Test: Mineral And Energy Resources - 4


20 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Mineral And Energy Resources - 4


Description
This mock test of Test: Mineral And Energy Resources - 4 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Mineral And Energy Resources - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Mineral And Energy Resources - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Mineral And Energy Resources - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Mineral And Energy Resources - 4 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Study about which of the characteristics of minerals is not a concern of geographers?

Solution:

The correct option is D.
 These are the physical properties of the minerals and thus are not concerned with the geography.

QUESTION: 2

Which of the following rocks consists of a single mineral?

Solution:

The correct option is C.
Rocks like limestone or quartzite are composed primarily of one mineral—calcite or aragonite in the case of limestone, and quartz in the latter case.

QUESTION: 3

Metals like gold, silver and platinum are known as which of the following?

Solution:

D is the correct option.Gold, silver, platinum, and palladium each have an ISO 4217 currency code. The best known “precious metals” are the coinage metals, which are gold and silver. Although both have industrial uses, they are better known for their uses in art, jewelry, and coinage.

QUESTION: 4

Minerals formed from solidification of molten matter in the crack, crevices, faults or joints are found in which types of rocks?

Solution:

B is the correct option.In igneous and metamorphic rocks minerals may occur in the cracks, crevices, faults or joints. The smaller occurrences are called Veins and the larger is called Lodes. In most cases, they are formed when minerals in liquid/molten and gaseous forms are forced upward through cavities towards the earth's surface.

QUESTION: 5

Which of the following is a major metallic mineral obtained from veins and lodes?

Solution:

A is the correct option.Major metallic minerals like tin, copper, zinc and lead etc. are obtained from veins and lodes. sodium salt. These are formed as a result of evaporation especially in arid regions.

QUESTION: 6

Minerals are deposited and accumulated in strata of which of the following rocks?

Solution:

A is the correct option.Minerals are found in layers or strata in sedimentary rocks. Minerals are accumulated in horizontal strata after being exposed to high heat and pressure for a long period of time. Coal, iron ore, gypsum, potash salt etc are formed in this way.

QUESTION: 7

Which of the following sedimentary minerals is formed as a result of evaporation, especially in arid regions?

Solution:
QUESTION: 8

Which of the following regions of India contain most of the reserves of coal, metallic minerals, mica and many other non-metallic minerals?

Solution:

D is the correct option.peninsular rocks contain most of the reserves of coal, metallic minerals, mica and many other non-metallic minerals. Sedimentary rocks on the western and eastern flanks of the peninsula, in Gujarat and Assam have most of the petroleum deposits.

QUESTION: 9

Which of the following regions of India is almost devoid of economic minerals?

Solution:

The correct answer is B as The most striking feature of the Indian minerals is their uneven distribution. Some areas are very rich in minerals while some others are completely devoid of this valuable asset.Minerals are rarely found in Northern plains of India.

QUESTION: 10

Which of the following is the finest quality of iron ore with magnetic qualities ?

Solution:

Magnetite is the finest iron ore with a very high content of iron up to 70 per cent. It has excellent magnetic qualities, especially valuable in the electrical industry. Hematite ore is the most important industrial iron ore in terms of the quantity used, but has a slightly lower iron content than magnetite. (50-60 per cent).

 

QUESTION: 11

Which one of the following mineral ores is formed by decomposition of rocks, leaving a residual mass of weathered material?

Solution:

B is the correct option.Bauxite is a mineral which is formed by decomposition of rocks, leaving a residual mass of weathered material.

QUESTION: 12

Due to which of the following reasons is the Bailadila range in the Bastar district of Chhattisgarh famous?

Solution:

B is the correct option.Bailadila is famous for producing iron which is used for steel making. 'BAILADILA' is a hill range in Chattisgarh which is famous for “the very high grade hematites” which are found in bailadila.

QUESTION: 13

Which of the following minerals is an important raw material in the iron and steel industry apart from iron ?

Solution:

The correct option is Option D.
When iron ore is converted into iron, manganese removes oxygen and sulfur. Also, it is an essential alloy that helps to convert iron into steel. Hence, manganese is an important raw material for the iron and steel industry.
 

QUESTION: 14

India’s reserves and production of which of the following types of minerals is not very satisfactory?

Solution:

Non-ferrous Minerals:
(i) India’s reserves and production of non- ferrous minerals is not very satisfactory. 
(ii) However, these minerals, which include copper, bauxite, lead, zinc and gold play a vital role in a number of metallurgical, engineering and electrical industries.

QUESTION: 15

India is critically deficient in the reserve and production of which of the following minerals?

Solution:

The  correct answer is C as India is critically deficient in the reserve and production of copper. The Balaghat mines in Madhya Pradesh, Khetri mines in Rajasthan and Singhbhum district of Jharkhand are leading producers of copper.

QUESTION: 16

Koderma in Jharkhand is the leading producer of which one of the following minerals?

Solution:

The correct option is B.
Koderma is the leading producer of Mica. It is located in Hazaribagh belt of Jharkhand.

QUESTION: 17

Which of the following minerals is indispensable for electric and electronic industries?

Solution:

The correct answer is D as Mica is one of the most indispensable minerals used in electric and electronic industries, due to its Di-electric strength, low power factor, insulating properties and resistance to high voltage

QUESTION: 18

To which of the following categories of resources, do minerals belong ?

Solution:
QUESTION: 19

Which of the following is a noncommercial source of energy widely used in rural areas?

Solution:

It include fuels such as firewood, cattle dung and agricultural wastes, which are traditionally gathered, and not bought at a price and used especially in rural households. 

QUESTION: 20

Which of the following energy sources are not the conventional sources of energy ?

Solution:

The correct option is B.
Energy generated by using wind, solar, small hydro, tides, geothermal heat and biomass is known as non-conventional energy. All these sources are renewable processes of energy generation and do not cause environmental pollution.