-BIOMOLECULES-TEST-class XII-CHEMISTRY- Class 11 Notes | EduRev

Class 11 : -BIOMOLECULES-TEST-class XII-CHEMISTRY- Class 11 Notes | EduRev

 Page 1


 
 
BIOMOLECULES TEST (XII 
CHEMISTRY  
 
  
 
  
 
  
1. When heated with concentrated HNO
3
, proteins give yellow colour. This test is called  
 (A) Oxidising test  (B) Xanthoproteic test  (C) Hoppe’s test  (D) Acid base test  
2. Decarboxylation of glycine yields  
 (A) CH
4
  (B) CH
3
COOH  (C) CH
3
NH
2
 (D) Ethanamide  
3. Biuret test is used for the detection of  
 (A) sugars   (B) fats   (C) proteins  (D) saturated fats  
4. Which of the following is a protein? 
 (A) Nylon   (B) Natural silk  (C) Rayon  (D) Terylene  
5. Starch is a polymer of  
 (A) glucose  (B) fructose  (C) galactose  (D) lactose  
6. The reagent used in Ruff’s degradation is  
 (A) Baeyer’s reagent    (B) Tollen’s reagent   
 (C) Fenton’s reagent    (D) Benedict’s reagent  
7. Cellulose in a linear polymer of  
 (A) a–glucose  (B) ß–glucose  (C) a–fructose  (D) none of these  
8. At the isoelectric point, amino acids are present as  
 (A) H
2
NCH(R) COOH   (B) H
3 CH N
+
(R)COO
–
  
 (C) H
3 CH N
+
(R)COOH   (D) H
2
NCH(R)COO
–
 
9. The prefix L in L–glyceraldehyde implies  
 (A) laevorotatory  
 (B) the absolute configuration of asymmetric carbon  
 (C) the –OH group attached to the left of asymmetric carbon in the Fischer projection  
 (D) the rotation of plane polarized light to right  
10. The number of optical isomers in an aldose containing ‘n’ asymmetric carbon atoms is  
 (A) 2n+1  (B) 2n+2  (C) 2
n
  (D) 2
2n
 
11. In Haworth projection, the a–anomer of glucose contains the –OH group  
 (A) above the plane of ring  
 (B) below the plane of ring  
 (C) in the plane of ring pointing outwardly  
 (D) inside the plane of ring pointing inwardly  
12. In alkaline medium, fructose is  
 (A) a reducing sugar    (B) a non–reducing sugar  
 (C) an aldose    (D) a furanose  
13. In alkaline medium, fructose is  
 (A) a reducing sugar    (B) a non–reducing sugar  
 (C) an aldose     (D) a fructose  
GIITJEE (GURUS  FOR  IITJEE)    SCO 382, Sector 37–D, Chandigarh, Ph. 0172–2628810, 2628811, 2628820  P – 1 
Page 2


 
 
BIOMOLECULES TEST (XII 
CHEMISTRY  
 
  
 
  
 
  
1. When heated with concentrated HNO
3
, proteins give yellow colour. This test is called  
 (A) Oxidising test  (B) Xanthoproteic test  (C) Hoppe’s test  (D) Acid base test  
2. Decarboxylation of glycine yields  
 (A) CH
4
  (B) CH
3
COOH  (C) CH
3
NH
2
 (D) Ethanamide  
3. Biuret test is used for the detection of  
 (A) sugars   (B) fats   (C) proteins  (D) saturated fats  
4. Which of the following is a protein? 
 (A) Nylon   (B) Natural silk  (C) Rayon  (D) Terylene  
5. Starch is a polymer of  
 (A) glucose  (B) fructose  (C) galactose  (D) lactose  
6. The reagent used in Ruff’s degradation is  
 (A) Baeyer’s reagent    (B) Tollen’s reagent   
 (C) Fenton’s reagent    (D) Benedict’s reagent  
7. Cellulose in a linear polymer of  
 (A) a–glucose  (B) ß–glucose  (C) a–fructose  (D) none of these  
8. At the isoelectric point, amino acids are present as  
 (A) H
2
NCH(R) COOH   (B) H
3 CH N
+
(R)COO
–
  
 (C) H
3 CH N
+
(R)COOH   (D) H
2
NCH(R)COO
–
 
9. The prefix L in L–glyceraldehyde implies  
 (A) laevorotatory  
 (B) the absolute configuration of asymmetric carbon  
 (C) the –OH group attached to the left of asymmetric carbon in the Fischer projection  
 (D) the rotation of plane polarized light to right  
10. The number of optical isomers in an aldose containing ‘n’ asymmetric carbon atoms is  
 (A) 2n+1  (B) 2n+2  (C) 2
n
  (D) 2
2n
 
11. In Haworth projection, the a–anomer of glucose contains the –OH group  
 (A) above the plane of ring  
 (B) below the plane of ring  
 (C) in the plane of ring pointing outwardly  
 (D) inside the plane of ring pointing inwardly  
12. In alkaline medium, fructose is  
 (A) a reducing sugar    (B) a non–reducing sugar  
 (C) an aldose    (D) a furanose  
13. In alkaline medium, fructose is  
 (A) a reducing sugar    (B) a non–reducing sugar  
 (C) an aldose     (D) a fructose  
GIITJEE (GURUS  FOR  IITJEE)    SCO 382, Sector 37–D, Chandigarh, Ph. 0172–2628810, 2628811, 2628820  P – 1 
14. D–glucose in dilute alkaline or acidic solution contains  
 (A) 50% each of a–D–glucose and ß–D–glucose   
 (B) 64% of a–D–glucose and 36% ß–D–glucose   
 (C) 36% of a–D–glucose and 64% ß–D–glucose   
 (D) 33% of each of a–D–glucose, ß–D–glucose and open structure  
15. Secondary structure of protein refers to  
 (A) three dimensional structure, especially the bond between amino acid residues that are distant from each  
other in the polypeptide chain     
 (B) regular folding patterns of the polypeptide chain  
 (C) mainly denatured proteins and structures of prosthetic groups  
 (D) linear sequence of amino acid residues in the polypeptide chain  
16. Which of the following amino acid is not optical active?  
 (A) Glycine  (B) Alanine  (C) Valine   (D) Glutamic acid  
17. Proteins contain  
 (A) exclusively D isomers of amino acids  (B) exclusively L isomers of amino acids  
 (C) 50% of each of D and L – amino acids  (D) 33% of D–form and 67% of L–form of amino acids  
18. Consider the following synthetic methods: 
 (I) Strecker  (II) Rosenmund   (III) Gabriel (IV) Williamson  
 Amino acids can’t be synthesized by  
 (A) (I), (III)  (B) (I), (II)  (C) (II), (IV)  (D) (III), (IV) 
19. Glucose when heated with CH
3
OH in the presence of dry HCl gas, a–and ß–methyl glycosides are formed. This 
is because it contains 
 (A) an aldehydic group   (B) – CH
2
OH groups  
 (C) a ring structure     (D) five hydroxyl groups  
20. If 
1
a
K and 
2
a
K are the ionization constants of H
3
+
N
CH(R)COOH and H
3
+
N
CH(R)COO
–
, respectively, the pH of 
the solution at the isoelectric point is  
 (A) pH = p
1
a
K + p
2
a
K   (B) pH = (p
1
a
K . p
2
a
K )
1/2
 
 (C) pH = (p
1
a
K + p
2
a
K )
1/2
   (D) pH = (p
1
a
K + p
2
a
K )/2 
MATRIX MATCH 
21. Column I    Column II  
(A) a, ß–D glucose    (p) Uracil  
 (B) a amino acids   (q) Zwitter ion  
 (C) RNA    (r) Proteins  
 (D) Iso electric point   (s) Anomers  
22. Column I    Column II  
 (For D(+) glucose reagent)  (Product/Conclusion) 
 (A) Br
2
/H
2
O    (p) n–hexane  
 (B) HT/P    (q) confirms H C
O
||
- - 
 (C) Cu(OH)
2
/NaOH   (r) glucaric acid  
 (D) HNO
3
    (s) gluconic acid   
 
GIITJEE (Chandigarh Limited)   SCO 382, Sector 37–D, Chandigarh, Ph. 0172–2628810, 2628811, 2628820  P – 2 
 
Page 3


 
 
BIOMOLECULES TEST (XII 
CHEMISTRY  
 
  
 
  
 
  
1. When heated with concentrated HNO
3
, proteins give yellow colour. This test is called  
 (A) Oxidising test  (B) Xanthoproteic test  (C) Hoppe’s test  (D) Acid base test  
2. Decarboxylation of glycine yields  
 (A) CH
4
  (B) CH
3
COOH  (C) CH
3
NH
2
 (D) Ethanamide  
3. Biuret test is used for the detection of  
 (A) sugars   (B) fats   (C) proteins  (D) saturated fats  
4. Which of the following is a protein? 
 (A) Nylon   (B) Natural silk  (C) Rayon  (D) Terylene  
5. Starch is a polymer of  
 (A) glucose  (B) fructose  (C) galactose  (D) lactose  
6. The reagent used in Ruff’s degradation is  
 (A) Baeyer’s reagent    (B) Tollen’s reagent   
 (C) Fenton’s reagent    (D) Benedict’s reagent  
7. Cellulose in a linear polymer of  
 (A) a–glucose  (B) ß–glucose  (C) a–fructose  (D) none of these  
8. At the isoelectric point, amino acids are present as  
 (A) H
2
NCH(R) COOH   (B) H
3 CH N
+
(R)COO
–
  
 (C) H
3 CH N
+
(R)COOH   (D) H
2
NCH(R)COO
–
 
9. The prefix L in L–glyceraldehyde implies  
 (A) laevorotatory  
 (B) the absolute configuration of asymmetric carbon  
 (C) the –OH group attached to the left of asymmetric carbon in the Fischer projection  
 (D) the rotation of plane polarized light to right  
10. The number of optical isomers in an aldose containing ‘n’ asymmetric carbon atoms is  
 (A) 2n+1  (B) 2n+2  (C) 2
n
  (D) 2
2n
 
11. In Haworth projection, the a–anomer of glucose contains the –OH group  
 (A) above the plane of ring  
 (B) below the plane of ring  
 (C) in the plane of ring pointing outwardly  
 (D) inside the plane of ring pointing inwardly  
12. In alkaline medium, fructose is  
 (A) a reducing sugar    (B) a non–reducing sugar  
 (C) an aldose    (D) a furanose  
13. In alkaline medium, fructose is  
 (A) a reducing sugar    (B) a non–reducing sugar  
 (C) an aldose     (D) a fructose  
GIITJEE (GURUS  FOR  IITJEE)    SCO 382, Sector 37–D, Chandigarh, Ph. 0172–2628810, 2628811, 2628820  P – 1 
14. D–glucose in dilute alkaline or acidic solution contains  
 (A) 50% each of a–D–glucose and ß–D–glucose   
 (B) 64% of a–D–glucose and 36% ß–D–glucose   
 (C) 36% of a–D–glucose and 64% ß–D–glucose   
 (D) 33% of each of a–D–glucose, ß–D–glucose and open structure  
15. Secondary structure of protein refers to  
 (A) three dimensional structure, especially the bond between amino acid residues that are distant from each  
other in the polypeptide chain     
 (B) regular folding patterns of the polypeptide chain  
 (C) mainly denatured proteins and structures of prosthetic groups  
 (D) linear sequence of amino acid residues in the polypeptide chain  
16. Which of the following amino acid is not optical active?  
 (A) Glycine  (B) Alanine  (C) Valine   (D) Glutamic acid  
17. Proteins contain  
 (A) exclusively D isomers of amino acids  (B) exclusively L isomers of amino acids  
 (C) 50% of each of D and L – amino acids  (D) 33% of D–form and 67% of L–form of amino acids  
18. Consider the following synthetic methods: 
 (I) Strecker  (II) Rosenmund   (III) Gabriel (IV) Williamson  
 Amino acids can’t be synthesized by  
 (A) (I), (III)  (B) (I), (II)  (C) (II), (IV)  (D) (III), (IV) 
19. Glucose when heated with CH
3
OH in the presence of dry HCl gas, a–and ß–methyl glycosides are formed. This 
is because it contains 
 (A) an aldehydic group   (B) – CH
2
OH groups  
 (C) a ring structure     (D) five hydroxyl groups  
20. If 
1
a
K and 
2
a
K are the ionization constants of H
3
+
N
CH(R)COOH and H
3
+
N
CH(R)COO
–
, respectively, the pH of 
the solution at the isoelectric point is  
 (A) pH = p
1
a
K + p
2
a
K   (B) pH = (p
1
a
K . p
2
a
K )
1/2
 
 (C) pH = (p
1
a
K + p
2
a
K )
1/2
   (D) pH = (p
1
a
K + p
2
a
K )/2 
MATRIX MATCH 
21. Column I    Column II  
(A) a, ß–D glucose    (p) Uracil  
 (B) a amino acids   (q) Zwitter ion  
 (C) RNA    (r) Proteins  
 (D) Iso electric point   (s) Anomers  
22. Column I    Column II  
 (For D(+) glucose reagent)  (Product/Conclusion) 
 (A) Br
2
/H
2
O    (p) n–hexane  
 (B) HT/P    (q) confirms H C
O
||
- - 
 (C) Cu(OH)
2
/NaOH   (r) glucaric acid  
 (D) HNO
3
    (s) gluconic acid   
 
GIITJEE (Chandigarh Limited)   SCO 382, Sector 37–D, Chandigarh, Ph. 0172–2628810, 2628811, 2628820  P – 2 
 
COMPREHENSION  
Passage 1  
Proteins are classified into (i) Simple proteins – which yield only a–amino acids on hydrolysis. They are further classified 
on the basis of decreasing solubility. (ii) Conjugated proteins: These contain simple protein molecules united with a non–
protein group. These on hydrolysis give a non–proteinous substance in addition to a–amino–acids. (iii) Derived proteins: 
These are the products formed by the action of physical, chemical or enzymatic agents on natural proteins  
23. Which one of the following is not a protein? 
 (A) Wool  (B) Nail   (C) Hair   (D) DNA  
24. The number of tripeptides formed by three different amino acids are  
 (A) Three  (B) Four   (C) Five   (D) Six  
25. Identify the wrong statement  
 (A) In peptides, C – N bond has considerable double bond character  
 (B) 1–Fluoro–2–dintrobenzene is called Sanger reagent  
 (C) All amino acids give violet coloured product within ninhydrin  
 (D) Electrophoresis is used to separate proteins  
 
Passage 2  
Carbohydrates that have hydroxyl groups on adjacent carbon atoms or hydroxyl group adjacent to the carbonyl group on 
an aldehyde or ketone, undergo oxidative cleavage, when they are treated with aqueous periodic acid (HlO
4
). The 
reaction breaks carbon – carbon bonds and produces aldehydes, ketones or acids  
     
        
 
26. Periodate oxidations are through to take place through a cyclic intermediate. It is  
 
  
(A)      (B)  
 
 
  
 
 (C)      (D)   
 
 
 
27. When dihydroxy acetone is treated with an appropriate amount of periodic acid, the products are  
 (A) OH C H
O
||
- - and 2HCHO   (B) 2HCHO and CO
2
 
 (C) 2HCOOH and CO
2
   (D) HCHO, HCOOH and CO
2
 
28. How many molar equivalents of HlO
4
 would be consumed for the oxidative cleavage of D–fructose?  
 (A) 3  (B) 4  (C) 6  (D) 5 
 
O H HlO O C 2 HlO
OH C H
OH
|
C
2 3
|
4
|
+ + = - ? +
- -
- - 
C 
C 
O 
O 
? 
O
–
 
O
–
 
O
–
 
C 
C 
O 
O 
? 
O
–
 
O 
O 
C 
C 
O 
O 
O – ? 
O 
O 
C 
C 
O 
O 
O – ? 
O
–
 
O 
O 
GIITJEE (Chandigarh Limited)   SCO 382, Sector 37–D, Chandigarh, Ph. 0172–2628810, 2628811, 2628820  P – 3 
 
Page 4


 
 
BIOMOLECULES TEST (XII 
CHEMISTRY  
 
  
 
  
 
  
1. When heated with concentrated HNO
3
, proteins give yellow colour. This test is called  
 (A) Oxidising test  (B) Xanthoproteic test  (C) Hoppe’s test  (D) Acid base test  
2. Decarboxylation of glycine yields  
 (A) CH
4
  (B) CH
3
COOH  (C) CH
3
NH
2
 (D) Ethanamide  
3. Biuret test is used for the detection of  
 (A) sugars   (B) fats   (C) proteins  (D) saturated fats  
4. Which of the following is a protein? 
 (A) Nylon   (B) Natural silk  (C) Rayon  (D) Terylene  
5. Starch is a polymer of  
 (A) glucose  (B) fructose  (C) galactose  (D) lactose  
6. The reagent used in Ruff’s degradation is  
 (A) Baeyer’s reagent    (B) Tollen’s reagent   
 (C) Fenton’s reagent    (D) Benedict’s reagent  
7. Cellulose in a linear polymer of  
 (A) a–glucose  (B) ß–glucose  (C) a–fructose  (D) none of these  
8. At the isoelectric point, amino acids are present as  
 (A) H
2
NCH(R) COOH   (B) H
3 CH N
+
(R)COO
–
  
 (C) H
3 CH N
+
(R)COOH   (D) H
2
NCH(R)COO
–
 
9. The prefix L in L–glyceraldehyde implies  
 (A) laevorotatory  
 (B) the absolute configuration of asymmetric carbon  
 (C) the –OH group attached to the left of asymmetric carbon in the Fischer projection  
 (D) the rotation of plane polarized light to right  
10. The number of optical isomers in an aldose containing ‘n’ asymmetric carbon atoms is  
 (A) 2n+1  (B) 2n+2  (C) 2
n
  (D) 2
2n
 
11. In Haworth projection, the a–anomer of glucose contains the –OH group  
 (A) above the plane of ring  
 (B) below the plane of ring  
 (C) in the plane of ring pointing outwardly  
 (D) inside the plane of ring pointing inwardly  
12. In alkaline medium, fructose is  
 (A) a reducing sugar    (B) a non–reducing sugar  
 (C) an aldose    (D) a furanose  
13. In alkaline medium, fructose is  
 (A) a reducing sugar    (B) a non–reducing sugar  
 (C) an aldose     (D) a fructose  
GIITJEE (GURUS  FOR  IITJEE)    SCO 382, Sector 37–D, Chandigarh, Ph. 0172–2628810, 2628811, 2628820  P – 1 
14. D–glucose in dilute alkaline or acidic solution contains  
 (A) 50% each of a–D–glucose and ß–D–glucose   
 (B) 64% of a–D–glucose and 36% ß–D–glucose   
 (C) 36% of a–D–glucose and 64% ß–D–glucose   
 (D) 33% of each of a–D–glucose, ß–D–glucose and open structure  
15. Secondary structure of protein refers to  
 (A) three dimensional structure, especially the bond between amino acid residues that are distant from each  
other in the polypeptide chain     
 (B) regular folding patterns of the polypeptide chain  
 (C) mainly denatured proteins and structures of prosthetic groups  
 (D) linear sequence of amino acid residues in the polypeptide chain  
16. Which of the following amino acid is not optical active?  
 (A) Glycine  (B) Alanine  (C) Valine   (D) Glutamic acid  
17. Proteins contain  
 (A) exclusively D isomers of amino acids  (B) exclusively L isomers of amino acids  
 (C) 50% of each of D and L – amino acids  (D) 33% of D–form and 67% of L–form of amino acids  
18. Consider the following synthetic methods: 
 (I) Strecker  (II) Rosenmund   (III) Gabriel (IV) Williamson  
 Amino acids can’t be synthesized by  
 (A) (I), (III)  (B) (I), (II)  (C) (II), (IV)  (D) (III), (IV) 
19. Glucose when heated with CH
3
OH in the presence of dry HCl gas, a–and ß–methyl glycosides are formed. This 
is because it contains 
 (A) an aldehydic group   (B) – CH
2
OH groups  
 (C) a ring structure     (D) five hydroxyl groups  
20. If 
1
a
K and 
2
a
K are the ionization constants of H
3
+
N
CH(R)COOH and H
3
+
N
CH(R)COO
–
, respectively, the pH of 
the solution at the isoelectric point is  
 (A) pH = p
1
a
K + p
2
a
K   (B) pH = (p
1
a
K . p
2
a
K )
1/2
 
 (C) pH = (p
1
a
K + p
2
a
K )
1/2
   (D) pH = (p
1
a
K + p
2
a
K )/2 
MATRIX MATCH 
21. Column I    Column II  
(A) a, ß–D glucose    (p) Uracil  
 (B) a amino acids   (q) Zwitter ion  
 (C) RNA    (r) Proteins  
 (D) Iso electric point   (s) Anomers  
22. Column I    Column II  
 (For D(+) glucose reagent)  (Product/Conclusion) 
 (A) Br
2
/H
2
O    (p) n–hexane  
 (B) HT/P    (q) confirms H C
O
||
- - 
 (C) Cu(OH)
2
/NaOH   (r) glucaric acid  
 (D) HNO
3
    (s) gluconic acid   
 
GIITJEE (Chandigarh Limited)   SCO 382, Sector 37–D, Chandigarh, Ph. 0172–2628810, 2628811, 2628820  P – 2 
 
COMPREHENSION  
Passage 1  
Proteins are classified into (i) Simple proteins – which yield only a–amino acids on hydrolysis. They are further classified 
on the basis of decreasing solubility. (ii) Conjugated proteins: These contain simple protein molecules united with a non–
protein group. These on hydrolysis give a non–proteinous substance in addition to a–amino–acids. (iii) Derived proteins: 
These are the products formed by the action of physical, chemical or enzymatic agents on natural proteins  
23. Which one of the following is not a protein? 
 (A) Wool  (B) Nail   (C) Hair   (D) DNA  
24. The number of tripeptides formed by three different amino acids are  
 (A) Three  (B) Four   (C) Five   (D) Six  
25. Identify the wrong statement  
 (A) In peptides, C – N bond has considerable double bond character  
 (B) 1–Fluoro–2–dintrobenzene is called Sanger reagent  
 (C) All amino acids give violet coloured product within ninhydrin  
 (D) Electrophoresis is used to separate proteins  
 
Passage 2  
Carbohydrates that have hydroxyl groups on adjacent carbon atoms or hydroxyl group adjacent to the carbonyl group on 
an aldehyde or ketone, undergo oxidative cleavage, when they are treated with aqueous periodic acid (HlO
4
). The 
reaction breaks carbon – carbon bonds and produces aldehydes, ketones or acids  
     
        
 
26. Periodate oxidations are through to take place through a cyclic intermediate. It is  
 
  
(A)      (B)  
 
 
  
 
 (C)      (D)   
 
 
 
27. When dihydroxy acetone is treated with an appropriate amount of periodic acid, the products are  
 (A) OH C H
O
||
- - and 2HCHO   (B) 2HCHO and CO
2
 
 (C) 2HCOOH and CO
2
   (D) HCHO, HCOOH and CO
2
 
28. How many molar equivalents of HlO
4
 would be consumed for the oxidative cleavage of D–fructose?  
 (A) 3  (B) 4  (C) 6  (D) 5 
 
O H HlO O C 2 HlO
OH C H
OH
|
C
2 3
|
4
|
+ + = - ? +
- -
- - 
C 
C 
O 
O 
? 
O
–
 
O
–
 
O
–
 
C 
C 
O 
O 
? 
O
–
 
O 
O 
C 
C 
O 
O 
O – ? 
O 
O 
C 
C 
O 
O 
O – ? 
O
–
 
O 
O 
GIITJEE (Chandigarh Limited)   SCO 382, Sector 37–D, Chandigarh, Ph. 0172–2628810, 2628811, 2628820  P – 3 
 
 
 
 
 
 
 
 
Answers 
 
1. (B)  2. (C)  3. (C)  4. (B)  5. (A) 
6. (C)  7. (B)  8. (B)  9. (C)  10. (C) 
11. (B)  12. (D)  13. (C)  14. (C)  15. (B)  
16. (A)  17. (B)  18. (C)  19. (A)  20. (D) 
21. A – s; B – q, r; C – r, p; D – r   22. A – s; B – p; C – p; D – r  23. (D) 
24. (D)  25. (C)  26. (A)  27. (B)  28. (D) 
 
GIITJEE (Chandigarh Limited)   SCO 382, Sector 37–D, Chandigarh, Ph. 0172–2628810, 2628811, 2628820  P – 4 
 
Read More
Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Content Category

Related Searches

-BIOMOLECULES-TEST-class XII-CHEMISTRY- Class 11 Notes | EduRev

,

-BIOMOLECULES-TEST-class XII-CHEMISTRY- Class 11 Notes | EduRev

,

Summary

,

mock tests for examination

,

Sample Paper

,

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

past year papers

,

Semester Notes

,

Objective type Questions

,

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

Exam

,

study material

,

MCQs

,

pdf

,

Important questions

,

video lectures

,

practice quizzes

,

-BIOMOLECULES-TEST-class XII-CHEMISTRY- Class 11 Notes | EduRev

,

ppt

,

Free

;