SURFACE CHEMISTRY P – 1 Class 12 Notes | EduRev

Class 12 : SURFACE CHEMISTRY P – 1 Class 12 Notes | EduRev

 Page 1


 
SURFACE CHEMISTRY  
P – 1 
 
Objective Problems  
1. The coagulation of 100 cm
3
 of gold sol is completely prevented by addition of 0.25 g of starch to it before 
adding 10 ml of 10% NaCI solution. The gold number of starch is 
(A)  0.025       (B) 0.25  
(C)  2.5      (D)  25 
2. For adsorption of a gas on a solid, the plot of log x/m vs log P is linear with slope equal to: (n being a positive 
integer) 
(A)  k       (B) log k  
(C)  n      (D)  1/n  
3. For the coagulation of 100 mL of As
2
S
3
 sol, 5 mL of 1 M NaCI is required. The flocculation value of NaCI is 
(A) 50       (B)  5  
(C)  47.6       (D)  none of these 
4. Which of the following colloid can be prepared by electrical dispersion as well as reduction method? 
(A)  Sulphur      (B)  Ferric hydroxide 
(C)  Arsenious sulphide     (D)  Gold 
5. Silver iodide is used for producing artificial rains because silver iodide 
(A)  is easy to spray at high altitude    (B)  is insoluble in water 
(C)  has crystal structure similar to ice   (D)  is easy to synthesize 
6. According to Freundlich adsorption isotherm, which of the following is correct ? 
(A)  x/m ? p
1
     (B)  x/m ? p
1/n 
 (C) x/m ? p
0
      
(D)  All the above are correct for different ranges of pressure. 
7. Which of the following metal sols cannot be prepared by Bredig's arc method?  
(A)  Copper       (B)  Potassium  
(C)  Gold                                                       (D)  Platinum 
8. Gelatin protects  
(A)  Gold sol      (B)  As
2
S
3
 sol  
(C)  Fe(OH)
3
 sol      (D)  All of these 
9. Flocculation value is expressed in terms of 
(A)  milli mole/Litre      (B)  mole/Litre 
(C)  grams/Litre      (D)  mole/milli litre 
10. The gold numbers of four protective colloids O, P, Q and R are 0.005, 0.01, 0.1 and 0.5 respectively. The 
decreasing order of their protective powers is  
(A)  R, Q, P, O      (B)  O, P, Q, R  
(C)  P, Q, R, O                                               (D)  Q, R, O, P 
11. A sol has positively charged colloidal particles. Which of the following solutions is required in lowest 
concentration for coagulation? 
(A)  NaCI       (B)  K
4
 [Fe(CN)
6
] 
(C)  ZnCI
2       
(D)  Na
2
SO
4
 
GIITJEE  (GURUS  FOR  IITJEE)  SCO 382, Sector 37–D, Chandigarh, Ph. 0172–2628810, 2628811, 2628820 
Page 2


 
SURFACE CHEMISTRY  
P – 1 
 
Objective Problems  
1. The coagulation of 100 cm
3
 of gold sol is completely prevented by addition of 0.25 g of starch to it before 
adding 10 ml of 10% NaCI solution. The gold number of starch is 
(A)  0.025       (B) 0.25  
(C)  2.5      (D)  25 
2. For adsorption of a gas on a solid, the plot of log x/m vs log P is linear with slope equal to: (n being a positive 
integer) 
(A)  k       (B) log k  
(C)  n      (D)  1/n  
3. For the coagulation of 100 mL of As
2
S
3
 sol, 5 mL of 1 M NaCI is required. The flocculation value of NaCI is 
(A) 50       (B)  5  
(C)  47.6       (D)  none of these 
4. Which of the following colloid can be prepared by electrical dispersion as well as reduction method? 
(A)  Sulphur      (B)  Ferric hydroxide 
(C)  Arsenious sulphide     (D)  Gold 
5. Silver iodide is used for producing artificial rains because silver iodide 
(A)  is easy to spray at high altitude    (B)  is insoluble in water 
(C)  has crystal structure similar to ice   (D)  is easy to synthesize 
6. According to Freundlich adsorption isotherm, which of the following is correct ? 
(A)  x/m ? p
1
     (B)  x/m ? p
1/n 
 (C) x/m ? p
0
      
(D)  All the above are correct for different ranges of pressure. 
7. Which of the following metal sols cannot be prepared by Bredig's arc method?  
(A)  Copper       (B)  Potassium  
(C)  Gold                                                       (D)  Platinum 
8. Gelatin protects  
(A)  Gold sol      (B)  As
2
S
3
 sol  
(C)  Fe(OH)
3
 sol      (D)  All of these 
9. Flocculation value is expressed in terms of 
(A)  milli mole/Litre      (B)  mole/Litre 
(C)  grams/Litre      (D)  mole/milli litre 
10. The gold numbers of four protective colloids O, P, Q and R are 0.005, 0.01, 0.1 and 0.5 respectively. The 
decreasing order of their protective powers is  
(A)  R, Q, P, O      (B)  O, P, Q, R  
(C)  P, Q, R, O                                               (D)  Q, R, O, P 
11. A sol has positively charged colloidal particles. Which of the following solutions is required in lowest 
concentration for coagulation? 
(A)  NaCI       (B)  K
4
 [Fe(CN)
6
] 
(C)  ZnCI
2       
(D)  Na
2
SO
4
 
GIITJEE  (GURUS  FOR  IITJEE)  SCO 382, Sector 37–D, Chandigarh, Ph. 0172–2628810, 2628811, 2628820 
 
SURFACE CHEMISTRY 
P – 2 
 
12. The protective power of lyophilic sol is 
(A)  dependent on the size of colloidal particles (B) expressed in terms of gold number 
(C)  expressed by x/m     
(D)  directly proportional to the magnitude of charge on it. 
13. The stability of the dispersed phase in a lyophobic colloid is due to 
(A)  high viscosity of the medium    
(B)  the formation of electrical layer between two phases 
(C)  high surface tension of solution 
(D)  none of the answer is correct 
14. Tyndall effect is due to  
(A)  reflection of light     (B)  scattering of light  
(C)  absorption of light    (D)  adsorption of light 
15. The ability of ion to bring about coagulation of a given colloidal solution depends upon 
(A)  the size of its ion     (B)  the magnitude of charge 
(C)  he sign of charge     (D)  both magnitude and sign of charge 
16. Purple of cassius is 
(A)  colloidal solution of gold    (B)  colloidal solution of silver 
(C)  colloidal solution of platinum   (D)  chloroauric acid  
17. The critical micellization concentration (CMC) is 
(A)  The concentration at which micellization begins 
(B)  The concentration at which true solution is formed 
(C)  The concentration at which one molar electrolyte is present per 1000 gm of solution 
(D)  The concentration at which solute and solution form equilibrium. 
18. Which of the following is not a colloid? 
(A)  Chlorophyll      (B)  Smoke 
(C)  Ruby glass      (D)  Milk 
19. Separation of colloidal particles from those of molecular dimension with electricity is know as 
(A)  Electrolysis      (B)  Electrophoresis  
(C)  Electrodialysis     (D)  none of the above 
20. Lyophilic sols are more stable than lyophobic sols because 
;
 
(A)  The colloidal particles have positive charge. 
 
(B)  The colloidal particles have negative charge  
(C)  The colloidal particles are solvated.   
(D)  There are strong electrostatic repulsions between the negatively charged colloidal particles.  
21. On adding few drops of dil. HCI to freshly precipitated ferric hydroxide, a red coloured colloidal solution is 
obtained. This phenomenon is known as  
(A)  Peptisation      (B)  Dialysis  
GIITJEE  (GURUS  FOR  IITJEE)  SCO 382, Sector 37–D, Chandigarh, Ph. 0172–2628810, 2628811, 2628820 
Page 3


 
SURFACE CHEMISTRY  
P – 1 
 
Objective Problems  
1. The coagulation of 100 cm
3
 of gold sol is completely prevented by addition of 0.25 g of starch to it before 
adding 10 ml of 10% NaCI solution. The gold number of starch is 
(A)  0.025       (B) 0.25  
(C)  2.5      (D)  25 
2. For adsorption of a gas on a solid, the plot of log x/m vs log P is linear with slope equal to: (n being a positive 
integer) 
(A)  k       (B) log k  
(C)  n      (D)  1/n  
3. For the coagulation of 100 mL of As
2
S
3
 sol, 5 mL of 1 M NaCI is required. The flocculation value of NaCI is 
(A) 50       (B)  5  
(C)  47.6       (D)  none of these 
4. Which of the following colloid can be prepared by electrical dispersion as well as reduction method? 
(A)  Sulphur      (B)  Ferric hydroxide 
(C)  Arsenious sulphide     (D)  Gold 
5. Silver iodide is used for producing artificial rains because silver iodide 
(A)  is easy to spray at high altitude    (B)  is insoluble in water 
(C)  has crystal structure similar to ice   (D)  is easy to synthesize 
6. According to Freundlich adsorption isotherm, which of the following is correct ? 
(A)  x/m ? p
1
     (B)  x/m ? p
1/n 
 (C) x/m ? p
0
      
(D)  All the above are correct for different ranges of pressure. 
7. Which of the following metal sols cannot be prepared by Bredig's arc method?  
(A)  Copper       (B)  Potassium  
(C)  Gold                                                       (D)  Platinum 
8. Gelatin protects  
(A)  Gold sol      (B)  As
2
S
3
 sol  
(C)  Fe(OH)
3
 sol      (D)  All of these 
9. Flocculation value is expressed in terms of 
(A)  milli mole/Litre      (B)  mole/Litre 
(C)  grams/Litre      (D)  mole/milli litre 
10. The gold numbers of four protective colloids O, P, Q and R are 0.005, 0.01, 0.1 and 0.5 respectively. The 
decreasing order of their protective powers is  
(A)  R, Q, P, O      (B)  O, P, Q, R  
(C)  P, Q, R, O                                               (D)  Q, R, O, P 
11. A sol has positively charged colloidal particles. Which of the following solutions is required in lowest 
concentration for coagulation? 
(A)  NaCI       (B)  K
4
 [Fe(CN)
6
] 
(C)  ZnCI
2       
(D)  Na
2
SO
4
 
GIITJEE  (GURUS  FOR  IITJEE)  SCO 382, Sector 37–D, Chandigarh, Ph. 0172–2628810, 2628811, 2628820 
 
SURFACE CHEMISTRY 
P – 2 
 
12. The protective power of lyophilic sol is 
(A)  dependent on the size of colloidal particles (B) expressed in terms of gold number 
(C)  expressed by x/m     
(D)  directly proportional to the magnitude of charge on it. 
13. The stability of the dispersed phase in a lyophobic colloid is due to 
(A)  high viscosity of the medium    
(B)  the formation of electrical layer between two phases 
(C)  high surface tension of solution 
(D)  none of the answer is correct 
14. Tyndall effect is due to  
(A)  reflection of light     (B)  scattering of light  
(C)  absorption of light    (D)  adsorption of light 
15. The ability of ion to bring about coagulation of a given colloidal solution depends upon 
(A)  the size of its ion     (B)  the magnitude of charge 
(C)  he sign of charge     (D)  both magnitude and sign of charge 
16. Purple of cassius is 
(A)  colloidal solution of gold    (B)  colloidal solution of silver 
(C)  colloidal solution of platinum   (D)  chloroauric acid  
17. The critical micellization concentration (CMC) is 
(A)  The concentration at which micellization begins 
(B)  The concentration at which true solution is formed 
(C)  The concentration at which one molar electrolyte is present per 1000 gm of solution 
(D)  The concentration at which solute and solution form equilibrium. 
18. Which of the following is not a colloid? 
(A)  Chlorophyll      (B)  Smoke 
(C)  Ruby glass      (D)  Milk 
19. Separation of colloidal particles from those of molecular dimension with electricity is know as 
(A)  Electrolysis      (B)  Electrophoresis  
(C)  Electrodialysis     (D)  none of the above 
20. Lyophilic sols are more stable than lyophobic sols because 
;
 
(A)  The colloidal particles have positive charge. 
 
(B)  The colloidal particles have negative charge  
(C)  The colloidal particles are solvated.   
(D)  There are strong electrostatic repulsions between the negatively charged colloidal particles.  
21. On adding few drops of dil. HCI to freshly precipitated ferric hydroxide, a red coloured colloidal solution is 
obtained. This phenomenon is known as  
(A)  Peptisation      (B)  Dialysis  
GIITJEE  (GURUS  FOR  IITJEE)  SCO 382, Sector 37–D, Chandigarh, Ph. 0172–2628810, 2628811, 2628820 
 
SURFACE CHEMISTRY 
P – 3 
 
(C)  Protective action    (D)  Dissolution 
22. A arsenious sulphide sol carries a negative charge. The maximum precipitating power of this sol is possessed 
by 
(A)  K
2
SO
4       
(B)  CaCI
2
 
(C) Na
3
PO
4      
(D) AICI
3
 
23. In colloidal state, particle size ranges from  
(A)  1 to 10 Å     (B)  20 to 50 Å  
(C)  10 to 1000 Å      (D)  1 to 280 Å 
24. Which one of the following substance gives a positively charged sol ?   
(A)  Gold       (B)  A metal sulphide  
(C)  Ferric hydroxide     (D)  An acidic dye 
25. Peptisation denotes 
(A)  digestion of food    (B)  hydrolysis of proteins 
(C)  breaking and dispersion into colloidal state (D)  precipitation of a solid from colloidal state 
26. A colloidal solution is subjected to an electrical field. The particles move towards anode. The coagulation of 
same sol is studied using NaCI, BaCI
2
 and AICI
3
 solutions. Their coagulating power should be 
(A)  NaCI > BaCI
2
 > AICI
3     
(B)  BaCI
2
 > AICI
3
 > NaCI 
(C)  AICI
3
 > BaCI
2
 > NaCI     (D)  BaCI
2
 > NaCI > AICI
3
 
27. Which of the following is less than zero during adsorption? 
(A)  ?G       (B)  ?S 
(C)  ?H       (D)  All of the above 
28. Cellulose nitrate dispersed in ethanol is called  
(A)  emulsion      (B)  micelle   
(C)  collodion      (D)  hydrophilic solution 
29. Which of the following is most effective in causing the coagulation of ferric hydroxide sol? 
(A)  KCI       (B)  KNO
3
 
(C)  K
2
SO
4       
(D)  K
3
[Fe(CN)
6
] 
30. Which one of the following is correctly matched? 
(A)  Emulsion - Curd     (B)  Foam-Mist 
(C)  Aerosol-Smoke      (D)  Solid sol-Cake 
 
 
 
 
 
 
 
GIITJEE  (GURUS  FOR  IITJEE)  SCO 382, Sector 37–D, Chandigarh, Ph. 0172–2628810, 2628811, 2628820 
Page 4


 
SURFACE CHEMISTRY  
P – 1 
 
Objective Problems  
1. The coagulation of 100 cm
3
 of gold sol is completely prevented by addition of 0.25 g of starch to it before 
adding 10 ml of 10% NaCI solution. The gold number of starch is 
(A)  0.025       (B) 0.25  
(C)  2.5      (D)  25 
2. For adsorption of a gas on a solid, the plot of log x/m vs log P is linear with slope equal to: (n being a positive 
integer) 
(A)  k       (B) log k  
(C)  n      (D)  1/n  
3. For the coagulation of 100 mL of As
2
S
3
 sol, 5 mL of 1 M NaCI is required. The flocculation value of NaCI is 
(A) 50       (B)  5  
(C)  47.6       (D)  none of these 
4. Which of the following colloid can be prepared by electrical dispersion as well as reduction method? 
(A)  Sulphur      (B)  Ferric hydroxide 
(C)  Arsenious sulphide     (D)  Gold 
5. Silver iodide is used for producing artificial rains because silver iodide 
(A)  is easy to spray at high altitude    (B)  is insoluble in water 
(C)  has crystal structure similar to ice   (D)  is easy to synthesize 
6. According to Freundlich adsorption isotherm, which of the following is correct ? 
(A)  x/m ? p
1
     (B)  x/m ? p
1/n 
 (C) x/m ? p
0
      
(D)  All the above are correct for different ranges of pressure. 
7. Which of the following metal sols cannot be prepared by Bredig's arc method?  
(A)  Copper       (B)  Potassium  
(C)  Gold                                                       (D)  Platinum 
8. Gelatin protects  
(A)  Gold sol      (B)  As
2
S
3
 sol  
(C)  Fe(OH)
3
 sol      (D)  All of these 
9. Flocculation value is expressed in terms of 
(A)  milli mole/Litre      (B)  mole/Litre 
(C)  grams/Litre      (D)  mole/milli litre 
10. The gold numbers of four protective colloids O, P, Q and R are 0.005, 0.01, 0.1 and 0.5 respectively. The 
decreasing order of their protective powers is  
(A)  R, Q, P, O      (B)  O, P, Q, R  
(C)  P, Q, R, O                                               (D)  Q, R, O, P 
11. A sol has positively charged colloidal particles. Which of the following solutions is required in lowest 
concentration for coagulation? 
(A)  NaCI       (B)  K
4
 [Fe(CN)
6
] 
(C)  ZnCI
2       
(D)  Na
2
SO
4
 
GIITJEE  (GURUS  FOR  IITJEE)  SCO 382, Sector 37–D, Chandigarh, Ph. 0172–2628810, 2628811, 2628820 
 
SURFACE CHEMISTRY 
P – 2 
 
12. The protective power of lyophilic sol is 
(A)  dependent on the size of colloidal particles (B) expressed in terms of gold number 
(C)  expressed by x/m     
(D)  directly proportional to the magnitude of charge on it. 
13. The stability of the dispersed phase in a lyophobic colloid is due to 
(A)  high viscosity of the medium    
(B)  the formation of electrical layer between two phases 
(C)  high surface tension of solution 
(D)  none of the answer is correct 
14. Tyndall effect is due to  
(A)  reflection of light     (B)  scattering of light  
(C)  absorption of light    (D)  adsorption of light 
15. The ability of ion to bring about coagulation of a given colloidal solution depends upon 
(A)  the size of its ion     (B)  the magnitude of charge 
(C)  he sign of charge     (D)  both magnitude and sign of charge 
16. Purple of cassius is 
(A)  colloidal solution of gold    (B)  colloidal solution of silver 
(C)  colloidal solution of platinum   (D)  chloroauric acid  
17. The critical micellization concentration (CMC) is 
(A)  The concentration at which micellization begins 
(B)  The concentration at which true solution is formed 
(C)  The concentration at which one molar electrolyte is present per 1000 gm of solution 
(D)  The concentration at which solute and solution form equilibrium. 
18. Which of the following is not a colloid? 
(A)  Chlorophyll      (B)  Smoke 
(C)  Ruby glass      (D)  Milk 
19. Separation of colloidal particles from those of molecular dimension with electricity is know as 
(A)  Electrolysis      (B)  Electrophoresis  
(C)  Electrodialysis     (D)  none of the above 
20. Lyophilic sols are more stable than lyophobic sols because 
;
 
(A)  The colloidal particles have positive charge. 
 
(B)  The colloidal particles have negative charge  
(C)  The colloidal particles are solvated.   
(D)  There are strong electrostatic repulsions between the negatively charged colloidal particles.  
21. On adding few drops of dil. HCI to freshly precipitated ferric hydroxide, a red coloured colloidal solution is 
obtained. This phenomenon is known as  
(A)  Peptisation      (B)  Dialysis  
GIITJEE  (GURUS  FOR  IITJEE)  SCO 382, Sector 37–D, Chandigarh, Ph. 0172–2628810, 2628811, 2628820 
 
SURFACE CHEMISTRY 
P – 3 
 
(C)  Protective action    (D)  Dissolution 
22. A arsenious sulphide sol carries a negative charge. The maximum precipitating power of this sol is possessed 
by 
(A)  K
2
SO
4       
(B)  CaCI
2
 
(C) Na
3
PO
4      
(D) AICI
3
 
23. In colloidal state, particle size ranges from  
(A)  1 to 10 Å     (B)  20 to 50 Å  
(C)  10 to 1000 Å      (D)  1 to 280 Å 
24. Which one of the following substance gives a positively charged sol ?   
(A)  Gold       (B)  A metal sulphide  
(C)  Ferric hydroxide     (D)  An acidic dye 
25. Peptisation denotes 
(A)  digestion of food    (B)  hydrolysis of proteins 
(C)  breaking and dispersion into colloidal state (D)  precipitation of a solid from colloidal state 
26. A colloidal solution is subjected to an electrical field. The particles move towards anode. The coagulation of 
same sol is studied using NaCI, BaCI
2
 and AICI
3
 solutions. Their coagulating power should be 
(A)  NaCI > BaCI
2
 > AICI
3     
(B)  BaCI
2
 > AICI
3
 > NaCI 
(C)  AICI
3
 > BaCI
2
 > NaCI     (D)  BaCI
2
 > NaCI > AICI
3
 
27. Which of the following is less than zero during adsorption? 
(A)  ?G       (B)  ?S 
(C)  ?H       (D)  All of the above 
28. Cellulose nitrate dispersed in ethanol is called  
(A)  emulsion      (B)  micelle   
(C)  collodion      (D)  hydrophilic solution 
29. Which of the following is most effective in causing the coagulation of ferric hydroxide sol? 
(A)  KCI       (B)  KNO
3
 
(C)  K
2
SO
4       
(D)  K
3
[Fe(CN)
6
] 
30. Which one of the following is correctly matched? 
(A)  Emulsion - Curd     (B)  Foam-Mist 
(C)  Aerosol-Smoke      (D)  Solid sol-Cake 
 
 
 
 
 
 
 
GIITJEE  (GURUS  FOR  IITJEE)  SCO 382, Sector 37–D, Chandigarh, Ph. 0172–2628810, 2628811, 2628820 
 
SURFACE CHEMISTRY 
P – 4 
 
 
ANSWERS  
 
Objective Problems  
 
1. (D) 
2. (D) 
3. (A) 
4. (D) 
5. (C) 
6. (D) 
7. (B) 
8. (D) 
9. (A) 
10. (B) 
11. (B) 
12. (B) 
13. (B) 
14. (B) 
15. (D) 
16. (A) 
17. (A) 
18. (A) 
19. (C) 
20. (C) 
21. (A) 
22. (D) 
23. (C) 
24. (C) 
25. (C) 
26. (C) 
27. (D) 
28. (C)  
29. (D) 
30. (C) 
 
GIITJEE  (GURUS  FOR  IITJEE)  SCO 382, Sector 37–D, Chandigarh, Ph. 0172–2628810, 2628811, 2628820 
Read More
Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

mock tests for examination

,

Previous Year Questions with Solutions

,

MCQs

,

Important questions

,

ppt

,

SURFACE CHEMISTRY P – 1 Class 12 Notes | EduRev

,

past year papers

,

SURFACE CHEMISTRY P – 1 Class 12 Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Semester Notes

,

study material

,

Exam

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

Extra Questions

,

video lectures

,

Free

,

pdf

,

Sample Paper

,

shortcuts and tricks

,

SURFACE CHEMISTRY P – 1 Class 12 Notes | EduRev

,

Summary

;