Test: Introduction To Earth & Universe (Previous Year Questions)


20 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Introduction To Earth & Universe (Previous Year Questions)


Description
This mock test of Test: Introduction To Earth & Universe (Previous Year Questions) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Introduction To Earth & Universe (Previous Year Questions) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Introduction To Earth & Universe (Previous Year Questions) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Introduction To Earth & Universe (Previous Year Questions) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Introduction To Earth & Universe (Previous Year Questions) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following statements is correct with reference to our solar system? (2002)

Solution: The Earth is the densest of all planets in the Solar System.  The predominant element in the composition of the Earth is Iron (36 %) and in the Earth’s crust is oxygen (45 %).  The Sun contains 99 % of the mass of the solar system.  The diameter of the sun is 109 times that of the Earth.
QUESTION: 2

One Astronomical Unit is the average distance between: (1998)

Solution: The average distance between the sun and the Earth is known as Astronomical Unit (1AU= 150 x 106 kms)
QUESTION: 3

Consider the following statements regarding Asteroids: (1998)

1. Asteroids are rocky debris of varying sizes orbiting the Sun.

2. Most of the Asteroids are small but some have a diameter as large as 1000km.

3. The orbit of the asteroids lies between the orbits of Jupiter and Saturn.

Of these statements

Solution:

Asteroids are rocky remains left over from the formation of the solar system. Most asteroids orbit the sun in a girdle between Mars & Jupiter. Scientists believe there are possibly millions of asteroids, arraying extensively in size from hundreds of kilometers across to less than 1 kilometer broad. Asteroids' orbital paths are inclined by the gravitational haul of planets, which cause their paths to change. Scientists consider wandering asteroids or fragments from past collisions have knocked into Earth in the past, playing a key role in the development of our planet.

QUESTION: 4

What is the difference between Asteroids and Comets? (2011)

1. Asteroids are small, rocky planetoids, while comets are formed of frozen gases held together by rocky and metallic material.

2. Asteroids are found mostly between the orbits of Jupiter and Mars, while comets are found mostly between Venus and Mercury.

3. Comets show perceptible glowing tails, while asteroids do not.

Which of the following statements given above is/are correct?

Solution:

Difference between asteroids and comets lies mainly in their composition. Both were formed during the early phase of the solar system. Asteroids consist mainly of rocky and metallic material, while comets comprise if ice, frozen gases, dust and rocky and metallic material.

Asteroids are found nearer to the Sun while comets are found farther from the Sun as the heat can melt away comet's ice. In fact, when a comet approaches the Sun, it starts losing its ice because of the Sun's heat as a result of which a perceptible glowing tail can be seen. 

QUESTION: 5

If the stars are seen to rise perpendicular to the horizon by an observer, he is  located on the: (2001)

Solution: If the Stars are seen to rise perpendicular to the Horizon by an observer, he is located on the Equator.

QUESTION: 6

A “Black Hole” is a body in space which does not allow any radiation to come out.  This property is due to its:      ( UPPSC 2000)

Solution: Black holes are stars which have contracted so much that they have developed Super density.  Their Gravitational pull is so strong that even the light of radiation produced by them cannot escape.  They cannot be seen with the help of optical Telescope.  It is the smallest and the densest object in the Universe. 

QUESTION: 7

Assertion (A): Existence of human life on Venus is highly improbable.

Reason(R): Venus has an extremely high level of carbon dioxide in its atmosphere.    (2005)

Solution: Existence of human life on Venus is highly improbable because its atmosphere contains around 95% of Carbon dioxide and has a pressure 100 times the pressure of the Earth’s atmosphere.

QUESTION: 8

Among the following, which planet takes maximum time for one Revolution around the Sun? (2003)

Solution:   Jupiter takes 11.86 years to complete one Revolution around the sun.

QUESTION: 9

On which of the following planets, a water cycle is available? (SSC 1997)

Solution: The water cycle also known as the hydrological cycle, describes the continuous movement of water on, above and below the surface of the Earth.

QUESTION: 10

Which of the following is called the twin of the Earth? (2002)

Solution: Venus is called the twin of the Earth.

QUESTION: 11

Which amidst the following planets has its orbit closest to the Sun? (SSC 2005)

Solution: Venus, has its orbit closest to the Sun.

QUESTION: 12

The surface temperature of the sun is estimated as : (SSC 2006)

Solution: The surface temperature of the sun is estimated as 5778K (6000 degree C)

QUESTION: 13

Which one of the following planets has no moon? (SSC 2006)

Solution: Of the Terrestrial planets, Mercury or Venus has any moon at all.

QUESTION: 14

Which one of the following is called a red planet? (SSC 2006)

Solution: Mars is called the ‘Red Planet’ of our Solar System.

QUESTION: 15

Brightest planet in our solar system is: (SSC 2006)

Solution: Venus is the brightest planet in our solar system.

QUESTION: 16

The Milky Way Galaxy was first observed by : (SSC 2006)

Solution: The Milky Way Galaxy was first observed by Galileo Galilei

QUESTION: 17

Which of the following statements is correct: (SSC SO 2007)

Solution: Since 2006, per the International Astronomical Union's planetary criteria, Pluto isn't considered a planet because it hasn't cleared the neighborhood around its orbit of other objects. However, it does meet IAU's criteria for what constitutes a dwarf planet.  Pluto was discovered by Clyde Tombaugh in 1930. Pluto has been given the number 134340.

QUESTION: 18

Which is the hottest planet in the Solar System? (SSC CPO 2003)

Solution: Venus is the hottest planet in our solar system because of its proximity to the sun and its dense atmosphere.

QUESTION: 19

The largest planet in our solar system is (SSC CPO 2008)

Solution: The largest planet in our solar system is Jupiter and has a mass 300 times as that of the Earth.

QUESTION: 20

The four largest planets of the Solar System in decreasing size are: (SSC SO 2008)

Solution: Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune, Earth, Venus, Mars and Mercury are the planetary arrangement in terms of surface area.