Assignment of class 6 chapter 6 and 8 of science Class 6 Notes | EduRev

Class 6 : Assignment of class 6 chapter 6 and 8 of science Class 6 Notes | EduRev

The document Assignment of class 6 chapter 6 and 8 of science Class 6 Notes | EduRev is a part of Class 6 category.
All you need of Class 6 at this link: Class 6
ASSIGNMENTAUGUST CLASS6 CHAPTER6AND8
MODELANSWER
CHOOSETHECORRECTOPTION
1.Seeddevelopingintoaseedlingisa
a.reversiblechange b.irreversiblechange c.bothaandb d.none
ofthese
Ans1.b.irreversiblechange
2.Aballofdoughrolledoutintoarotiisa
a.reversiblechange b.irreversiblechange c.bothaandb d.none
ofthese
Ans2.a.reversiblechange
3.--------protectslungsandheart.
a.skull b.pelvicgirdle c.pectoralgirdle d.ribcage
Ans3.d.ribcage
4.Thejointwhereourneckjoinstheheadisa
a.ballandsocketjoint b.hingejoint c.pivotaljoint d.fixedjoint
Ans4.c.pivotaljoint
5.---------moveswiththehelpofamuscularfoot.
a.snake b.snail c.spider d.squid
Ans5.b.snail
FILLINTHEBLANKS
6.Cartilageisfoundinthejointsofthebody.
7.Fisheshavestreamlinedbody.
8.Theskullprotectsbrainveryimportantpartofthebody.
9.Thebackboneismadeupofmanysmallbonescalledvertebrae.
10.Onheating,themetalrimexpandsandfitsontothewheel.
ANSWERTHEFOLLOWINGQUESTIONS.
11.Howcanwefixthewoodenhandleingardentools?
Ans.11.Normallytheringisslightlysmallerinsizethanthewooden
handle.Tofixthehandletheringisheatedanditbecomesslightly
largerinsize(expand).Nowthehandleeasilyfitsintothering.When
theringcoolsdownitcontractsandfitstightlyon tothehandle.
12.Whyischangeofmilkintocurdisanirreversiblechange?
 Ans.12.Thechangeofmilkintocurdiscalledirreversiblechange
becausewecan’tgetbackthemilkfromcurdagain.
13.Definereversibleandirreversiblechange.
Ans.13.Thechangesthatcanbereversedarecalledreversiblechange.
Thechangeswhichcan’tbereversedarecalledirreversiblechange.
14.Givesomeexamplesofreversibleandirreversiblechange.
Ans.14-Examplesofreversiblechange:-
i.Wetclothestodryclothes.
ii.Coldmilktohotmilk.
iii.Woollenyarntoknittedsweater.
iv.Foldingofpaperintotoyaeroplane.
v.Blowingofballoon.
Examplesofirreversiblechange:-
i.Raweggtoboiledegg.
ii.Battertoidli.
iii.Budtoflower.
iv.Milktopaneer.
v.Cowdungtobiogas. 
15.Statethefunctionsofskeleton.
Ans.15.a.Ithelpsinbodymovementwiththehelpofmuscles.
b.Itgivesshapeandsupporttoourbody.
c.Itprotectsourinternaldelicateorgans.
16.Whatisballandsocketjoint?
Ans.16.Itisatypeofjointinwhichroundedendofonebonefitsinto
thecavityofotherbone.Suchjointallowsmovementinalldirections.
17.Explaintheroleofmusclesinthemovementofbone.
Ans.17.Muscleworkinpairs.Whenoneofthemcontractstheboneis
pulledinthatdirection.theothermuscleofthepairrelaxes.The
musclecanonlypull.Itcan’tpush.Thus,twomuscleshavetowork
togethertomoveabone.
18.Writetheadaptivefeaturesofbirdwhichhelpthemtofly?
Ans.18.1.Theirforelimbsaremodifiedintowings.
2.Theirbonesarehollowandlight.
3.Theirshoulderbonesarestrong.
4.Thebodyisstreamlined.
19.WhatdoesanX-rayimageshow?
Ans19.a.Shapeandnumberofbonespresentinourbody.
b.Injuriesthatmighthavehappenedtotheboneswhenweget
hurt.
20.Whycanourelbownotmovebackwards?
Ans.20.Theelbowhasahingejointthatallowsonlyabackandforth
movement.So,ourelbowcan’tmovebackwards.
21.Whatisjoint?
Ans21.Partofthebodywheretwoormorebonesmeetiscalledjoint.
Ex-hingejoint,ballandsocketjointetc.
22.Whichtypeofshapedofisheshaveandhowdoesithelpthem?
Ans22.Thefisheshavestreamlinedbody.Theshapeissuchthatwater
canflowarounditeasilyandallowthefishtomoveinwater
Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 6

Content Category

Related Searches

Viva Questions

,

mock tests for examination

,

Free

,

Important questions

,

pdf

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

Objective type Questions

,

past year papers

,

Assignment of class 6 chapter 6 and 8 of science Class 6 Notes | EduRev

,

Assignment of class 6 chapter 6 and 8 of science Class 6 Notes | EduRev

,

ppt

,

Exam

,

Semester Notes

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

Sample Paper

,

video lectures

,

study material

,

MCQs

,

practice quizzes

,

Assignment of class 6 chapter 6 and 8 of science Class 6 Notes | EduRev

;