthums can reduce the navigation time and distance. The first statement in this question requires an explanation. Its worth note that the Malacca strait is the main shipping channel between the Indian Ocean and the Pacific Ocean and links the India, China, Japan and South Korea. The issue of deepening of the Malacca strait is “linked” to its economic importance rather than “time of navigation and distance”. The issue is that most of the ships can not pass through it and the size of the biggest ships which can enter through it is called Malaccamax. Now the deepening of the strait would certainly help in “Increasing the volume of the business” because ships of larger sizes can pass through it, there is no significance of distance and navigation.

QUESTION: 9

The approximate representation of land use classification in India is:

[ 2010]

Solution:

The approximate representation of land use is classified as net area sown 46%, forests 23%, other areas 30%.

QUESTION: 10

The latitudes that pass through Sikkim also pass through:

[2010]

Solution:

The latitude that passes through Sikkim also pass through Rajasthan.

QUESTION: 11

If there were no Himalayan ranges, what would have been the most likely geographical impact on India?
1. Much of the country would experience the cold waves from Siberia.
2. Indo-gangetic plain would be devoid of such extensive alluvial soils.
3. The pattern of monsoon would be different from what it is at present.

Which of the statements given above is/are correct?

[2010]

Solution:

All the statements given in the question are correct.

QUESTION: 12

Which one of the following pairs is not correctly matched?

[2010]

Solution:

Kolleru lake is one of the largest shallow fresh water lakes in Asia, is located between Krishna delta and the Godavari in Andhra Pradesh.

QUESTION: 13

Which one of the following is the appropriate reason to considering the Gondwana rocks as most important of rock systems of India?

[2010]

Solution:

More than 90% of India's coal reserves are found in Gondwana rock system.

QUESTION: 14

When you travel in certain parts of India, you will notice red soil. What is the main reason for this colour?

[2010]

Solution:

Red soil in India is largely found in Deccan plateau. Red soil is less clayey and sandier in nature and has a rich content of iron and small amount of humus. Red soil is also known as yellow soil. The redness is the soil is due to Jerric oxide, is 2nd largest soil found in India from south of Bundelkhand to North of Raj mahal hill.

QUESTION: 15

Rivers that pass through Himachal Pradesh are:

[2010]

Solution:

Rivers like Beas, Chenab, Ravi, Sutlej and Yamuna passes through Himachal Pradesh.

QUESTION: 16

With reference to, the river Luni, which one of the following statements is correct?

[2010]

Solution:

Luni river originates from Aravalli range and flows in south west direction through the hills and finally ends up in the marshy land of Rann of Kutch.

QUESTION: 17

In India, which type of forest among the following occupies the largest area?

[2010]

Solution:

In India tropical moist deciduous forest occupies the largest area. It includes Deccan plateau, the north eastern region of Deccan plateau and the lower slopes of Himalayas and covers the part of Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Orissa, Bihar, Chhatisgarh, Jharkhand, Karnataka and Kerala.
In India, tropical moist deciduous forest covers 38% of the total forest area. It covers the region of Bihar, Uttar Pradesh, Odisha, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Jharkhand, Karnataka and Kerala.

QUESTION: 18

Consider the following pairs:

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

[2010]

Solution:

Hoolak found in North eastern reigon of India. It covers 38% of the forest area. Hoolak Gibbon is found in North Eastern region of India.

QUESTION: 19

With reference to the mineral resources of India, consider the following pairs:

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

[2010]

Solution:

Orissa has 90% natural resource of Nickel.

QUESTION: 20

Following are the characteristics of an area in India:
1. Hot and humid climate
2. Annual rainfall 200 cm
3. Hill slopes up to an altitude of 1100 metres
4. Annual range of temperature 15°C to 30°C.

Which one among the following crops are you most likely to find in the area described above?

[2010]

Solution:

The above climate conditions are found in India in Western coastal area from Maharastra, Goa, Kerala, Coastal Karnataka including the Western Ghats, and hilly area of north east except some parts of Meghalaya and Arunachal Pradesh. Virginia tobacco is cultivated in Andhra Pradesh and can be grown in dry weather. So Pepper should be the correct option.