Test: Motions Of The Earth


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC CSE | Test: Motions Of The Earth


Description
This mock test of Test: Motions Of The Earth for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Motions Of The Earth (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Motions Of The Earth quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Motions Of The Earth exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Motions Of The Earth extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The motion of the Earth around the Sun is known as?

Solution:

Revolution is the movement of the earth around the sun in a fixed path or orbit

QUESTION: 2

Which of the following circle divides the day from the night on the Earth?

Solution:

The circle that divides the day from the night on the globe is called the circle of illumination.

QUESTION: 3

On which of the following date, the nights are longer than the days?

Solution:
  • The nights are longer than the days. It occurs on the 22nd of December.
  • On 22nd December, the Tropic of Capricorn receives direct rays of the sun as the South Pole tilts towards it.
QUESTION: 4

Which of the following statement is correct concerning Equinox?

Solution:

On 21st March and September 23rd, direct rays of the sun fall on the equator. At this position, neither of the poles is tilted towards the sun.

QUESTION: 5

On which of the following days' equinox occur?

Solution:

EQUINOX

  • The whole earth experiences equal days and equal nights. It occurs on 21st March and September 23rd.
QUESTION: 6

Consider the following statements:

1. The movement of the Earth on its axis is called revolution
2. The movement of the Earth around the sun in a fixed path or orbit is called rotation

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Statement 1 is incorrect - Earth spins around its axis, just as a top spins around its spindle. This spinning movement is called the Earth's rotation.

Statement 2 is incorrect -  At the same time that the Earth spins on its axis, it also orbits or revolves around the Sun. This movement is called the revolution.

QUESTION: 7

What would happen if the earth did not rotate?

1. Half part of the Earth would remain in cold all time.
2. The complete Earth would always experience day.
3. Life would possible even that extreme conditions

Q. Select the correct answer using the codes given below:

Solution:

Statement 1 is correct - The other half of the Earth would remain in darkness and be cold all the time.

Statement 2 is incorrect - The half portion of the earth facing the sun would always experience day, thus bringing continuous warmth to the region.

Statement 3 is incorrect - Life would not have been possible in such extreme conditions

QUESTION: 8

Which of the following statement is correct regarding the winter Solstice?

Solution:
  • The nights are longer than the days during the winter solstice. It occurs on the 22nd of December.
  • On 22nd December, the Tropic of Capricorn receives direct rays of the sun as the South Pole tilts towards it.
QUESTION: 9

Why are days and nights are equal at all places on Earth on September 23rd?

Solution:

EQUINOX

  • The whole earth experiences equal days and equal nights. It occurs on 21st March and September 23rd.
  • On 21st March and September 23rd, direct rays of the sun fall on the equator. At this position, neither of the poles is tilted towards the sun.
QUESTION: 10

Consider the following statements:

1. Earth takes 365 days for it to revolve around the sun.
2. Earth goes around the sun in an elliptical orbit.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Statement 1 is incorrect - Earth takes 365¼ days for it to revolve around the sun.

Statement 2 is correct - Earth goes around the sun in an elliptical orbit. Note that throughout its orbit, the earth is inclined in the same direction.

Similar Content

Related tests