Extra Question and Answers: Poem - A Slumber Did My Spirit Seal Notes | Study English Class 9 - Class 9

Class 9: Extra Question and Answers: Poem - A Slumber Did My Spirit Seal Notes | Study English Class 9 - Class 9

The document Extra Question and Answers: Poem - A Slumber Did My Spirit Seal Notes | Study English Class 9 - Class 9 is a part of the Class 9 Course English Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

Additional Very Short Answer Type Questions

Q1. What did the slumber due to the poet’s spirit?
Ans: The slumber made the poet’s spirit seal.

Q2. What does ‘the slumber’ refer to?
Ans: ‘The slumber refers to the death of a lovely child named Lucy.

Q3. What can’t the poet realize?
Ans: The poet can’t realize human fears.

Q4. What had sealed the poet’s spirit?
Ans: The death of Lucy scaled the poet’s spirit.

Q5. What is meant by ‘human fears’?
Ans: ‘Human fears’ mean the common worries and fears of mankind.

Q6. What is meant by earth’s diurnal course’?
Ans: ‘Earth’s diurnal course’ means the daily movement of the earth around the sun.

Q7. Why can’t Lucy see or hear now?
Ans: She can’t see or hear now because she is dead.

Short Answer Type Questions

Q1. On the basis of reading this poem, how would you describe William Wordsworth?
Ans: In this poem, William Wordsworth’s deep love for nature has been expressed. He imagines that it is a point of relief and peace for him if someone near and dear becomes a part of nature after his/her death.

Q2. Explain the line ‘She seemed a thing that could not feel’?
Ans: It means that she is dead now. She has no sense of feeling any human emotions. She can’t be grieved or happy because she is a dead thing now.

Q3. What is the theme of the poem ‘A Slumber Did My Spirit Seal’?
Ans: It is a poem about the death of a loved one of the poets. The poet says that his soul has been sealed by the deep sleep of a lovely child whom he loved very much. But when he thinks that the child has become a part and parcel of nature, this gives him some relief and peace.

The document Extra Question and Answers: Poem - A Slumber Did My Spirit Seal Notes | Study English Class 9 - Class 9 is a part of the Class 9 Course English Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

Related Searches

past year papers

,

Extra Question and Answers: Poem - A Slumber Did My Spirit Seal Notes | Study English Class 9 - Class 9

,

MCQs

,

Extra Questions

,

Extra Question and Answers: Poem - A Slumber Did My Spirit Seal Notes | Study English Class 9 - Class 9

,

study material

,

ppt

,

Semester Notes

,

mock tests for examination

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

,

pdf

,

Summary

,

practice quizzes

,

Important questions

,

Objective type Questions

,

Viva Questions

,

Exam

,

Extra Question and Answers: Poem - A Slumber Did My Spirit Seal Notes | Study English Class 9 - Class 9

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

Free

;