Test: Natural Vegetation And Wildlife - 1


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Natural Vegetation And Wildlife - 1


Description
This mock test of Test: Natural Vegetation And Wildlife - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Natural Vegetation And Wildlife - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Natural Vegetation And Wildlife - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Natural Vegetation And Wildlife - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Natural Vegetation And Wildlife - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Flora is related to

Solution:

Flora is all the plant life present in a particular region or time, generally the naturally occurring (indigenous) native plants.

QUESTION: 2

Natural vegetation is generally classified in to three broad categories as follows except

Solution:

The two factors on which the growth of vegetation mostly depends are - temperature and moisture. The three broad categories of natural vegetation are - forests, grasslands and shrubs. Tropical deciduous forests are found in the large part of India, northern Australia and in central America.

QUESTION: 3

Shimla is in

Solution:

Simla is the capital and the largest city of the Indian state of Himachal Pradesh.

QUESTION: 4

Forest is

Solution:

The forest is a complex ecosystem consisting mainly of trees that buffer the earth and support a myriad of life forms. The trees help create a special environment which, in turn, affects the kinds of animals and plants that can exist in the forest. Trees are an important component of the environment.

QUESTION: 5

Which forests are called tropical rainforests

Solution:

The tropical rainforests are also called evergreen forests as they remain green throughout the year.

QUESTION: 6

Plant community which has grown naturally without human aid and has been left undisturbed by humans for long time is termed as:

Solution:

Natural vegetation refers to a plant community which has grown naturally without human aid. They have been left undisturbed by humans for a long time. We call this virgin vegetation. Thus, cultivated crops and fruits, orchards form part of vegetation but not natural vegetation.

QUESTION: 7

______ is one of the world's largest snakes and is found in the tropical rainforest.

Solution:

Anacondas are the largest and heaviest known snakes. They can be found in tropical rainforests, lakes and swamps of South America. Anacondas are especially numerous near Amazon and Orinoco rivers.

QUESTION: 8

Tigers, lions, elephants, langoors and monkeys are found in

Solution:

Lions, tigers, elephants, langoors, and monkeys are commonly found in tropical deciduous forests. Tropical deciduous forests experience seasonal changes.

QUESTION: 9

Oak, pine, eucalyptus trees found in

Solution:

The temperate evergreen forests are located in the mid-latitudinal coastal region.They are commonly found along the eastern margin of the continents,e.g.,In south east USA,South China and South East Brazil.They comprise both hard and soft wood trees like oak,pine,eucalyptus,etc.

QUESTION: 10

Fauna is related to

Solution:

Fauna is all of the animal life present in a particular region or time. The corresponding term for plants is flora. Flora, fauna and other forms of life such as fungi are collectively referred to as biota.

Related tests