Test: Himalayas (Easy)


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Himalayas (Easy)


Description
This mock test of Test: Himalayas (Easy) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Himalayas (Easy) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Himalayas (Easy) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Himalayas (Easy) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Himalayas (Easy) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following hill / ranges is not along the international boundary with Bangladesh?

Solution:

The Patkai Bum, Naga Hills and Mizo Hills are along the international boundary with Myanmar while the Garo, Khasi and Jaintia Hills are located along the border with Bangladesh.

QUESTION: 2

Which of the following divides India approximately into two equal parts?

Solution:

The Tropic of Cancer divides India approximately into two equal parts.

QUESTION: 3

Which of the following pair is not correct regarding the division of the Himalayas and their hills/ranges?

Solution:

The Purvanchal Hills/Eastern Himalayas

  • The Karakoram range is part of the Trans-Himalayas.
  • The Patkai Bum, Naga Hills and Mizo Hills are along the international boundary with Myanmar while the Garo, Khasi and Jaintia Hills are located along the border with Bangladesh. These are Eastern Himalayas.
QUESTION: 4

Which of the following is standard time meridian of India?

Solution:

India takes its standard time from the meridian of 82°30' E, which is 5 (1/2) hours ahead of Greenwich Mean Time (0° longitude).

QUESTION: 5

Kangchenjunga is the second highest peak of the Himalaya which is part of which mountain range?

Solution:

The Purvanchal Hills/Eastern Himalayas
► It (Kangchenjunga ) is situated in the eastern Himalayas on the border between Sikkim state, northeastern India, and eastern Nepal, 46 miles (74 km) north-northwest of Darjiling, Sikkim. The mountain is part of the Great Himalaya Range.

QUESTION: 6

Which of the following two countries are divided by the Palk Strait?

Solution:

Palk Strait, an inlet of the Bay of Bengal between southeastern India and northern Sri Lanka. It is bounded on the south by Pamban Island (India), Adam's (Rama's) Bridge (a chain of shoals), the Gulf of Mannar, and Mannar Island (Sri Lanka).

QUESTION: 7

Which of the following pass is part of an offshoot of the ancient silk route and an important trade route Sikkim part of India and China?

Solution:

Nathu la 
► It forms part of an offshoot of the ancient silk route and an important trade route Sikkim part of India and China.

QUESTION: 8

Siachen glacier is part of which of the following mountain range?

Solution:

Important Glaciers of Himalayas:
► Karakoram Range: Siachen, Fedchenko (It is the longest glacier in the world outside of the polar regions), Hispar, Biafo and Baltoro.

QUESTION: 9

Which of the following Himalayas is also know for duar formation?

Solution:

The Central / Nepal Himalayas/Darjeeling and Sikkim Himalayas
Features: These are known for their fast - flowing rivers like ‘TEESTA’ and their Tea plantations due to good rainfall all year and mild winters. They are also known for ‘ DUAR ’ formations.

QUESTION: 10

Which of the following is the average height of Greater/Outer/Himadri Himalayas?

Solution:

Greater/ Outer Himalayas/ Himadri

  • The average height is 6000 m.
  • The average width is 120 to 190 km.

Similar Content

Related tests