Test: Mineral And Energy Resources - 1


25 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Mineral And Energy Resources - 1


Description
This mock test of Test: Mineral And Energy Resources - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Mineral And Energy Resources - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Mineral And Energy Resources - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Mineral And Energy Resources - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Mineral And Energy Resources - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What has raised uncertainties about the security of energy supply in the future?  

Solution:
The use of non conventional sources of energy is becoming necessary in our country India of the following reasons:

1.The growing consumption of energy has resulted in the country becoming increasingly dependent on Fossil fuels such as Coal, Oil and Gas.

2. Rising prices of oil and gas and their potential shortage in the future has raised uncertainties about the security of energy supply in the future. It has serious repercussions on the growth of the national economy.To save expenses we should use non conventional sources of energy.

3. Increasing Use of fossil fuels also causes serious environmental problems.

Hence , there is a pressing need to use non conventional energy resources like the solar energy, wind, tide, Biomass and energy from waste material.
QUESTION: 2

Name the mineral which is used to reduce cavity.

Solution:

Abrasive minerals like silica, limestone, aluminium oxide and various phosphate minerals do the cleaning. Fluoride which is used to reduce cavities, comes from a mineral fluorite. Most toothpaste are made white with titanium oxide, which comes from minerals called rutile, ilmenite and anatase. 

QUESTION: 3

Which out of the following is derived from the ocean waters? 

Solution:

The most recoverable form of bromine is from soluble salts found in seawater, salt lakes, inland seas and brine wells. Sea water contains bromine in about 65 parts per million (ppm) but bromine is found in much higher concentrations (2,500 to 10,000 ppm) in inland seas and brine wells.

QUESTION: 4

India is critically deficient in the reserve and production of: 

Solution:

India is critically deficient in the reserve and production of copper. Being malleable, ductile and a good conductor, copper is mainly used in electrical cables, electronics and chemical industries.

QUESTION: 5

Which is India's oldest oil producing state? 

Solution:

Among the above the oldest oil producing state or the oldest state in general in the country that produces oil in India is the oil refinery that is situated in the state of Assam. The name of the oil refinery in Assam is Digboi situated in the "Tinsukia district".

QUESTION: 6

Which state in India is the largest producer of bauxite?  

Solution:

The correct answer is A as Bauxite is found mainly in tertiary deposits and is associated with laterite rocks occurring extensively either on the plateau or hill ranges of peninsular India and also in the coastal tracts of the country. Odisha happens to be the largest producer of Bauxite.

QUESTION: 7

Nagarcoil and Jaisalmer are well-known for the effective use of ?

Solution:

C is the correct option. Nagercoil and Jaisalmer are well known for effective use of wind energy in the country.

QUESTION: 8

What are the Khetri mines famous for?

Solution:

B is the correct option.Khetri is actually two towns, "Khetri Town" founded by Raja Khet Singhji Nirwan and "Khetri Nagar" which is about 10 km away from Khetri. Khetri Nagar, well known for its “Copper” Project, was built by and is under the control of Hindustan Copper Limited, a public sector undertaking under the Government of India.

QUESTION: 9

What is low grade brown coal called?

Solution:

Lignite, often referred to as brown coal, is a soft, brown, combustible, sedimentary rock formed from naturally compressed peat. It is considered the lowest rank of coal due to its relatively low heat content.

QUESTION: 10

Which out of the following minerals is formed by the decomposition of surface rocks, and leaves a residual mass of weathered material? 

Solution:

B is the correct option.Bauxite is a mineral which is formed by decomposition of rocks, leaving a residual mass of weathered material.

QUESTION: 11

Which out of the following metallic minerals is obtained from veins and lodes? 

Solution:

The correct option is A.
Major metallic minerals like tin, copper, zinc and lead etc. are obtained from veins and lodes. sodium salt. These are formed as a result of evaporation especially in arid regions.

QUESTION: 12

Which place in India is ideal for utilising tidal energy?

Solution:

In India, the Gulf of Kachchh, provides ideal conditions for utilising tidal energy. A 900 mw tidal energy power plant is set up here by the National Hydropower Corporation.

QUESTION: 13

The Monazite sands of Kerala are rich in: 

Solution: Due to the alpha decay of thorium and uranium, monazite contains a significant amount of helium, which can be extracted by heating. Monazite is an important ore for thorium, lanthanum, and cerium. It is often found in placer deposits. India, Madagascar, and South Africa have large deposits of monazite sands.
QUESTION: 14

Biogas plants using cattle dung are called:  

Solution: Gobar Gas Plant construction. Bio gas is a clean unpolluted and cheap source of energy in rural areas. It consists of 55-70% methane which is inflammable. Bio gas is produced from cattle dung in a bio gas plant commonly known as gobar gas plant through a process called digestion.
QUESTION: 15

Which out of the following minerals is formed as a result of evaporation in the arid regions? 

Solution:
QUESTION: 16

Which state in India is the largest producer of manganese ores? 

Solution:

Correct Answer :- d

Explanation : Odisha is the largest producer of manganese ores in India. It accounted for one-third of the country’s total production in 2000-01.

QUESTION: 17

Which mineral is used for generating atomic or nuclear power? 

Solution:

C is the correct option.Uranium and Thorium, which are available in Jharkhand and the Aravalli ranges of Rajasthan are used for generating atomic or nuclear power. The Monazite sands of Kerala is also rich in Thorium.

QUESTION: 18

Where is the largest solar plant of India located? 

Solution:

The largest solar power plant in the world, the Bhadla Solar Park is located in Bhadla village, in Rajasthan's Jodhpur district. Spanning 14,000 acres, the fully operational power plant has been installed with a capacity of nearly 2,250 megawatts (MW).

QUESTION: 19

Name the mines in Karnataka which is a 100 per cent export unit? 

Solution:

C is the correct option.The Kudremukh mines located in the Western Ghats of Karnataka are a 100 per cent export unit. Kudremukh deposits are known to be one of the largest in the world. The ore is transported as slurry through a pipeline to a port near Mangalore.

QUESTION: 20

The Koderma-Gaya-Hazaribagh belt of Jharkhand is a leading producer of: 

Solution:

D is the correct option.Koderma district is rich in minerals. The Koderma district and the Lokai-Indarwa area covers the southern part of Great Mica-Belt of Jharkhand, Bihar, and India.

QUESTION: 21

Which out of the following minerals occurs in the sands of valley floors and the base of hills?

Solution:

Certain minerals may occur as alluvial deposits in sands of valley floors and the base of hills. These deposits are called 'placer deposits' and generally contain minerals which are not corroded by water. Gold, silver, tin and platinum are most important among such minerals.

QUESTION: 22

What is 'Rat hole' mining? 

Solution:

B is the correct option.Most of the minerals in India are nationalised and they can be extracted with due permission of the government. ... Mining of minerals like coal, iron ore, limestone, dolomite, etc., is done by family members in the form of a long narrow tunnel, known as 'Rat-hole Mining'.
Rat-hole mining is a primitive and hazardous method of mining for coal, with tunnels that are only 3-4 feet in diameter (hence, rat-hole), leading to pits ranging from 5-100 sq.
 

QUESTION: 23

About 63 per cent of India's petroleum production is from:  

Solution:

B is the correct option.About 63 per cent of India's petroleum production is from Mumbai High, 18 per cent from Gujarat and 16 per cent from Assam.

QUESTION: 24

Which out of the following is a non-conventional source of energy? 

Solution:

A is the correct option.Atomic energy a non-conventional energy resource. Nuclear power has never provided more than about 2% of the world's energy demand (10% of demand is electricity and 20% of that is nuclear over about 50 years. )

QUESTION: 25

In which kind of rocks are the minerals deposited and accumulated in the strata's?

Solution:

C is the correct option.Minerals are found in layers or strata in sedimentary rocks. Minerals are accumulated in horizontal strata after being exposed to high heat and pressure for a long period of time. Coal, iron ore, gypsum, potash salt etc are formed in this way.