Test: Mineral & Energy Resources


30 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Mineral & Energy Resources


Description
This mock test of Test: Mineral & Energy Resources for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Mineral & Energy Resources (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Mineral & Energy Resources quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Mineral & Energy Resources exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Mineral & Energy Resources extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Geothermal energy is basically

Solution: Geothermal energy is Renewable energy. It is heat energy generated and stored in the earth. The Geothermal energy of the earth’s crust originates from the original formation of the planet and radio - active decay of materials

QUESTION: 2

Which one of the following is a fossil source of energy?

Solution:

Fossil energy sources, including oil, coal and petroleum, are non-renewable resources that formed when prehistoric plants and animals died and were gradually buried by layers of rock.

 

 

QUESTION: 3

Coking coal is a vital input in

Solution: Coking coal or metallurgical coal is an essential ingredient for the production of Steel.

QUESTION: 4

Match List-I with List-II and select the correct answer using the

codes given below.

Solution:
  • Dalli-Rajhara is a city and a municipality in Balod district in the state of Chhattisgarh, India.

  • Dalli Rajhara is home of iron ore captive mines for Bhilai Steel Plant, the largest integrated steel plant in India.

  • Kuduremukha is a mountain range and name of a peak located in Chikkamagaluru district, in Karnataka, India.

  • Badam Pahar is an Iron mine located in Odisha. Noamundi is a census town in Pashchimi Singhbhum district in the Indian state of Jharkhand. It is also an administrative block.

  • It is a small mining town located close to the Odisha border. It lies near Jamshedpur and 64 km from Chaibasa.

QUESTION: 5

Consider the following statements about the mining

industry of India

1. The spatial distribution of minerals is uneven.

2. The mining industry since colonial days has been export-oriented.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution: Mining is the removal of valuable raw material from the Earth, this term includes removal of soil. India adds very little value to the minerals, it exports most of the mined minerals. Indian Mining Industry has been a major mineral producer in Asia and globally as well.

QUESTION: 6

The ore of Aluminium is

Solution: Bauxite, an aluminium ore, is the world’s main source of aluminium. It consists mostly of the minerals gibbsite.

QUESTION: 7

The mineral oil was first discovered in India in

Solution: Digboi is a town and a town area committee in Tinsukia district in the north-eastern part of the state of Assam, India. Crude oil was discovered here in the late 19th century.

QUESTION: 8

Which type of rocks in India produces manganese?

Solution: The rocks of the Dharwar system are mainly sedimentary in origin and occur in narrow elongated synclines resting on the gneisses found in Bellary district, Mysore and the Aravallis of Rajputana. These rocks are enriched in manganese and iron ore which represents a significant resource of these metals.

QUESTION: 9

What is Khetri in Rajasthan famous for?

Solution:

Khetri Nagar is a town in Jhunjhunu district of Rajasthan in India. It is part of the Shekhawati region. Khetri is two towns, the first “Khetri Town” was founded by Raja Khet Singhji Nirwan.

 

 

QUESTION: 10

The state of India having almost a monopoly in the production of chromite is

Solution:

The production of chrome ore and chrome concentrate has been fairly consistent in the last 5 years. Bangur Chrome ore Mine is the first and only underground mine of Odisha.

QUESTION: 11

The largest reserve of crude oil in India is found in

Solution: Most of India’s crude oil reserves are located in the western coast (Mumbai High) and the northeastern parts of the country, although considerable undeveloped reserves are also located in the offshore Bay of Bengal and the state of Rajasthan.

QUESTION: 12

Which one of the following states has higher potentials for solar energy?

Solution: Rajasthan is blessed with two critical resources that are essential to solar power production: high levels of solar radiation per square inch and large amounts of contiguous, relatively flat, undeveloped land.

QUESTION: 13

Jaduguda is famous for which of the following?

Solution: The Jaduguda Mine is a uranium mine in Jaduguda village in the Purbi Singhbhum district of the Indian state of Jharkhand.

QUESTION: 14

Consider the following coal mines of India :

1. Bokaro

2. Adilabad

3. Raniganj

4. Bishrampur

Select the correct sequence of the above from east to west.

Solution:
  • Raniganj Coalfield is primarily located in the Asansol and Durgapur subdivisions of Bardhaman district in the Indian state of West Bengal. Tata Steel has captive coal mines at Jharia & West Bokaro, in the state of Jharkhand, located within 200km from Jamshedpur.

  • Bishrampur coal mines are located in Chhattisgarh. Adilabad district is a district located in the northern region of the Indian state of Telangana. It is the gateway district to South India.

  • Adilabad is the administrative seat of the district. The district is currently a part of the Red Corridor.

QUESTION: 15

Which one of the following districts does not have a goldfield?

Solution: Visakhapatnam does not have a goldfield.

QUESTION: 16

Which one of the following oil fields of India is the oldest and still producing oil?

Solution: The Digboi refinery was set up in 1901 by Assam Oil Company Ltd.It is situated in upper Assam district of Tinsukia. Digboi oilfield has the oldest running oil well in the world.

QUESTION: 17

In which one of the following is a higher percentage of carbon found?

Solution: Anthracite has a higher percentage of Carbon. It has a carbon content of over 87% on a dry ash-free basis.

QUESTION: 18

Match the following

Solution:
  • About 80% of the manganese production in India comes from Balaghat District of Madhya Pradesh.

  •  

    Katni (Madhya Pradesh) is famous for Bauxite mines.

  •  

    Singrauli Coalfield is spread across the districts of Singrauli(Madhya Pradesh).

  •  

    Most of the coal is dispatched to pithead power plants such as Singrauli Super Thermal Power Station, Rihand Thermal Power Station and Vindhyachal Thermal Power Station etc. Kalol in Gujarat is famous for its oil fields.

 

 

 

QUESTION: 19

In the map given below four petrochemical centres are marked with numbers. Match them with the following four places and select the correct answer using the code given below

A. Koyali

B. Trombay

C. Jamnagar

D. Mangalore

Solution:
QUESTION: 20

Match the following

List I (Mineral) List II (Producing Centre in Map)
  1. Copper
  2. Mice
  3. Chromite
  4. Lignite

Solution:
QUESTION: 21

Match List-I with List-II and select the correct answer using the

code is given below the list.

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 1 3 2 4

(c) 4 2 3 1

(d) 4 3 2 1

Solution:

Mica–Guntur (Andhra Pradesh)

Chromite – Namakkal and Tiruchengode (Tamil Nadu)

Magnesite – Hindustan Produce Company (Kolkata)

Zinc – Zawar (Rajasthan)

QUESTION: 22

Bishrampur is famous for the mining of

Solution: Chhattisgarh is the second most coal-producing state. It has 15% coal quantity of the country while it produces 16% coal in the country. The main coalfield of North Chhattisgarh includes Chirmiri, Kursia Bishrampur, Ghilmili, Sonhat, Lakhanpur Sendouorgarh and Ramkola.

QUESTION: 23

Which metal is found at the following places-Hutti, Kolar and Ramgiri in India?

Solution: Gold is found in the Hutti, Kolar and Ramgiri regions of India.

QUESTION: 24

Which one of the following combinations of the districts, shows the correct sequence of magnesite deposits in Uttarakhand?

Solution: Bagheshwar, Pithoragarh, Chamoli are the combinations of the districts of magnesite deposits in Uttarakhand.

QUESTION: 25

Which one of the following groups of states accounts for about 90% of the annual coal production in India?

Solution: Jharkhand, Orissa and West Bengal States accounts for about 90% of the annual coal production in India.

QUESTION: 26

Consider the following statements—

1. Balaghat is known for its diamond mines.

2. Majhgaon is known for its manganese deposits.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution: Balaghat is known for its Manganese production. About 80% of Manganese production of the country comes from Balaghat. Majhgaon is known for its diamond mines, which is situated in the Panna district of Madhya Pradesh.

QUESTION: 27

At which of the following places the Copper Industry is located?

Solution: The copper Industry is located at Khetri. Khetri Nagar is a town in Jhunjhunu district of Rajasthan in India.

QUESTION: 28

Which of the following Iron ores is mined at Bailadila?

Solution: Haematite Iron ores are mined at Bailadila.

QUESTION: 29

Black revolution is related to the—

Solution: The black revolution is related to crude oil production.

QUESTION: 30

Which mineral is mined in Turamdih?

Solution:
  • Turamdih Uranium deposit is located about 24 km west of Jaduguda.