Test: Human Geography Nature And Scope


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Human Geography Nature And Scope


Description
This mock test of Test: Human Geography Nature And Scope for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Human Geography Nature And Scope (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Human Geography Nature And Scope quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Human Geography Nature And Scope exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Human Geography Nature And Scope extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Huntington divides human geography as(i) physical conditions and (ii)

Solution:

E Huntington divided human geography as (i) physical conditions and (ii) human responses.

QUESTION: 2

Human Geography emerges as the special branch of geography in

Solution:

In the later part of the 19th Century.

QUESTION: 3

A branch of Economic geography is

Solution:

Economic geography includes geography of resources, geography of agriculture, geography of industries, geography of marketing, geography of tourism and geography of international trade.

QUESTION: 4

Determinism states that

Solution:

Correct Answer :- b

Explanation : Determinists generally consider humans as a passive agent on whom physical factors are working continuously and thus determine their approach and decision-making process. In short, the determinists believe that most human activities can be explained as a response to the natural environment.

QUESTION: 5

Which one of the following is the most important factor in interaction between people and environment?

Solution:

The correct option is D.
Human beings interact with their physical environment with the help of technology. Technology indicates the level of cultural development of society. (i)In the early stages of their interaction with their natural environment humans were greatly influenced by nature. They adapted to the dictates of nature.

QUESTION: 6

Mapping was introduced by the

Solution:

The pinnacle of cartography during the Roman Empire was the map of the Roman world produced by Claudius Ptolemaeus. He produced a map of what he called “The Old World” (as it was then) and published a book called Geographike Hyphygesis (Guide to Geography) which would remain the primary authority in Europe for the next 1400 years.

Julius Caesar, who employed four Greek cartographers to map the “four regions of the world”. However, the map was never completed.

QUESTION: 7

Bernhard Verenius divided geography into

Solution:

General geography considers earth as a whole and special geography focuses on the constitutions of individual regions.

QUESTION: 8

Possibilism means that

Solution:

Possibilism denies the control of environment over man. Nature provides opportunities and human being make use of these opportunities and slowly nature gets humanised and starts bearing the imprints of human endeavour.

QUESTION: 9

Which one of the following is not a source of geographical information?

Solution:

The sample of raw material on Moon would not be the source of geographical location. This is because in order to have an authentic information about the geography, the information must be collected from Earth, as its the only planet with life on it. Moreover the origin of species started from Earth. As it is divided into various lands, oceans, continent. So Moon neither has life nor it has any geography.

QUESTION: 10

Conceptual difference in Geography is known as

Solution:

The word 'dualism' simply connotes the state of being divided. For any domain of knowledge therefore, it means two conceptually contrasted stances. Dualism finally leads to 'dichotomy' which means the bifurcation of any subject into branches of knowledge.