Test: Globe Latitudes And Longitudes - 2


20 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Globe Latitudes And Longitudes - 2


Description
This mock test of Test: Globe Latitudes And Longitudes - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Globe Latitudes And Longitudes - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Globe Latitudes And Longitudes - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Globe Latitudes And Longitudes - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Globe Latitudes And Longitudes - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Equator is an

Solution:

The Equator is an imaginary line around the middle of the Earth. It is halfway between the North and South Poles, and divides the Earth into the Northern and Southern Hemispheres. The Equator is the invisible line that runs around the center of the Earth at 0 degrees latitude.

QUESTION: 2

The Standard Meridian of India is 82 degree 30

Solution:

Time along the Standard Meridian of India (82o 30' E) passing through Mirzapur (in Uttar Pradesh) is taken as the standard time for the whole country. 82o30' E has been selected as the Standard Meridian of India because it is situated in the centre of all longitudes and latitudes in which our country is located. 82o30 minutes is selected as standard meridian because it lies almost in center of the india.

QUESTION: 3

The 0 degree Meridian is also known as

Solution:

This is why prime meridian is also known as the Greenwich Meridian. In a geographical coordinate system, the Greenwich Meridian (or prime meridian) is the 0o line of longitude from which we measure 180o to the west and 180o to the east. Most coordinate systems define a zero line at the equator that runs east-west.

QUESTION: 4

The distance between the longitude

Solution:

Angular distance of any place from the prime meridian(that is 0o also known as Greenwich Line), on its East or West, is known as Longitude. The distance between two adjacent longitudes is maximum at Equator that is 111.32 km, which keeps on decreasing towards the poles because longitudes taper towards the poles.

QUESTION: 5

Two end point of the axis are called

Solution:

The two end points on the axis of rotation are called the poles. To the north is the North Pole, and to the south is the South Pole.

QUESTION: 6

The Arctic Circle is located in the

Solution:

The Arctic Circle is a region on Earth that is marked as one of the five major circles of latitude on maps of our planet. It is located between the Arctic to its north and the Northern Temperate Zone to its south. Its counterpart in the Southern Hemisphere is known as the Antarctic Circle.

QUESTION: 7

______ Lines run from east to west. They measure the distance north and south of the Equator

Solution:

The distance east or west of the Greenwich meridian is an imaginary line from the top of the Earth to the bottom, measured in degrees and minutes. Latitude is the distance from north or south of the equator.

QUESTION: 8

Dwarka is in

Solution:

Dwarka is an ancient city in the northwestern Indian state of Gujarat. It’s known as a Hindu pilgrimage site. The ancient Dwarkadhish Temple has an elaborately tiered main shrine, a carved entrance and a black-marble idol of Lord Krishna. Dwarka Beach and nearby Dwarka Lighthouse offer views of the Arabian Sea. Southeast, Gaga Wildlife Sanctuary protects migratory birds and endangered species like the Indian wolf.

QUESTION: 9

The line which cut the world into north and south latitude

Solution:

Latitude is based on an imaginary line that circles Earth halfway between the north and south poles. This line is called Equator and it divides Earth into northern and southern hemispheres. A hemisphere is one half of a sphere. is a distance in degrees north or south of the Equator, which is 0°.

QUESTION: 10

This marks the location of the equator on Earth

Solution:

The equator divides the earth into the Northern Hemisphere and the Southern Hemisphere is marks the location of 0 degrees latitude. The equator marks the locations on earth that are equidistance from the North and South Poles. The Equator crosses 78.7% water and 21.3% land and is about 24,901 miles (40,075 km) long.

QUESTION: 11

Longitudes run from ______ to ______ pole.

Solution:

Longitude lines run north-south and mark the position east-west of a point. Lines of longitude are known as meridians. These lines run from pole to pole, crossing the equator at right angles.

QUESTION: 12

What are latitude and longitude lines?

Solution:

Latitude and longitude lines form an imaginary grid over the entire surface of Earth. Latitude is based on an imaginary line that circles Earth halfway between the north and south poles. This line is called the equator and it divides Earth into northern and southern hemispheres. Latitude is a distance in degrees north or south of the equator. Longitude is a distance in degrees east or west of the Prime Meridian.

QUESTION: 13

Days and nights are equal throughout the globe when the sun is above:

Solution:

The event known as Equinox, is eagerly awaited by space enthusiasts as it take place twice a year on 21st March and 23rd September. On the Equinox day, the sun move across the celestial equator, which lie directly above the Earth's equator.

QUESTION: 14

Describe the shape of the Earth?

Solution:


Fig: Shape of the Earth

QUESTION: 15

The tropic of cancer and tropic of Capricorn are of

Solution:

The tropics are the region of the Earth surrounding the Equator. They are delimited in latitude by the Tropic of Cancer in the Northern Hemisphere at 23°26′11.8″ (or 23.4366°) N and the Tropic of Capricorn in the Southern Hemisphere at 23°26′11.8″ (or 23.4366°) S.

QUESTION: 16

Identify the picture. Options are as follows 

 

Solution:

Vertical lines on the globe are Known as longitudes. But zero degree longitude is called as prime meridian. Prime meridian is also a longitude. Here, 0 degree prime meridian is shown only as an example. Prime meridian is also known as longitude but vice versa of it is not possible. For example, Prime meridian is always a longitude but every longitude is not prime meridian. In this picture all longitudes are shown.
So, the correct answer is Option C.

QUESTION: 17

At 23 x 1 / 2° S lies

Solution:

 

The Tropic of Capricorn is one of the five major circles of latitude marked on maps of Earth. Its latitude is currently 23°26′11.8″ (or 23.43662°) south of the Equator, but it is very gradually moving northward, currently at the rate of 0.47 arc seconds, or 15 metres, per year.

QUESTION: 18

IST stands for

Solution:

Indian Standard Time (IST) is the time observed throughout India, with a time offset of UTC+05:30. India does not observe daylight saving time (DST) or other seasonal adjustments. In military and aviation time IST is designated E* ("Echo-Star").

QUESTION: 19

The Northernmost end of the axis is ______

Solution:

The Northern tip and the Southern tip of the axis are called the North Pole and the South Pole. The Earth rotates or spins on its axis. The axis is an imaginary straight line which passes through the North Pole, the centre of the Earth and the South Pole. The Earth's axial tilt is about 23.5 degrees.

QUESTION: 20

Dibrugarh is located in

Solution:

The new town of Dibrugarh lies on the banks of the Brahmaputra in Upper Assam. It is the perfect place to experience and enjoy the richness of Assam's tea gardens. Dibrugarh district is the highest producer of tea in Assam.

Related tests