Test: India - Size And Location - 3


30 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: India - Size And Location - 3


Description
This mock test of Test: India - Size And Location - 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: India - Size And Location - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: India - Size And Location - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: India - Size And Location - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: India - Size And Location - 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Indian Standard Time or I.S.T. is how many hours ahead or behind of G.M.T. or Universal Time?

Solution:

India currently has just a one-time zone, Indian Standard Time.

Indian Standard Time (IST) is 5 hours and 30 minutes ahead of GMT. It has not always been the same.

QUESTION: 2

Which of the following has reduced India’s distance from Europe by 7000 km?

Solution:

India is connected with Europe, North America and South America through both the routes-the Cape of Good Hope and the Suez Canal.

Since the opening of the Suez Canal in 1869, distance between India and Europe has been reduced by 7000 kms.

Because, before the opening of Suez Canal, to reach Europe one had to cover almost half the east and whole of west coast of African continent taking a round through the Cape of Good Hope.

QUESTION: 3

Which of the following influences the duration of the day and night, as one moves from south to north?

Solution:

Sunrays walls directly on the places located on the equator while it falls slanting on the poles. 

Thus as the latitudes increases, the chances of change in day and night from place to place increases. 

That is why latitydnal extent influences the duration of day and night as one moves from south to north.

QUESTION: 4

From Gujarat to Arunachal Pradesh the time lag is?

Solution:

From Gujarat to Arunachal Pradesh there is a time lag of two hours, but the watches show the same time because the time along the Standard Meridian of India (82° 30' E) passing through Mirzapur in Uttar Pradesh is taken as the standard time for the whole country. Because the same standard time for the whole country has been adopted, the watches show the same time in Arunachal Pradesh and Gujarat and in all parts of the country.  

QUESTION: 5

Which of the following is the southernmost latitude of the Indian mainland?

Solution:

India lies entirely in the Northern hemisphere. India’s main land extends between latitudes 8°4′N and 37°6′N and longitudes 68°7′E and 97°25′E. India is divided into almost two equal parts by the Tropic of Cancer (23° 30′N) . To the southeast and southwest of the mainland, lie the Andaman and Nicobar islands and the Lakshadweep islands in Bay of Bengal and Arabian Sea respectively.

QUESTION: 6

A narrow channel of sea which separates two land masses is known as:

Solution:

The narrow channel of sea which separates two land masses is called Strait.

QUESTION: 7

If the local time at Dwarka (69°01′E) in Gujarat to the west of India is 6 am, what will be the local time at Dibrugarh (94°58′E approximately 95°), in Assam, in the east?

Solution:

Earlier, Dibrugarh in Assam and Dwarka in Gujarat had a difference of 1hour and 45 min.
There is a time lag of two hours between Arunachal Pradesh and Gujarat.
To aviod the time differences  82 degrees 30' Eastern Longitude is taken as Standard meridian of India which is passing through the middle of the country.
We have uniform time because of  Indian Standard Time.

QUESTION: 8

Which country among the India’s neighbours is the smallest?

Solution:

The smallest country amongst the neighbouring countries of India is Bhutan.

QUESTION: 9

Both the latitudinal and longitudinal extent of India’s mainland is about 30°. But on looking at the map of India which of the following alternatives do you observe about India’s size?

Solution:

It is because as we move towards the poles, the extent between two longitudes decreases, that means they come closer and closer. This is however not the case with latitudes.Therefore though the numerical difference between latitudes and longitudes of India is same, it covers more land from North to South as compared to from East to West.

QUESTION: 10

Approximately what is the latitudinal and longitudinal extent of the mainland of India?

Solution:

India lies wholly in the northern and eastern hemispheres. The main land of India extends from 8o 4' 28" N to 37o 17' 53" N latitudes and from 68o 7' 53" E to 97degree 24' 47" E longitudes. The latitudinal and longitudinal extent of India is approximately the same i.e. 30º.

 

QUESTION: 11

What is India's position in the world with reference to geographical area?           

Solution:

The total area of India as claimed by the Indian government is 3,287,263 km^2. Quite a easy one and one of the most general questions around. As for the sake of facts, India ranks 7th in terms of land area and occupies the second spot behind China in terms of human population.

QUESTION: 12

Which island group of India lies to its South West –           

Solution:

Lakshadweep is the island group of India to lies to its South West.

QUESTION: 13

How many states are there in India ?           

Solution:

India is a union of States and Union Territories for the purposes of administration, India is divided into 28 states and 9 UT.

QUESTION: 14

Which of the following is in the northwest of India ?           

Solution:

Pakistan is the only Country Which is located in The North west of India. It Covers all the Kashmir and Karakoram range in North and Share the border Gujrat in South.

QUESTION: 15

The Tropic of Cancer does not pass through?           

Solution:

The tropic of cancer passes through 8 Indian states.

They are Gujarat, Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, West Bengal, Jharkand, Tripura and Mizoram.

QUESTION: 16

Which is the first atomic station in India?

Solution:

The Tarapur Atomic Power Station (TAPS) is located near Boiser in the Thane District of Maharashtra. Begun as India's first atomic power project, the Indian Government decided to utilize boiling water reactors (BWRs) for the plant.

QUESTION: 17

Which of the following states does not share any international boundary ?           

Solution:

There are 5 states and 2 union terrtory of india which do not have an international border or lie on the coast.
States:-
Haryana, Madhya Pradesh, Jharkhand, Telengana, Chasttishgarh
UT's:-
Chandigarh, Delhi.

QUESTION: 18

Indian Standard Time or I.S.T. is how many hours ahead or behind of G.M.T. or Universal Time?

Solution:

Indian Standard Time is -5 hours 30 minutes ahead of GMT.Indian Standard Time(IST) is thetimeobserved throughoutIndiaandSri Lanka, with atime offsetofUTC+05:30. India does not observeDaylight Saving Time(DST) or other seasonal adjustments. In military and aviation time IST is designatedE*("Echo-Star").

Indian Standard Time is calculated on the basis of 82.5 Elongitude, from a clock tower inMirzapurcity (25.15N 82.58E) (nearAllahabadin the state ofUttar Pradesh) which is nearly on the corresponding longitude reference line.

QUESTION: 19

Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal and Sikkim have common frontiers with –           

Solution:

Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal and Sikkim have common frontiers with Nepal. Nepal is one of the friendly nations of India and has no rivalry with India.

QUESTION: 20

If you intend to visit Kavaratti during your summer vacations, which one of the following Union Territories of India, you will be going to –  

Solution:

If you intend to visit Kavaratti during your summer vacation, you will be going to Lakshadweep.

Kavaratti is the capital of the Union Territory of Lakshadweep and it is also a popular tourist destination. 

It is a census town that stands over a ring-shaped coral atoll, where you will enjoy strolling amidst the white sandy beaches and boating in the lagoons encircling Kavaratti. 

 

QUESTION: 21

Which line divides India into approximately two equal parts?

Solution:

Trophic of cancer is the imaginary line that divides India into almost two equal parts.

QUESTION: 22

The easternmost longitude of India is –       

Solution:

The main land of India extends between latitudes 8°4'N and 37°6'N and longitudes 68°7'E and 97°25'E. The Tropic of Cancer (23° 30'N) passes almost through the middle of the country. Apart from the mainland, the Andaman and Nicobar Islands (Indian Ocean) and the Lakshadweep (Arabian Sea) are also parts of India.

QUESTION: 23

From Arunachal Pradesh to Gujarat there is a time lag of :

Solution:

From Gujarat to Arunachal Pradesh there is a time lag of two hours. Hence, time along the Standard Meridian of India (82°30'E) passing through Mirzapur (in Uttar Pradesh) is taken as the standard time for the whole country.

QUESTION: 24

What is the length of the land boundary of India?       

Solution:

India measures 3,214 km (1,997 mi) from north to south and 2,933 km (1,822 mi) from east to west. It has a land frontier of 15,200 km (9,445 mi) and a coastline of 7,516.6 km (4,671 mi).

QUESTION: 25

Name the parallel of latitude which divides India into almost two equal parts.       

Solution:

Tropic of Cancer is the northerly circle of the latitude on the Earth at an angle of 23.43 degree north to the equator, at which the Sun appears to be directly overhead at its culmination. It is also called as the Northern Tropic.

The Tropic of Cancer passes through 8 states in India including Rajasthan, Gujarat, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Jharkhand, West Bengal, Mizoram, and Tripura. The Indian city that is closest to the Tropic of Cancer is Mayapur, West Bengal which is located at 23.438°N 88.392°E, only 0.0012055° away from the Tropic of Cancer.

However, Tropic of cancer does not divide India into equal halves. The center of India is at a latitude of approximately 21.15°N, near northern Maharashtra.

QUESTION: 26

Tropic of Cancer does not pass through

Solution:

The tropic of cancer passes through 8 Indian states.They are Gujarat, Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, West Bengal, Jharkand, Tripura and Mizoram.

QUESTION: 27

If you intend to visit Kavaratti during your summer vacations, which one of the following Union Territories of India you will be going to

Solution:

If we intend to visit Kavarati during our summer vacations, then we will be going to Lakshadweep islands. Kavarati is the capital of Lakshadweep islands.

QUESTION: 28

My friend hails from a country which does not share land boundary with India. Identify the country.       

Solution:

Tajikistan does not share land boundary with India. India shares its land boundary with Bhutan, Bangladesh, Nepal, Myanmar, Sri Lanka, Afghanistan, China and Pakistan.

QUESTION: 29

Name the group of islands lying in the Arabian Sea.       

Solution:

Lakshadweep islands lies in the Arabian Sea. Lakshadweep islands is a group of 36 islands and has a total land area of 32 sq. kilometer.

QUESTION: 30

Which of the following influences the duration of the day and night, as one moves from south to north?

Solution:

The latitudinal and longitudinal extent of the mainland is about 30°. Despite this fact, the east-west extent appears to be smaller than the north-south extent. From Gujarat to Arunachal Pradesh there is a time lag of two hours. Hence, time along the Standard Meridian of India (82°30’E) passing through Mirzapur (in Uttar Pradesh) is taken as the standard time for the whole country. The latitudinal extent influences the duration of the day and night, as one moves from south to north.

Related tests