Test: Human Environment Settlement Transport And Communication - 1


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Human Environment Settlement Transport And Communication - 1


Description
This mock test of Test: Human Environment Settlement Transport And Communication - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Human Environment Settlement Transport And Communication - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Human Environment Settlement Transport And Communication - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Human Environment Settlement Transport And Communication - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Human Environment Settlement Transport And Communication - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The place where a building or a settlement develops is called its

Solution:

Site is a suitable position chosen to build home and buildings selection of sites happens from the following reasons;
1- vegetation of the place
2-nearby places like markets and other places
3-and the climatic conditions

QUESTION: 2

Which vehicle does NOT pollute the environment

Solution:

Environmental pollution occurs due to burning of fuels such as petrol and diesel. So, the vehicles which runs with combustion of such fuels contribute to the pollution of environment.
Train, Bus, Car comes under this category. Whereas cycle doesn't require any fuel to move, it runs with man power. So, it doesn't causes any damage to the environment.

QUESTION: 3

Settlements are places where people

Solution:

Settlements are places where people live and build their homes. Early humans depended on nature for shelter, but as agriculture came into existence there was a need for a permanent shelter near the crops. So villages, towns, and cities started growing around areas where there was water and fertile land for agriculture.

QUESTION: 4

Early human beings lived

Solution:

The correct option is Option A.

Early humans lived on trees and in caves as during the early periods, those humans didn't know how to build houses so they lived on trees and in caves. 

QUESTION: 5

Settlements can be

Solution:

Settlements which are occupied for a short time are called temporary settlements, while in permanent settlement, people build home to live in and occupy them for a longer period of time.

QUESTION: 6

Which of the following is NOT the mode of transport

Solution:

Transport is a service or facility for the carriage of persons and goods from one place to another using human beings, animals and different kinds of vehicles.
So, Scooter Train and Car comes under transportation facilities.
Whearas Telephone comes under communication facility or service.

QUESTION: 7

Settlements which are occupied for a short time are called

Solution:

Settlements that are occupied for a short time are temporary settlements. Examples of temporary settlements are; deep forests, hot and cold deserts, mountains. People living in such temporary settlements practice hunting, gathering, shifting cultivation and transhumance.

QUESTION: 8

In village one can find

Solution:

Unlike the urban areas the villages are generally free from urbanized residential setup, skyscrapers, buildings, and big factories therefore it has a lot of open spaces offering better air quality.

QUESTION: 9

_____ have made travel faster

Solution:

Air transportation is the fastest mode of transportation. Example aeroplanes, fighter jets etc.

QUESTION: 10

Following are the example of temporary settlements except

Solution:

Settlements that are occupied for a short time are temporary settlements. Examples of temporary settlements are; deep forests, hot and cold deserts, mountains. People living in such temporary settlements practice hunting, gathering, shifting cultivation and transhumance.

Building homes is an example of permanent settlement.