Test: Mountains And Plateau


15 Questions MCQ Test Geography for UPSC CSE | Test: Mountains And Plateau


Description
This mock test of Test: Mountains And Plateau for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Mountains And Plateau (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Mountains And Plateau quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Mountains And Plateau exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Mountains And Plateau extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Fold mountains are formed due to large- scale movements in the Earth’s surface when stresses are set up in the Earth’s crust. What is/are the possible reason(s) for this?

1. Increased load of overlying rocks

2. Flow movements in the mantle

3. Magnetic intrusions in the crust

Choose the correct answer using the codes below:

Solution:

Fold mountains are formed due to compressive action of forces in the Earth's crust. These are driven by magmatic convection.

QUESTION: 2

Regarding fold mountains, consider the following statements:

1. Alpine mountain building phase is the recent phase to which the Himalayan mountains belong to.

2. The Ural Mountains were formed during Alpine orogeny (mountain building phase) too.

Which of the above statement(s) is/are correct?

Solution: the Ural Mountains belong to Hercynian orogeny. Rocky Mountains, Alpine, Himalayan mountains belong to Alpine category.

QUESTION: 3

Why a very large thickness of sedimentary rocks is found in the Fold Mountains?

Solution:
  • Formation of Fold Mountains: Rivers deposit huge quantities of sediments in depressions called geosynclines. Over millions of years, the sediments arc compressed into sedimentary rocks such as sandstone and limestone. The plates move together forcing the sedimentary rocks upwards into a series of folds by the movement of tectonic plates. This causes the thickness of the rocks in fold mountains.

QUESTION: 4

Which of the following are examples of Young FOLD mountains?

1. Himalayas

2. Alps - Europe

3. Appalachians - North America

4. Ural-Russia

5. Aravalli - India

Which of the above is/are correct?

Solution:
  • There are three types of mountains: Fold Mountains, Block Mountains and the Volcanic Mountains.

  • The Himalayan Mountains and the Alps are young fold mountains with rugged relief and high conical peaks. The Aravalli range in India is one of the oldest fold mountain systems in the world. The range has considerably worn down due to the processes of erosion.

  • The Appalachians in North America and the Ural mountains in Russia have rounded features and low elevation. They are very old fold mountains

 

 

 

QUESTION: 5

Which of the following are the salient features of fold Mountains?

1. They are least likely to have conical peaks.

2. They are created when large areas are broken and displaced vertically.

3. They must be associated with volcanism either from the mountain core or its vicinity.

Which of the above statement(s) is/are correct?

Solution:
  • The Himalayan Mountains and the Alps are young fold mountains with rugged relief and high conical peaks. The Appalachians in North America and the Ural mountains in Russia have rounded features and low elevation. They are very old fold mountains.

  • Block Mountains are created when large areas are broken and displaced vertically. The uplifted blocks are termed as horsts and the lowered blocks are called graben. The Rhine valley and the Vosges mountain in Europe are examples of such mountain systems.

  • The Aravalli range in India is one of the oldest fold mountain systems in the world yet not associated with volcanic activity.

QUESTION: 6

Tectonic plateaus are formed due to Earth movements that cause uplifts. Consider the following statements:

1. Meseta of Central Iberia

2. Harz of Germany

3. Bolivian plateau found between two ranges of Andes

Which of the following are tectonic plateaus found on Earth?

Solution:

All are due to tectonic reasons. Some plateaus like these are found between fold mountains such as the Bolivian plateau. These are distinct from the volcanic plateaus that are formed due to the flow and consolidation of lava.

QUESTION: 7

In humid highlands, several dissected plateaus like the Scottish Highlands are found. Which of the forces are responsible for the formation of such dissected plateaus?

1. Stream action

2. Cuts done due to glaciation

3. Abrasion by wind

Which of the above statement(s) is/are correct?

Solution:
  • A dissected plateau is an area that has been severely eroded and divided into several smaller pieces.

  • The natural agents, such as the Sun, the rain, the wind, the running water and the Glacier, wear away the soft rocks of the upland areas.

  • The resistant rock masses are left there standing on the ground above the surroundings.

  • The sometimes from the almost level surface, cut by rivers and streams. These upland areas together form a dissected plateau.

QUESTION: 8

Which is the largest physiographic division of India?

Solution: It is bounded by the Aravallis in the North-West, Maikal range in the North, Hazaribagh and Rajmahal Hills in the North-East, the Western Ghats in the West and the Eastern Ghats in the East.
QUESTION: 9

Which river bounds Bundelkhand Uplands in the north?

Solution: Bundelkhand is divided between the states of Uttar Pradesh and Madhya Pradesh, with the larger portion lying in the latter.

QUESTION: 10

Which river borders Meghalaya-Mikir Uplands in the east?

Solution: This river receives almost all the western and southern drainages of Nagaland. Its main tributaries are river Dzuza and Diphu.

QUESTION: 11

Where is Shillong peak situated?

Solution: Shillong peak is the highest point of Meghalaya.

QUESTION: 12

Which basin is also called Chhattisgarh Plain?

Solution: It is bounded by the Chota Nagpur plateau to the north, the Raigarh hills to the northeast, the Raipur Upland to the southeast, the Bastar plateau to the south, and the Maikala Range to the west.

QUESTION: 13

Which one of the following forms the real watershed of the Peninsula?

Solution: The area is one of the world's ten "Hottest biodiversity hotspots".

QUESTION: 14

Which is the highest mountain in the Nilgiri Hills?

Solution: The Eastern Ghats join the Sahyadris in the Nilgiris to form a mountain knot whose is Doddabetta.

QUESTION: 15

The Eastern Ghats form the eastern boundary of which region?

Solution: Deccan Plateau is located between the Western Ghats and the Eastern Ghats.

Similar Content

Related tests