Passage - 2
The human mind is wired to see patterns. Not only does the brain process information as it comes in, it also stores insights from all your past experiences. Your intuition has been developing and expanding for as long as you've been alive. Every interaction, happy or sad, is cataloged in your memory. Intuition draws from that deep memory well to inform your decisions going forward. In other words, intuitive decisions are based on data, in a way. When we subconsciously spot patterns, the body starts firing neurochemicals in both the brain and gut. These "somatic markers" are what give us that instant sense that something is right ... or that it's off. Not only are these automatic processes faster than rational thought, but your intuition draws from decades of diverse qualitative experience (sights, sounds, interactions, etc.) - a wholly human feature that big data alone could never accomplish. It's also faster than rational thought, which means intuition is a necessary skill that can help decision-making when time is short and traditional analytics may not be available. Many researchers, including machine learning experts and data scientists, are embracing the role hunches play in breakthrough thinking. Intuition is now considered simply another kind of data-one that's no less valuable than traditional analytics. After all, algorithms are created by people and therefore subject to human error. [Extracted with edits from: "The science of intuition can help you understand how to use it" - by Melody Wilding, Quartz at Work, March 2018]
Which one of the following if true, most weakens the argument made by the author?
  • a)
    Decades of rational thinking and data analytical skills is necessary to hone the ability to apply intuition.
  • b)
    Intuitive decisions are not made haphazardly, or merely on a gut feeling; an intuitive decisionmaking style is developed through experience.
  • c)
    Those who normally prefer combining intuitive decisions with analysis made the best decisions in crisis situations.
  • d)
    Organizations need good leadership, not more control, in order to develop the staff's ability to make good decisions.
Correct answer is option 'A'. Can you explain this answer?

Related Test

Answers

Gyanm Institute
Mar 07, 2021
The author in the passage talks about two kinds of decision making - one based on rational thinking and the other based on intuition. The author states that intuition is based on experience-one that can be developed through diverse qualitative experience. It is differentiated from rational thought which is slower than intuition. If answer choice (a) is true, then rational thinking ability is necessary to develop intuition. Without rational thinking ability, the ability to intuition is not possible. This answer choice, by making rational thinking necessary for intuition, weakens the author argument.
Incorrect Answers
(b)- This supports author's argument. The author says that intuition is developed through experience which is what answer choice (b) also says.
(c)- This answer choice is specific to crisis situations. The answer choice says that in such a situation both intuition and analysis is important. This is not inconsistent with the views of the author and does not weaken the author's argument.
(d)- Answer choice (d), even if true, does not impact the argument. All that this answer choice says is that organisation requires good leadership. This does not address any of the arguments presented by the author.

The author in the passage talks about two kinds of decision making - one based on rational thinking and the other based on intuition. The author states that intuition is based on experience-one that can be developed through diverse qualitative experience. It is differentiated from rational thought which is slower than intuition. If answer choice (a) is true, then rational thinking ability is necessary to develop intuition. Without rational thinking ability, the ability to intuition is not possible. This answer choice, by making rational thinking necessary for intuition, weakens the author argument.Incorrect Answers(b)- This supports authors argument. The author says that intuition is developed through experience which is what answer choice (b) also says.(c)- This answer choice is specific to crisis situations. The answer choice says that in such a situation both intuition and analysis is important. This is not inconsistent with the views of the author and does not weaken the authors argument.(d)- Answer choice (d), even if true, does not impact the argument. All that this answer choice says is that organisation requires good leadership. This does not address any of the arguments presented by the author.
The author in the passage talks about two kinds of decision making - one based on rational thinking and the other based on intuition. The author states that intuition is based on experience-one that can be developed through diverse qualitative experience. It is differentiated from rational thought which is slower than intuition. If answer choice (a) is true, then rational thinking ability is necessary to develop intuition. Without rational thinking ability, the ability to intuition is not possible. This answer choice, by making rational thinking necessary for intuition, weakens the author argument.Incorrect Answers(b)- This supports authors argument. The author says that intuition is developed through experience which is what answer choice (b) also says.(c)- This answer choice is specific to crisis situations. The answer choice says that in such a situation both intuition and analysis is important. This is not inconsistent with the views of the author and does not weaken the authors argument.(d)- Answer choice (d), even if true, does not impact the argument. All that this answer choice says is that organisation requires good leadership. This does not address any of the arguments presented by the author.