Test: Force And Pressure - 4


20 Questions MCQ Test Class 8 Science by VP Classes | Test: Force And Pressure - 4


Description
This mock test of Test: Force And Pressure - 4 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Force And Pressure - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Force And Pressure - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Force And Pressure - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Force And Pressure - 4 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Force is a

Solution: If we push or pull any object we use force to push or pull it. So... Force is both push and pull.
QUESTION: 2

 The strength of force is expressed by

Solution: The strength of a force is expressed by its magnitude. The magnitude of a force is expressed in the SI unit of force called Newton. 1 Newton is the force which can make an object of 1 kilogram mass to move at a speed of 1 meter per second. The direction in which a force acts is also to be specified.
QUESTION: 3

The force between two charged bodies is called

Solution:

The electric force between two charged bodies at rest is conventionally  called electrostatic force or Coulomb force.

QUESTION: 4

When two forces act in opposite directions, then net force acting is the

Solution:
When forces are applied on an object in same direction the net force increases .When force are applied on an object on an object in opp directions the net force on the object is difference between 2 forces. 

QUESTION: 5

State of motion is described by

Solution:
State of motion of is described by direction of motion and speed of the object. Even if the speed of object is zero it is to be considered in state of motion which is referred to as state of rest. State of motion of an object cannot change until and unless some force acts on the object.

QUESTION: 6

Magnetic force is

Solution:

Magnetic forces are non - contact forces;  they pull or push on objects without touching them. Magnets are only attracted to a few 'magnetic'  metals and not all matter.

QUESTION: 7

Force acts on an object may change

Solution: Force is the push or pull activity on an object. It has the following properties : 1) Force can change the direction of a moving object. For example, we can change the direction of a moving ball by kicking it in another direction. 2) Force can change the shape of an object. For example, we can change the shape of a paper by crumbling it. 3) Force can change the speed by making a moving object move faster. For example, we can change the speed of a ball by kicking it. 4) Force can stop or slow down a moving object. For example, we can catch a falling ball and can thus stop it from falling. 5) Force can move an object in rest. For example, we can move a chair by pulling it.
QUESTION: 8

The net force on an object is zero if the two forces act on it in

Solution:
Forces that are equal in size but opposite in direction are called balanced forces. Balanced forces do not cause a change in motion. When balanced forces act on an object at rest, the object will not move. ... Unbalanced forces are not equal and opposite.

It is possible for an object to be in motion, even if it experiences no net external force. For example, consider a car moving down the interstate at constant velocity. There is friction between the tires and the road, air resistance, and wind acting on the car.
QUESTION: 9

Leaves or fruits fall on the ground due to

Solution:
QUESTION: 10

Otto von Guericke was a scientist of

Solution: Otto von Guericke was a German scientist, inventor, and politician. His major scientific achievements were the establishment of the physics of vacuums, the discovery of an experimental method for clearly demonstrating electrostatic repulsion, and his advocacy of the reality of "action at a distance" and of "absolute space".
QUESTION: 11

Force of friction is an example of non-contact force.

Solution:
QUESTION: 12

If two forces act in opposite directions on an object, the net force is the difference between the two forces.

Solution:
QUESTION: 13

The force of friction can be reduced by using lubricants.

Solution:

A lubricant is a substance, usually organic, introduced to reduce friction between surfaces in mutual contact, which ultimately reduces the heat generated when the surfaces move. It may also have the function of transmitting forces, transporting foreign particles, or heating or cooling the surfaces.

QUESTION: 14

The force exerted per unit area is called magnitude.

Solution:

The correct answer is B as force exerted per unit area is called pressure.

QUESTION: 15

A force can change the state of motion of an object.

Solution:

If the force applied on the object is in the direction of its motion, the speed of the object increases. If the force is applied in the direction opposite to the direction of motion, then it results in a decrease in the speed of the object. Thus, a force may bring a change in the state of motion of an object. 

QUESTION: 16

Muscular force is a kind of contact force.

Solution:
QUESTION: 17

Force of gravity is contact force.

Solution:
QUESTION: 18

At least two objects must interact for a force to come into play.

Solution: Yes , the correct ans is true because without coming in interaction force cannot react.
QUESTION: 19

Pascal is the unit of force.

Solution:

The Pascal is the Si unit of Pressure. Whereas the Si unit of force is  Newton. 
So, the given statement is false.

QUESTION: 20

To move an object faster it has to be pushed or pulled repeatedly.

Solution:

To move an object faster it has to be pushed or pulled repeatedly. 

Pull:-  Applying force in a direction towards us is known as pull. 

Push:- Applying force in a direction away from us is known as push.

Related tests