Test: Industries - 2


20 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Industries - 2


Description
This mock test of Test: Industries - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Industries - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Industries - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Industries - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Industries - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Why is steel called the backbone of modern industries?

Solution:
QUESTION: 2

Which industries are also known as village or household industries?

Solution: A cottage industry is a small-scale, decentralized manufacturing business often operated out of a home rather than a purpose-built facility. Cottage industries are defined by the amount of investment required to start, as well as the number of people employed.
QUESTION: 3

Basket weaving, pottery and other handicrafts are all examples of

Solution:
QUESTION: 4

With limited capital, a food processing unit is set up in a particular village in Gujarat. This unit generates employment to that particular village. Name the type of classification of industry under which this food processing unit will come under.

Solution:

Small scale industries manufacture products by hand and include cottage and household industry. These industries use lesser amount of capital and technology. For example, Basket-weaving, pottery, and other handicraft industries.

QUESTION: 5

This particular classification of industry requires large amounts of capital, huge machines and modern and superior technology to manufacture goods. Employing huge number of employees like the iron and steel industry , the production is on a mass scale and is voluminous. Mention the type of industry to which this classification belong to

Solution:

If this much material is used and professionals are from different sectors surely it belongs to large scale industry.

QUESTION: 6

The following image shows an important Rail Coach factory in Kapurthala. Identify the name of the classification of the industry based on its size. 

Solution:
QUESTION: 7

Complete the following : On the basis of Ownership, industries can be classified as : 

Solution:
QUESTION: 8

____________ sector industries are owned, managed and controlled by the state or central government .

Solution: Public services include public goods and governmental services such as the military, police, infrastructure (public roads, bridges, tunnels, water supply, sewers, electrical grids, telecommunications, etc.), public transit, public education, along with health care and those working for the government itself, such.
QUESTION: 9

The industries like Indian railways, Hindustan Aeronautics Limited etc operate more for the benefit of the public rather than for making profits . The price for their products is fixed through planning. Name the sector to which these industries belong to .

Solution:
QUESTION: 10

The leading industries of Birla Group, Reliance, Tata Group of industries belong to the private sector. What are the characterstic fetures of these industries ?

Solution:
QUESTION: 11

Joint sector Industries are owned and operated by the state and individuals or a group of individuals. From the given list fo industries, which one can be called a Joint sEctor industry ?

Solution:

Maruti Udyog has come up with collaboration of  by state and group of individuals. he company was formed as a government company, with Suzuki as a minor partner, to make a people's car for middle class India.

QUESTION: 12

The following image is that of Anand Milk Union Limited (AMUL), situated in the state of Gujarat. To which industry type does this venture that links 3 million milk producers of Gujarat come under ? 

Solution:

Amul follows a three-tier cooperative structure which consists of a dairy cooperative society at the village level that is affiliated with milk unions at the district level which in turn is federated to a milk federation at the state level. The Amul model has helped India become the largest milk producer in the world.

QUESTION: 13

A few factors affecting the location of industries are given below. Complete the list, by choosing the one that can be added to this list . 

Solution:

As the main factor of the industry is labour. Labour is the only factor that carries out the work. Thus labour is an important factor of industry.

QUESTION: 14

An industrial system consists of inputs, processes and outputs. A list of items with respect to the textile industry is given below. Which one cannot be classified under inputs? 
Cotton, Labour, Weaving, Land, Power, Communications, trade, Transport cost

Solution:

Because it is not classified into units of the industry but it is classified in the labour.

QUESTION: 15

An industrial system related to the Bakery industry is given below. Which one among the following options is the correct one?

Solution:
QUESTION: 16

In the light of various factors that influence industrial location, some industries have a tendency to grow close to each other. Name such areas.

Solution:

Industrial regions are the areas where the industries are given the best conditions to manufacture their goods.

QUESTION: 17

Name the three important industrial regions of the world.

Solution:

we see hows these country get modernised by establishing more and more industry.

QUESTION: 18

Which one among the following is not an industrial region of India?

Solution:
QUESTION: 19

Name the important Western industrial region in India

Solution:

India has several industrial regions like Mumbai- Pune cluster, Bangalore-Tamil Nadu region, Hugli region, Ahmedabad-Baroda region.

QUESTION: 20

Name the important Northern industrial region in India

Solution:

Industrial Regions in Northern India are, Mumbai-Pune, Mumbai to Thane and to Pune which extends from Nashik, Gurgaon, Gurgaon-Delhi-Meerut Region, Gujarat Industrial Region.

Related tests