Test: Human Environment Interactions The Tropical And The Subtropical Region - 2


20 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Human Environment Interactions The Tropical And The Subtropical Region - 2


Description
This mock test of Test: Human Environment Interactions The Tropical And The Subtropical Region - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Human Environment Interactions The Tropical And The Subtropical Region - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Human Environment Interactions The Tropical And The Subtropical Region - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Human Environment Interactions The Tropical And The Subtropical Region - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Human Environment Interactions The Tropical And The Subtropical Region - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is not a cash crop?

Solution:

Cash crops are grown for direct sale in the market, rather than for family consumption or to feed livestock. Coffee, cocoa, tea, sugarcane, cotton, and spices are some examples of cash crops.

QUESTION: 2

Taj Mahal is in

Solution:

The Taj Mahal is an ivory-white marble mausoleum on the southern bank of the river Yamuna in the Indian city of Agra.

QUESTION: 3

Buddhist Stupa is in

Solution:

The correct option is B.
The Great Stupa at Sanchi, Eastern Gateway. Coordinates:23.479223°N 77.739683°ESanchi Stupa is a Buddhist complex, famous for its Great Stupa, on a hilltop at Sanchi Town in Raisen District of the State of Madhya Pradesh, India. It is located 46 kilometres (29 mi) north-east of Bhopal, capital of Madhya Pradesh.

QUESTION: 4

Following are the tributaries of the River Ganga except

Solution:
QUESTION: 5

Ganga-Brahmaputra basin form in

Solution:

The Ganga basin is a part of the Ganges-Brahmaputra basin draining 1,086,000 square kilometres in Tibet, Nepal, India and Bangladesh.

QUESTION: 6

____ are built on steep slopes to create flat surfaces on which crops are grown

Solution:

Broad flat steps or terraces are made on the steep slopes so that flat surfaces are available to grow crops.

QUESTION: 7

Piranha is a

Solution:

The correct answer is A as A piranha or piraña, a member of family Serrasalmidae, or a member of the subfamily Serrasalminae within the tetra family.

QUESTION: 8

The place where a river flows into another body of water is called

Solution:
QUESTION: 9

Which forests cover the Ganga-Brahmaputra delta regions

Solution:

Sundarban forests are located in Ganga-Brahmaputra delta of West Bengal and Bangladesh. Mangrove forests of Sundarbans are largest mangrove forests of the world. Mangrove forests comprise of small shrubs or trees that grow in coastal saline or brackish waters. These shrubs or trees can withstand high salinity conditions.

QUESTION: 10

The Ganga-Brahmaputra basin area is dominated by monsoon climate. The monsoon brings rains from

Solution:

The area of the Ganga-Brahmaputra Basin is dominated by monsoon climate. The monsoon brings rains from mid-June to mid-September. The summers are hot and the winters are cool

QUESTION: 11

____ is the main occupation of the people living in area of Ganga-Brahmaputra basin where flat land is available to grow crops

Solution:
QUESTION: 12

Monkey, sloth and ant-eating tapus animals are found in

Solution:
QUESTION: 13

Manas wildlife sanctuary is in

Solution:

The correct answer is B as Manas wildlife sanctuary is in Assam covering 5 districts: Kokrajhar,Chirang,Baksa,Udalguri and Darrang.It spreads across an area of 950 km2

QUESTION: 14

Type of forests in the Ganga Plain

Solution:

The Ganga-Brahmaputra basin has rich and varied natural vegetation. Tropical deciduous forests are found in the plain region of the basin. Some main species of trees are teak, sal and peepal. Thick bamboo grows in the Brahmaputra plain.

QUESTION: 15

An important port on river Hooghly

Solution:

Haldia port or Calcutta Port is a major seaport has been built at the meeting place of the Haldi River and Hooghly river in the state of West Bengal.

QUESTION: 16

Cash crop grown in the area of Ganga-Brahmaputra basin

Solution:

Wheat, maize, sorghum, gram and millets are the crops. Cash crops like sugarcane and jute are also grown.Banana plantations are seen in some areas of the plain.

QUESTION: 17

Climate found in the Amazon basin

Solution:

The Amazon River basin has a low-water season, and a wet season during which, the rivers flood the adjacent, low-lying forests. The climate of the basin is generally hot and humid.

QUESTION: 18

In which of the following area tea is grown in plantations

Solution:

A is the correct option.The major tea growing areas of India are Darjeeling (West Bengal), Terai and Dooars (West Bengal) Assam (ca 307 000 hectares) and Nilgiri (Kerala and Tamil Nadu).
In fact, contrary to myths that we started growing tea only after it was procured from China; tea has always grown in Assam.
 

QUESTION: 19

Following are the tropical deciduous trees grow in the area of Ganga-Brahmaputra basin except

Solution:

The vegetation cover of the area varies according to the type of landforms. In the Ganga and Brahmaputra plain tropical deciduous trees grow, along with teak, sal and peepal.

QUESTION: 20

The one-horned rhinoceros is found in the

Solution:

Pobitora is popularly known as 'miniature Kaziranga' for its highest density of one horned rhino in Assam. It is situated in the flood plains of River Brahmaputra in the district of Morigaon and 45 kms from Guwahati.