Test: The Earth In The Solar System


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC CSE | Test: The Earth In The Solar System


Description
This mock test of Test: The Earth In The Solar System for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The Earth In The Solar System (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Earth In The Solar System quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The Earth In The Solar System exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Earth In The Solar System extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following statement is not correct concerning the stars?

Solution:

Stars are celestial objects that can produce their own light. They are extremely hot and extremely large. They are made up of gases (mostly hydrogen and helium). The Sun is a star.

QUESTION: 2

Which of the following is not a terrestrial planet?

Solution:

The Inner or Terrestrial Planets

  • Four planets, namely Mercury, Venus, the Earth, and Mars constitute the terrestrial group.

  • Jupiter is a non-terrestrial planet.

QUESTION: 3

Why the shape of Earth is described as a Geoid?

Solution:

The Earth is the third nearest planet to the Sun. In size, it is the fifth-largest planet.

It is slightly flattened at the poles. That is why its shape is described as a Geoid( It means an earth-like shape).

QUESTION: 4

Why earth appears blue when seen from outer space?

Solution:

From outer space, the Earth appears blue because its two-thirds of the surface is covered by water. (Therefore, called a blue planet

QUESTION: 5

Asteroid belt in the solar system is found between which of the following planets?

Solution:

Asteroids are numerous tiny bodies that also move around the Sun apart from the stars, planets, and satellites. They are found between the orbits of Mars and Jupiter.

QUESTION: 6

Which of the following is the reason for only one side of the Moon, visible to people on the Earth?

Solution:

The moon moves around the earth in 27 days. It takes the exact same time to complete one spin. As a result, only one side of the moon is visible to us on the earth. This characteristic of the moon is responsible for the phenomena of the full moon(Poornima) and New moon night(Amavasya).

QUESTION: 7

Which of the following is/are necessary conditions for defining a planet according to the International Astronomical Union?

1. It must Orbit the Sun
2. It has sufficient mass to be round or nearly round
3. It is not a satellite (moon) of another object
4. It has removed debris and small objects from the area around its orbit

Q. Select the correct answer using the codes given below:

Solution:

The IAU resolves the planet's definition issue. It recognized a planet if it has the following characteristics. A planet is a celestial body that :
(a) is in orbit around the Sun,
(b) has sufficient mass for its self-gravity to overcome rigid body forces so that it assumes a hydrostatic equilibrium (nearly round) shape, and
(c) not a satellite (moon) of another object, and
(d) has cleared the neighbourhood around its orbit.

QUESTION: 8

As per the International Astronomical Union’s planetary criteria, Pluto isn’t considered a planet because

Solution:

Pluto’s classification as a planet has had a history of changes. Since 2006, per the International Astronomical Union’s planetary criteria, Pluto isn’t considered a planet because it hasn’t cleared the neighborhood around its orbit of other objects. However, it does meet IAU’s criteria for what constitutes a dwarf planet.

QUESTION: 9

Consider the following statements:

1. A meteor is a small space rock moving through a solar system.
2. Mercury planet is also known as the morning star

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Statement 1 is incorrect -A meteoroid is a small space rock moving through a solar system. Space is full of meteoroids. When they enter the earth's atmosphere, they become visible as meteors.

Statement 2 is incorrect - Venus Planet shines so brightly that it is the first “ planet-like star” to appear in the sky after the Sun sets or the last to disappear before the Sun rises. That’s why Venus planet is called morning star or evening star.

QUESTION: 10

Consider the following pairs:

1. Earth - It is the fifth-largest planet.   
2. Moon - Its diameter is only one quarter that of the earth.
3. Mercury - It is considered as ‘Earth-Twin’

Q. Which of the pairs given above is are correct?   

Solution:

►Pair 1 is correct - The Earth is the third nearest planet to the Sun. In size, it is the fifth-largest planet.

►Pair 2 is correct- The moon is a bit more than one-fourth (27 percent) the size of Eartha much smaller ratio (1:4) than any other planets and their moons.

►Pair 3 is incorrect- Venus is considered as ‘Earth-Twin’ because its size and shape are very much similar to that of the Earth.

Related tests