Ace Tutorial Practice Test - Plant Breeding & Ecology Notes | EduRev

: Ace Tutorial Practice Test - Plant Breeding & Ecology Notes | EduRev

 Page 1


                                                                                       1 
Test-(3A-6)   Plant Breeding & Ecology (C10)      
1. Study of interaction between members of a 
species and its environment is 
(a)  Autoecology (b)  Genecology  
(c)  Synecology  
(d)  Environment ecology  
2. Maximum water vapour which can be held in 
atmosphere is 
(a)  Relative humidity 
(b)  Absolute humidity 
(c)  Saturation point 
(d)  Absolute transpiration 
3. All the following are proper plans for increasing 
agricultural production except 
(a)  Expanding of irrigation facilities 
(b)  Increase in application of fertilizers 
(c)  Cutting forests to add land for cultivation 
(d)  Mechanization of various aspects of 
farming 
4. Biomes are 
(a)  Indicators of climate of a place 
(b)  Major ecological grouping of plants 
(c)  Major ecological grouping of animals and 
plants 
(d)  Aquatic vegetation 
5. Vivipary is characteristic feature of 
(a)  Halophytes (b)  Mesophytes 
(c)  Hydrophytes (d)  Xerophytes  
6. Which of the following habitats would be 
ideally suited to sciophytes? 
(a)  Moist and shady place 
(b)  Dry and sunny place 
(c)  Desert  (d)  Ponds and lakes 
7. Myrmecophily is beneficial association between 
a flowering plant and 
(a)  Insects (b)  Ants 
(c)  Snails (d)  Squirrels 
8. Of the following which is the smallest parasite? 
(a)  Lemna (b)  Arceuthobium 
(c)  Spirodella (d)  Wolffia 
9. social position held by one kind of organism 
with respect of its other associates is termed 
(a)  Niche (b)  Habitat 
(c)  Ecosphere (d)  Ecotone 
10. Individuals or organism of the same species 
inhabiting a particular area constitute 
(a)  Population (b)  Community 
(c)  Ecosystem  (d)  None of these 
11. Edaphic factors are concerned with  
(a)  Competition among different species of 
plants 
(b)  Grazing by animals 
(c)  Rainfall 
(d)  Soil and their characteristics 
12. Water left in the soil after suction due to gravity 
is 
(a) Available water  (b)  Vital capacity 
(c)  Hygroscopic water (d)  Ground water 
13. Mulching helps in 
(a)  Soil fertility 
(b)  Moisture conservation 
(c)  Improvement of soil structure 
(d)  Soil fertility 
14. Tropical evergreen forests are found in India in 
(a)  Tamil Nadu (b)  Assam 
(c)  Himachal Pradesh (d)  Madhya Pradesh 
15. An American plant which had become a 
troublesome aquatic weed in India is 
(a)  Cyperus rotundus  
(b)  Eichhornia crassipes 
(c)  Typha latifolia (d)  Typha bispinosa 
16. Competition for food ,light and space is most 
severe between two 
(a)  Distantly related species growing in 
different habitat 
(b)  Distantly related species growing in same 
habitat 
(c)  Closely related species growing in different 
habitat 
(d)  Closely related species growing in same 
area 
17. Species that occur in different geographical 
regions separated by special barriers are 
(a)  Sympatric (b)  Allopatric 
(c)  Sibling (d)  None  
18. Indicator plants which can be used to indicate 
atmospheric pollution by So 2 
are 
(a)  Lichens like Usnea 
(b)  Grasses like Deschampsia 
(c)  Moss plants like Sphagnum  
(d)  Climbers like Cucurbita 
19. Foul smell in the water of tanks ,ponds etc 
results due to 
(a)  Anaerobiosis (b)  Aerobiosis 
(c)  Biological magnification 
(d)  Psammophytes 
20. Animals which can tolerate only a narrow range 
of salinity are said to be: 
(a)  Euryhaline (b)  Stenohaline 
(c)  Anadromous  (d)  Catadromous 
21. A high density of tiger population in an area can 
result in: 
(a)  Interspecific competition  
(b)  Intraspecific competition 
(c)  Predation 
(d)  Protocooperation 
22. Origin of bread wheat is due to cross between: 
(a)  Triticum monococcum x Avena fatua 
(b)  T. dicoccum x Aegilops speltoides 
(c)  T.turgidum x Aegilops squarrosa 
(d)  T.turgidum x T.dicoccum 
Page 2


                                                                                       1 
Test-(3A-6)   Plant Breeding & Ecology (C10)      
1. Study of interaction between members of a 
species and its environment is 
(a)  Autoecology (b)  Genecology  
(c)  Synecology  
(d)  Environment ecology  
2. Maximum water vapour which can be held in 
atmosphere is 
(a)  Relative humidity 
(b)  Absolute humidity 
(c)  Saturation point 
(d)  Absolute transpiration 
3. All the following are proper plans for increasing 
agricultural production except 
(a)  Expanding of irrigation facilities 
(b)  Increase in application of fertilizers 
(c)  Cutting forests to add land for cultivation 
(d)  Mechanization of various aspects of 
farming 
4. Biomes are 
(a)  Indicators of climate of a place 
(b)  Major ecological grouping of plants 
(c)  Major ecological grouping of animals and 
plants 
(d)  Aquatic vegetation 
5. Vivipary is characteristic feature of 
(a)  Halophytes (b)  Mesophytes 
(c)  Hydrophytes (d)  Xerophytes  
6. Which of the following habitats would be 
ideally suited to sciophytes? 
(a)  Moist and shady place 
(b)  Dry and sunny place 
(c)  Desert  (d)  Ponds and lakes 
7. Myrmecophily is beneficial association between 
a flowering plant and 
(a)  Insects (b)  Ants 
(c)  Snails (d)  Squirrels 
8. Of the following which is the smallest parasite? 
(a)  Lemna (b)  Arceuthobium 
(c)  Spirodella (d)  Wolffia 
9. social position held by one kind of organism 
with respect of its other associates is termed 
(a)  Niche (b)  Habitat 
(c)  Ecosphere (d)  Ecotone 
10. Individuals or organism of the same species 
inhabiting a particular area constitute 
(a)  Population (b)  Community 
(c)  Ecosystem  (d)  None of these 
11. Edaphic factors are concerned with  
(a)  Competition among different species of 
plants 
(b)  Grazing by animals 
(c)  Rainfall 
(d)  Soil and their characteristics 
12. Water left in the soil after suction due to gravity 
is 
(a) Available water  (b)  Vital capacity 
(c)  Hygroscopic water (d)  Ground water 
13. Mulching helps in 
(a)  Soil fertility 
(b)  Moisture conservation 
(c)  Improvement of soil structure 
(d)  Soil fertility 
14. Tropical evergreen forests are found in India in 
(a)  Tamil Nadu (b)  Assam 
(c)  Himachal Pradesh (d)  Madhya Pradesh 
15. An American plant which had become a 
troublesome aquatic weed in India is 
(a)  Cyperus rotundus  
(b)  Eichhornia crassipes 
(c)  Typha latifolia (d)  Typha bispinosa 
16. Competition for food ,light and space is most 
severe between two 
(a)  Distantly related species growing in 
different habitat 
(b)  Distantly related species growing in same 
habitat 
(c)  Closely related species growing in different 
habitat 
(d)  Closely related species growing in same 
area 
17. Species that occur in different geographical 
regions separated by special barriers are 
(a)  Sympatric (b)  Allopatric 
(c)  Sibling (d)  None  
18. Indicator plants which can be used to indicate 
atmospheric pollution by So 2 
are 
(a)  Lichens like Usnea 
(b)  Grasses like Deschampsia 
(c)  Moss plants like Sphagnum  
(d)  Climbers like Cucurbita 
19. Foul smell in the water of tanks ,ponds etc 
results due to 
(a)  Anaerobiosis (b)  Aerobiosis 
(c)  Biological magnification 
(d)  Psammophytes 
20. Animals which can tolerate only a narrow range 
of salinity are said to be: 
(a)  Euryhaline (b)  Stenohaline 
(c)  Anadromous  (d)  Catadromous 
21. A high density of tiger population in an area can 
result in: 
(a)  Interspecific competition  
(b)  Intraspecific competition 
(c)  Predation 
(d)  Protocooperation 
22. Origin of bread wheat is due to cross between: 
(a)  Triticum monococcum x Avena fatua 
(b)  T. dicoccum x Aegilops speltoides 
(c)  T.turgidum x Aegilops squarrosa 
(d)  T.turgidum x T.dicoccum 
                                                                                       2 
23. The principal cereal crop in India is 
(a)  Rice (b)  Maize 
(c)  Sorghum (d)  Wheat 
24. The commercial jute fibres are obtained from 
(a)  Xylem fibres (b)  Phloem fibres 
(c)  Interxylary fibres (d)  None of these 
25. The flax fibres obtained from 
(a)  Cocos nucifera  
(b)  Linum usitatissimum 
(c)  Crotoloria juncea  
(d)  Cannabis sativa 
26. Essential oils are those 
(a)  Which are used as lubricants 
(b)  Which yield perfumes 
(c)  Essential for human beings 
(d)  Which are essential to plants producing 
them. 
27. Charas is obtained from 
(a)  Male flowers of Euphorbia  
(b)  Flowers of Datura 
(c)  Female flowers of Cannabis sativus 
(d)  Inflorescence of opium 
28. Turpentine is obtained from: 
(a)  Gymnosperm wood 
(b)  Angiosperm wood 
(c)  Angiosperm fruit  
(d)  Pine cones 
29. Rubber is commonly obtained from: 
(a)  Castilla elastica  (b)  Michelia 
champaca 
(c)  Ficus elastica  (d)  Hevae brasiliensis 
30. VAM is characterized by 
(a)  Intracellular vesicles 
(b)  Intracellular  arbusculus 
(c)  Associative symbiosis (d)  Both (a) and (b) 
31. Biological control of pests is 
(a)  Polluting  
(b)  Toxic 
(c)  Highly expensive  
(d)  Self-perpetuating 
32. Endosulphan is a  
(a)  Weedicide (b)  Pesticide 
(c)  Rodenticide (d)  Herbicide 
33. Third generation pesticides are 
(a)  Pheromones  
(b)  Insect repellents 
(c)  Pathogens 
(d)  Insect hormone analogues 
34. RR-21 is a high yielding variety of 
(a)  Gram (b)  Sugarcane 
(c)  Rice (d)  Wheat 
35. A place where endangered genetic materials of 
plants are kept is: 
(a)  Gene library (b)  Gene bank 
(c)  Gene pool (d)  Herbarium 
36. Haploid plantlets can be produced by 
(a)  Cotyledon culture (b)  Pollen culture 
(c)  Meristem culture (d)  Embryo culture 
37. ‘Target-Board’ effect is the characteristic feature 
of: 
(a) Late blight of potato   
(b)  Early blight of potato 
(c)  Blight of rice  
(d)  Black rust of wheat 
38. An embryoid is: 
(a)  A non-zygotic embryo formed in culture 
(b)  An embryo multiplied in culture 
(c)  Both (a) and (b) (d)  None of these 
39. Which of the following is a man-made cereal? 
(a)  Zea mays (b)  Secale cereale 
(c)  Triticale (d)  Triticum vulgare 
 
40. Which of the following plants yields the drug 
‘belladona’? 
(a)  Papaver somniferum (b)  Acacia arabica 
(c)  Phoenix sylvestris (d)  Atropa belladona 
41. Composited manure is produced from 
(a)  Rotten vegetables and animal refuse 
(b)  Farm refuse and household refuse 
(c)  Organic remains of biogas plant 
(d)  Farmyard manure and green manure 
42. Pyrethrin is extracted from 
(a)  Poa indica  
(b)  Helianthus annuus 
(c)  Azadirachta indica 
(d)  Chrysanthemum cinerifolium 
43. Rotation of crops is for 
(a)  Increasing fertility of soil 
(b)  Decreasing fertility of soil 
(c)  Increasing acidity of soil 
(d)  All of these 
44. Chemical pesticide present in Baygon is: 
(a)  Parathion (b)  Aldicarb 
(c)  Malathion (d)  Propoxur 
45. Pick out endangered group of species of plants 
and animals from among the following: 
(a)  Pinus and tiger 
(b)  Cycas and great Indian Bustard 
(c)  Mango and spotted deer 
(d)  Rauwolfia and Musk Deer 
 
Assertion Reason  
Each of the questions given below consists of 
two statements, an assertion (A) and Reason 
(R).Select the number corresponding to the 
appropriate response in the answer sheet as 
follows 
(a) If both assertion and reason are true and the 
reason is a correct explanation of the assertion. 
(b) If both assertion and reason are true but the 
reason is not a correct explanation of the 
assertion 
(c) If the assertion is true, but reason is false.  
Page 3


                                                                                       1 
Test-(3A-6)   Plant Breeding & Ecology (C10)      
1. Study of interaction between members of a 
species and its environment is 
(a)  Autoecology (b)  Genecology  
(c)  Synecology  
(d)  Environment ecology  
2. Maximum water vapour which can be held in 
atmosphere is 
(a)  Relative humidity 
(b)  Absolute humidity 
(c)  Saturation point 
(d)  Absolute transpiration 
3. All the following are proper plans for increasing 
agricultural production except 
(a)  Expanding of irrigation facilities 
(b)  Increase in application of fertilizers 
(c)  Cutting forests to add land for cultivation 
(d)  Mechanization of various aspects of 
farming 
4. Biomes are 
(a)  Indicators of climate of a place 
(b)  Major ecological grouping of plants 
(c)  Major ecological grouping of animals and 
plants 
(d)  Aquatic vegetation 
5. Vivipary is characteristic feature of 
(a)  Halophytes (b)  Mesophytes 
(c)  Hydrophytes (d)  Xerophytes  
6. Which of the following habitats would be 
ideally suited to sciophytes? 
(a)  Moist and shady place 
(b)  Dry and sunny place 
(c)  Desert  (d)  Ponds and lakes 
7. Myrmecophily is beneficial association between 
a flowering plant and 
(a)  Insects (b)  Ants 
(c)  Snails (d)  Squirrels 
8. Of the following which is the smallest parasite? 
(a)  Lemna (b)  Arceuthobium 
(c)  Spirodella (d)  Wolffia 
9. social position held by one kind of organism 
with respect of its other associates is termed 
(a)  Niche (b)  Habitat 
(c)  Ecosphere (d)  Ecotone 
10. Individuals or organism of the same species 
inhabiting a particular area constitute 
(a)  Population (b)  Community 
(c)  Ecosystem  (d)  None of these 
11. Edaphic factors are concerned with  
(a)  Competition among different species of 
plants 
(b)  Grazing by animals 
(c)  Rainfall 
(d)  Soil and their characteristics 
12. Water left in the soil after suction due to gravity 
is 
(a) Available water  (b)  Vital capacity 
(c)  Hygroscopic water (d)  Ground water 
13. Mulching helps in 
(a)  Soil fertility 
(b)  Moisture conservation 
(c)  Improvement of soil structure 
(d)  Soil fertility 
14. Tropical evergreen forests are found in India in 
(a)  Tamil Nadu (b)  Assam 
(c)  Himachal Pradesh (d)  Madhya Pradesh 
15. An American plant which had become a 
troublesome aquatic weed in India is 
(a)  Cyperus rotundus  
(b)  Eichhornia crassipes 
(c)  Typha latifolia (d)  Typha bispinosa 
16. Competition for food ,light and space is most 
severe between two 
(a)  Distantly related species growing in 
different habitat 
(b)  Distantly related species growing in same 
habitat 
(c)  Closely related species growing in different 
habitat 
(d)  Closely related species growing in same 
area 
17. Species that occur in different geographical 
regions separated by special barriers are 
(a)  Sympatric (b)  Allopatric 
(c)  Sibling (d)  None  
18. Indicator plants which can be used to indicate 
atmospheric pollution by So 2 
are 
(a)  Lichens like Usnea 
(b)  Grasses like Deschampsia 
(c)  Moss plants like Sphagnum  
(d)  Climbers like Cucurbita 
19. Foul smell in the water of tanks ,ponds etc 
results due to 
(a)  Anaerobiosis (b)  Aerobiosis 
(c)  Biological magnification 
(d)  Psammophytes 
20. Animals which can tolerate only a narrow range 
of salinity are said to be: 
(a)  Euryhaline (b)  Stenohaline 
(c)  Anadromous  (d)  Catadromous 
21. A high density of tiger population in an area can 
result in: 
(a)  Interspecific competition  
(b)  Intraspecific competition 
(c)  Predation 
(d)  Protocooperation 
22. Origin of bread wheat is due to cross between: 
(a)  Triticum monococcum x Avena fatua 
(b)  T. dicoccum x Aegilops speltoides 
(c)  T.turgidum x Aegilops squarrosa 
(d)  T.turgidum x T.dicoccum 
                                                                                       2 
23. The principal cereal crop in India is 
(a)  Rice (b)  Maize 
(c)  Sorghum (d)  Wheat 
24. The commercial jute fibres are obtained from 
(a)  Xylem fibres (b)  Phloem fibres 
(c)  Interxylary fibres (d)  None of these 
25. The flax fibres obtained from 
(a)  Cocos nucifera  
(b)  Linum usitatissimum 
(c)  Crotoloria juncea  
(d)  Cannabis sativa 
26. Essential oils are those 
(a)  Which are used as lubricants 
(b)  Which yield perfumes 
(c)  Essential for human beings 
(d)  Which are essential to plants producing 
them. 
27. Charas is obtained from 
(a)  Male flowers of Euphorbia  
(b)  Flowers of Datura 
(c)  Female flowers of Cannabis sativus 
(d)  Inflorescence of opium 
28. Turpentine is obtained from: 
(a)  Gymnosperm wood 
(b)  Angiosperm wood 
(c)  Angiosperm fruit  
(d)  Pine cones 
29. Rubber is commonly obtained from: 
(a)  Castilla elastica  (b)  Michelia 
champaca 
(c)  Ficus elastica  (d)  Hevae brasiliensis 
30. VAM is characterized by 
(a)  Intracellular vesicles 
(b)  Intracellular  arbusculus 
(c)  Associative symbiosis (d)  Both (a) and (b) 
31. Biological control of pests is 
(a)  Polluting  
(b)  Toxic 
(c)  Highly expensive  
(d)  Self-perpetuating 
32. Endosulphan is a  
(a)  Weedicide (b)  Pesticide 
(c)  Rodenticide (d)  Herbicide 
33. Third generation pesticides are 
(a)  Pheromones  
(b)  Insect repellents 
(c)  Pathogens 
(d)  Insect hormone analogues 
34. RR-21 is a high yielding variety of 
(a)  Gram (b)  Sugarcane 
(c)  Rice (d)  Wheat 
35. A place where endangered genetic materials of 
plants are kept is: 
(a)  Gene library (b)  Gene bank 
(c)  Gene pool (d)  Herbarium 
36. Haploid plantlets can be produced by 
(a)  Cotyledon culture (b)  Pollen culture 
(c)  Meristem culture (d)  Embryo culture 
37. ‘Target-Board’ effect is the characteristic feature 
of: 
(a) Late blight of potato   
(b)  Early blight of potato 
(c)  Blight of rice  
(d)  Black rust of wheat 
38. An embryoid is: 
(a)  A non-zygotic embryo formed in culture 
(b)  An embryo multiplied in culture 
(c)  Both (a) and (b) (d)  None of these 
39. Which of the following is a man-made cereal? 
(a)  Zea mays (b)  Secale cereale 
(c)  Triticale (d)  Triticum vulgare 
 
40. Which of the following plants yields the drug 
‘belladona’? 
(a)  Papaver somniferum (b)  Acacia arabica 
(c)  Phoenix sylvestris (d)  Atropa belladona 
41. Composited manure is produced from 
(a)  Rotten vegetables and animal refuse 
(b)  Farm refuse and household refuse 
(c)  Organic remains of biogas plant 
(d)  Farmyard manure and green manure 
42. Pyrethrin is extracted from 
(a)  Poa indica  
(b)  Helianthus annuus 
(c)  Azadirachta indica 
(d)  Chrysanthemum cinerifolium 
43. Rotation of crops is for 
(a)  Increasing fertility of soil 
(b)  Decreasing fertility of soil 
(c)  Increasing acidity of soil 
(d)  All of these 
44. Chemical pesticide present in Baygon is: 
(a)  Parathion (b)  Aldicarb 
(c)  Malathion (d)  Propoxur 
45. Pick out endangered group of species of plants 
and animals from among the following: 
(a)  Pinus and tiger 
(b)  Cycas and great Indian Bustard 
(c)  Mango and spotted deer 
(d)  Rauwolfia and Musk Deer 
 
Assertion Reason  
Each of the questions given below consists of 
two statements, an assertion (A) and Reason 
(R).Select the number corresponding to the 
appropriate response in the answer sheet as 
follows 
(a) If both assertion and reason are true and the 
reason is a correct explanation of the assertion. 
(b) If both assertion and reason are true but the 
reason is not a correct explanation of the 
assertion 
(c) If the assertion is true, but reason is false.  
                                                                                       3 
(d) If both assertion and reason are falses.  
46. Assertion :Organochlorine pesticides are 
organic compounds that have been chlorinated 
 Reason : . Fenitrothion is one of the 
 organochlorine pesticides. 
47. Assertion : In a food chain , members of 
successive higher levels are fewer in number  
 Reason :  Number of organisms at any trophic 
 level depends upon the availability of organisms 
 which serve as food at the lower level. 
48. Assertion : Tropical rain forests are 
disappearing fast form developing countries 
such as India. 
Reason:No value is attached to these forests 
because these are poor in biodiversity  
49. Assertion : Leaf butterfly and stick insect show 
mimicry to dodge their enemies  
 Reason :  Mimicry is a method to acquire body 
 colour blinding with the surroundings. 
50. Assertion :In tropical rain forests.O – horizon 
and A Horizon of soil profile are shallow and 
nutrient –poor.  
 Reason : Excessive growth of micro-
 organisms in the soil depletes its  organic 
 content.  
 
SOLUTIONS  
46. (c) organo chlorine are persistent pesticides 
 (e.g.DDT) which pass into food chain and 
 increase in amount per unit weight of organisms 
 with the rise in trophic level. Fenitrothion is 
 organophophate. 
47. (d) Both assertion and reason are false in this 
 case .When food is made automatically the next 
 higher level of Organism in the heirachhy 
 should increase. This is because when the forest 
 cover got depleted it led to the increase in the 
 number of endangered speices. If the deer 
 population is more, it automatically leads to an 
 increase in the tiger population.  
48. (c) Tropical rain forests have disappeared 
mainly due to man’s activities .Due to over 
population in countries like India, rain forests 
are cut to make place available for man to live 
and build houses .To build buildings and 
factories .Man has incessantly  cut down tress. 
This has caused the depletion of rain forests.  
49. (a) Leaf butterfly is green in colour and stick 
 insect also mimics in order to escape from the 
 enemies and also to catch prey. The 
 camouflaging mechanism helps the organism to 
 get adapted to its surroundings .The leaf 
 butterfly is seen more near the leaves while the 
 stick insect camouflages with its surroundings 
 by living on the branches. Hence, the assertion 
 and reason are true.  
50. (c) O- horizon occupies the topmost soil and is 
 rich in mineral and decomposed organic matter 
 ( humus) .A horizon is dark coloured and has 
 abundant minerals mixed with humus.  
 
Test-(3A-6)   Plant Breeding & Ecology(C10) 
ANSWERS 
1 A 11 D 21 A 31 D 41 A 
2 C 12 B 22 C 32 B 42 D 
3 C 13 B 23 A 33 D 43 A 
4 C 14 B 24 B 34 D 44 D 
5 A 15 B 25 B 35 B 45 B 
6 A 16 D 26 B 36 B 46 C 
7 B 17 B 27 C 37 B 47 D 
8 B 18 A 28 A 38 A 48 C 
9 A 19 A 29 D 39 C 49 A 
10 A 20 B 30 D 40 D 50 C 
 
 
 
Read More
Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!