Test: Physical Geography - 2 (2013 - 2010)


20 Questions MCQ Test Geography for UPSC CSE | Test: Physical Geography - 2 (2013 - 2010)


Description
This mock test of Test: Physical Geography - 2 (2013 - 2010) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Physical Geography - 2 (2013 - 2010) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Physical Geography - 2 (2013 - 2010) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Physical Geography - 2 (2013 - 2010) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Physical Geography - 2 (2013 - 2010) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following pairs:
1. Electromagnetic radiation
2. Geothermal energy
3. Gravitational force
4. Plate movements
5. Rotation of the earth
6. Revolution of the earth

Which of the above are responsible for bringing dynamic changes on the surface of the earth?

[2013]

Solution:

From electromagnetic radiation to revolution of the earth, everything is responsible for bringing dynamic changes on the surface of the earth. For example: Electromagnetic radiation brings changes in the field of microwaves, wavelengths of radio, UV rays, infra red rays, X rays and gamma rays. Geothermal energy is the heat received from the earth’s core. This heat continuously flows outward. It transfers to the surrounding layers of rock, the mantle. When temperature and pressure becomes very high some mantle rocks melt becoming magma. It then either comes out as lava or heat up the nearby rocks and water which comes out as hot springs or geysers. Gravitational force is constantly working on all physical bodies. It is giving weights to objects with mass and causes them to fall to the ground when dropped. Plate movement is a dynamic change on the surface of the earth. It explains many aspects of the interrelationship of volcanoes, earthquakes, climate change, and the evolution of life itself. Everything about our planet is related either directly or indirectly to plate tectonic.
Rotation causes day and night. Revolution causes seasons, change in the length of day and night.

QUESTION: 2

On the planet earth, most of the freshwater exists as ice caps and glaciers. Out of the remaining freshwater, the largest proportion

[2013]

Solution:

Out of all the water on Earth, Saline water in oceans, seas and saline groundwater make up about 97% of it. Only 2.5 - 2.75% is fresh water, including 1.75-2%  frozen in glaciers, ice and snow, 0.5 - 0.75% as fresh groundwater and soil moisture and less than 0.01%  of it as surface water in lakes, Swamps and rivers.

QUESTION: 3

Variations in the length of daytime and night time from season to season are due to

[2013]

Solution:

Variations in the length of daytime and night is on from season to season are due to the revolution of the earth on a tilted axis.

QUESTION: 4

Which one of the following pairs is correctly matched?
         

[2013]

Solution:

Atlas mountain ranges are situated in the north western part of Africa. They extend almost 2000 km. They pass through Morocco, Algeria and Tunisia.

QUESTION: 5

Which one of the following is the characteristic climate of the Tropical Savannah Region?

[2012]

Solution:

Savannah covers approximately 20% of the Earth's land area. The largest area of Savannah is in Africa. The tropical Savannah region has a definite dry and wet season. Savannah grasslands are much richer in humus than the equatorial forests.

QUESTION: 6

Normally, the temperature decreases with the increase in height from the Earth’s surface, because
1. the atmosphere can be heated upwards only from the Earth's surface
2. there is more moisture in the upper atmosphere
3. the air is less dense in the upper atmosphere

Select the correct answer using the codes given below:

[2012]

Solution:

Atmosphere is heated by infrared radiation, Moisture is more in lower atmosphere. In the upper atmosphere Air is less dense which hold less heat thus temperature is low.

QUESTION: 7

Consider the following factors:
1. Rotation of the Earth
2. Air pressure and wind
3. Density of ocean water
4. Revolution of the Earth

Which of the above factors influence the ocean currents?

[2012]

Solution:

1. Rotation of the Earth
2. Air pressure and wind
3. Density of ocean water. Revolution has no impact on ocean currents.

QUESTION: 8

Which of the following is/are cited by the scientists as evidence/evidences for the continued expansion of universe?
1. Detection of microwaves in space
2. Observation of redshift phenomenon in space
3. Movement of asteroids in space
4. Occurrence of supernova explosions in space

Select the correct answer using the codes given below:

[2012]

Solution:

The cosmic microwave background (CMB) is the thermal radiation left over from the "Big Bang".
The CMB is well explained as radiation left over from an early stage in the development of the universe and its discovery is considered a landmarks test of the Big Bang model of the universe.
Red shift and Blueshift describes how light changes as objects in space (such as stars or galaxies) move closer or farther away from us. The concept is key to charting the universe's expansion.

QUESTION: 9

The jet aircrafts fly very easily and smoothly in the lower stratosphere. What could be the appropriate explanation?
1. There are no clouds or water vapour in the lower stratosphere.
2. There are no vertical winds in the lower stratosphere.

Which of the statements given above is/are correct in this context?

[2011]

Solution:

Jet fly in the lower stratosphere to avoid the turbulence. There are no clouds and the air is dry with little water vapour. There are no vertical winds in the lower stratosphere.

QUESTION: 10

What could be the main reason/reasons for the formation of African and Eurasian desert belt?
1. It is located in the sub-tropical high pressure cells.
2. It is under the influence of warm ocean currents.

Which of the statements given above is/are correct in this context?

[2011]

Solution:

It is under the influence of cold ocean current. So given second statement is wrong.

QUESTION: 11

Westerlies in southern hemisphere are stronger and persistent than in northern hemisphere. Why?
1. Southern hemisphere has less landmass as compared to northern hemisphere.
2. Coriolis force is higher in southern hemisphere as compared to northern hemisphere.

Which of the statements given above is/are correct?

[2011]

Solution:

The speed of these winds are higher and persistence in southern hemisphere. The land mass in southern hemisphere is lesser in comparison to northern hemisphere.
As these winds crosses the landmass its velocity decreases.
Thus the effect of westerlies is less over northern hemisphere than in southern hemisphere.

QUESTION: 12

What is difference between asteroids and comets?
1. Asteroids are small rocky planetoids, while comets are formed of frozen gases held together by rocky and metallic material.
2. Asteroids are found mostly between the or bits of Jupiter and Mars, while comets are found mostly between Venus and Mercury.
3. Comets show a perceptible glowing tail, while asteroids do not.

Which of the statements given above is/are correct?

[2011]

Solution:

Comets found beyond Nepture i.e. Kupier belt.
Asteroids are tiny planetary bodies revolving around the sun between the orbits of Jupiter and Mars. While comets are mode up of small icy particles and Neteoric fragments.

QUESTION: 13

La Nina is suspected to have caused recent floods in Australia. How is La Nina different from El Nino ?
1. La Nina is characterized by unusually cold ocean temperature in equatorial Indian Ocean whereas El Nino is characterized by unusually warm ocean temperature in the equatorial Pacific Ocean.
2. El Nino has adverse effect on south-west monsoon of India, but La Nina has no effect on monsoon climate. 

Which of the statements given above is/are correct?

[2011]

Solution:

QUESTION: 14

A layer in the Earth’s atmosphere called ionosphere facilitates radio communication. Why?
1. The presence of ozone causes the reflection of radio waves to earth.
2. Radio waves have a very long wavelength.

Which of the statements given above is/are correct?

[2011]

Solution:

Statement 1 is wrong, ionosphere contains charged particles due to which electromagnetic radio waves gets reflected and communication becomes possible. Ozone is found mainly in stratosphere and in traces in troposphere.
Its main function is absorption of UV rays. While the ions give the ionosphere its name, it is the free electrons that effect the radio waves and radio communications. Also Radio waves have the longest wave length in the EM spectrum.

QUESTION: 15

If a tropical rain forest is removed, it does not regenerate quickly as compared to a tropical deciduous forest. This is because

[2011]

Solution:

The soils of tropical rainforest are relatively poor in nutrients. Due to torrential rains most of the nutrients washed out of the soil and the soils contain less organic matter than the tropical deciduous forests. Nutrients in the soil are often in forms that are not accessible by plants, unlike tropical deciduous forests where major nutrients remain in the soil. Thus if a tropical rain forest is removed it does not regenerate quickly as compared to a tropical deciduous forest.

QUESTION: 16

What causes wind to deflect toward left in the Southern Hemisphere?

[2010]

Solution:

Rotation of the earth causes wind to deflect towards left in the Southern Hemisphere.

QUESTION: 17

A geographic region has the following distinct characteristics:
1. Warm and dry climate
2. Mild and wet winter
3. Evergreen Oak trees

The above features are distinct characteristics of which one of the following regions?

[2010]

Solution:

Mediterrian climate have mild, rainy winter and hot, dry summers and Evergreen, Oak trees.

QUESTION: 18

Which one of the following reflects back more sunlight as compared to other three?

[2010]

Solution:

The Albedo of Snow is highest.

QUESTION: 19

A new type of El Nino called El Nino Modoki appeared in the news. In this context, consider the following statements:]
1. Normal El Nino forms in the Central Pacific Ocean whereas El Nino Modoki forms in Eastern Pacific Ocean
2. Normal El Nino results in diminished hurricanes in the Atlantic Ocean but El Nino Modoki results in a greater number of hurricanes with greater frequency.

Which of the statements given above is/are correct?

[2010]

Solution:

Normal El Nino forms in south–eastern Pacific whereas as El Nino Modoki forms in central Pacific and causes greater number of hurricanes.

QUESTION: 20

A geographic area with an altitude of 400 metres has following characteristics.

If this geographic area were to have a natural forest, which one of the following would it most likely be?

[2010]

Solution:

Tropical rainforests are warm and humid. The temperature ranges from 21 to 30 degree celsius (70 to 85°F) The average annual temperature of tropical rainforests is above 20°C.
The tropical rainforests receive annual precipitation amounts of 60 to 160 inches. (152 to 406 cm). Some rainforests in the world experiences annual rainfall amounts of almost 400 inches.

Related tests