Test: Primary Activities


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Primary Activities


Description
This mock test of Test: Primary Activities for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Primary Activities (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Primary Activities quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Primary Activities exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Primary Activities extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Pastoralism refers to:

Solution:

Pastoralism is concerned with animal rearing. It is animal husbandry, in which herders raise the livestock for food, clothing, shelters, tools and transport.

QUESTION: 2

Rice cultivation is also known as

Solution:

Because it is a labour intensive crop.

QUESTION: 3

Primary activities account for ______ in the developed countries.

Solution:

Because in these countries secondary and other activities are more important.

QUESTION: 4

The practice of movement of herders in search of pastures is known as:

Solution:

The process of migration from plain areas to pastures on mountains during summers and again from mountain pastures to plain areas during winters is known as transhumance. In mountain regions, such as Himalayas, Gujjars, Bakarwals, Gaddis and Bhotiyas migrate from plains to the mountains in summers and to the plains from the high altitude pastures in winters.

QUESTION: 5

Trans-humance means:

Solution:

This is a common practice in the Himalayan region. In this region, the nomads constantly move, in search of pastures, with their animals.

QUESTION: 6

Subsistence farming is mainly carried on for:

Solution:

This is mainly practiced for food production. Subsistence agriculture is one in which the farming areas consume all, or nearly so, of the products locally grown.

QUESTION: 7

The area of commercial live-stock rearing is

Solution:

Correct Answer :- a

Explanation : New Zealand, Australia, Argentina, Uruguay and United States of America are important countries where commercial livestock rearing is practised.

QUESTION: 8

One of the oldest economic activity known is:

Solution:

Gathering is the oldest economic activity. It is carried out at different levels with different orientations.

QUESTION: 9

Which one of the following is not a type of coal?

Solution:

Hematite is the mineral form of iron (III) oxide (Fe2O3), one of several iron oxides. The kinds of coal are peat, lignite, bituminous, and anthracite.

QUESTION: 10

In nomadic herding, the movement of herders depends upon:

Solution:

In nomadic herding, herders move from one place to another along with their livestock, depending on the amount and quality of pastures and water.

Related tests