Test: Industries - 1


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Industries - 1


Description
This mock test of Test: Industries - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Industries - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Industries - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Industries - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Industries - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one among the following best describes an economic activity that is concerned with production of goods,extraction of minerals or the provision of services

Solution:

The term 'industry' implies an economic activity involving goods production, mineral extraction or provision of consumer services. Industry is the production of goods or related services within an economy. It converts the raw materials into the finished products.

QUESTION: 2

Complete the following based on the representation: Generally Industries can be classified on the basis of Raw Materials, __________ and Ownership.

Solution:

Size of industries are measured by how much money is invested, employee count and goods produced. It is categorized as small scale and large scale industries.

QUESTION: 3

Which of the following can be considered as an example of the economic activity production of goods from the industry sector?

Solution:

Yes Because nowadays iron and steel industry make a lot of money so it is now the best economic activity and you must be knowing the most popular Bokaro steel industry ..

QUESTION: 4

Which of the following can be considered as an example of the economic activity extraction of minerals from the industry sector?

Solution:

The Coal mining industry is involved in extraction of coal that is one of the most important minerals.

QUESTION: 5

Which of the following can be considered as an example of the economic activity service provider from the industry sector?

Solution:

Banking is a part of service industry as it provides service of holding deposits, extending loans as and when the consumers need it.

QUESTION: 6

Classify the industries based on the Raw materials they use and complete the image given below:

Solution:

Agro-based industries: These industries use plants and animal-based products as their raw materials. Examples, food processing, vegetable oil, cotton textile, dairy products, and leather industries.

Mineral based industries: Mineral-based industries are based on mining and use 'mineral ore' as raw material.

QUESTION: 7

Which of the following best describes an agro based industry?

Solution:

Agro-based industries: These industries use plants and animal-based products as their raw materials. Examples, food processing, vegetable oil, cotton textile, dairy products, and leather industries.

QUESTION: 8

To which category of industry (based on raw materials) does Iron made from iron ore belong to?

Solution:

Industries may be agro based, mineral based, marine based and forest based depending on the type of raw materials they use. Mineral based industries are primary industries that use mineral ores as their raw materials. The products of these industries feed other industries. Iron made from iron ore is the product of mineral based industry. This is used as raw material for the manufacture of a number of other products, such as heavy machinery, building materials and railway coaches. 

QUESTION: 9

Processing sea food and manufacturing fish oil can be considered as examples of :

Solution:

Marine industries: it is related to marine activities. Extraction of minerals from sea, sea foods or manufacturing fish oils comes into this industries.

QUESTION: 10

Pulp and Paper, Pharmaceuticals, Furniture, Buildings etc are good examples of

Solution:

Forest-based Industries:
They utilise forest produce as raw materials. The industries associated with forest are pulp and paper, pharmaceuticals, furniture and buildings.

Similar Content

Related tests