Test: The World Population


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: The World Population


Description
This mock test of Test: The World Population for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The World Population (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The World Population quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The World Population exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The World Population extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

About _______ percent of population live in plains.

Solution:

Due to the availability of flat terrain and other facilities.

QUESTION: 2

Density of population is measured in terms of

Solution:

The ratio between the number of people to the size of land is the density of population. There are areas with high, medium and low density of population.

QUESTION: 3

India’s population will double itself in:

Solution:

The annual population growth rate in India is 1.9 per cent. At this rate India’s population of over 1 billion will double in 36 years.

QUESTION: 4

A social factor that influences the distribution of population is

Solution:

Political unrest is a part of social and cultural environment. Rest all are the geographical factors.

QUESTION: 5

The world population around 1750 A.D. was

Solution:

Around 1750 A.D., at the dawn of the Industrial Revolution, the world population was 550 million. World population exploded in the eighteenth century after the Industrial Revolution.

QUESTION: 6

Which continent has the highest growth of population?

Solution:

Africa has the highest rate of population growth among the continents.

QUESTION: 7

Migrants moving out of a place are called

Solution:
QUESTION: 8

Migrations of people from one country to another country are called

Solution:
QUESTION: 9

According 2001 census density of population of India is

Solution:

The correct answer is C as per the 2011 Census, GoI, the population density of India in terms of number of persons per square kilometre had reached 382 persons per sq km as compared to 325 persons per sq km in the 2001 Census. This represents a rise by about 57 people per sq km of India on average as compared to the last Census.

QUESTION: 10

Cultural environment consist of

Solution:

The correct answer is D as culture environment includes settlements

Related tests