Bank Reconciliation Statement (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy

Commerce : Bank Reconciliation Statement (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

The document Bank Reconciliation Statement (Part - 3) Commerce Notes | EduRev is a part of the Commerce Course DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy.
All you need of Commerce at this link: Commerce

Page No 15.33:
Question 18:
Prepare Bank Reconciliation Statement from the following particulars on June 30, 2016:

Bank Statement showed a favourable balance of ₹ 9,214.
(a) On 29th June, the bank credited the sum of ₹ 1,650 in error.
(b) Certain cheques, valued at ₹ 4,500 issued before June 30, were not cleared.
(c) A hire purchase payment of ₹ 950, made by a standing order was not entered in the cash book.
(d) A cheque of ₹ 600 received, deposited and credited by bank, was accounted as a receipt in the cash column of the cash book.
(e) Other cheques for ₹ 8,500 were deposited in June but cheques for ₹ 6,000 only were cleared by the bankers.
ANSWER:
Bank Reconciliation Statement (Part - 3) Commerce Notes | EduRev


Question 19:
On 30th June 2014 Pass Book showed a balance of ₹ 5,200. Prepare Bank Reconciliation Statement from the following particulars:-
I. Out of total cheques amounting to ₹ 16,000 deposited, cheques amounting to ₹ 9,000 were credited in June 2014, Cheques amounting to ₹ 3,000 were credited in July 2014, and the rest have not been collected so far.
II. Out of total cheques amounting to ₹ 45,000 drawn, cheques amounting to ₹ 7,500 were presented in June 2014, Cheques amounting to ₹ 18,000 were presented in July 2014, and the rest have not been presented so far.
III. Amount wrongly credited by bank ₹ 3,400.
IV. Payment side of the Cash Book has been undercast by ₹ 200.
V. Cheques recorded in the Cash Book in June 2014 but sent to bank in July 2014 ₹ 2,500.
VI. A cheque of ₹ 20,000 deposited in the bank has been dishonoured but no intimation was received till June 2014.
ANSWER:
Bank Reconciliation Statement (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Page No 15.34:
Question 20:
On 30th June, 2014 the Pass Book of Sh. Mahabir Prashad showed a balance of ₹ 22,000. On comparing the Pass Book with Cash Book the following differences were found:-
1. Mahabir Prashad had paid into the Bank on 26th June four cheques for ₹ 3,000; ₹ 6,000; ₹ 8,000 and ₹ 10,000. Of these, the cheque for ₹ 6,000 was credited by the bank in July 2014.
2. On 23rd June three cheques were drawn for ₹ 12,000; ₹ 13,000 and ₹ 16,000. The first two cheques were presented to the bank for payment in June and the third in July 2014.
3. Cheques amounting to ₹ 3,600 were deposited in the bank but no entry was passed in the Cash Book.
4. Bank charges entered in Cash Book twice ₹ 50.
5. Cheque received entered twice in the Cash Book ₹ 3,200.
Prepare a Bank Reconciliation Statement as on 30th June 2014.
ANSWER:
Bank Reconciliation Statement (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Question 21:

On 31st March, 2017, Pass Book showed a balance of ₹ 25,000. Prepare a Bank Reconciliation Statement from the following particulars:
(i) Cheques of ₹ 20,000 were deposited in Bank on 27th March, 2017, out of which cheques of ₹ 5,000 were cleared on 1st April, 2017. Rest are not cleared.
(ii) On 28th March, 2017, cheques were issued amounting to ₹ 15,000, out of which cheques of ₹ 3,000 were presented in March, ₹ 4,000 on 2nd April and rest were not presented.
(iii) Cheques of ₹ 10,000 were deposited in Bank on 28th March, 2017, out of which cheques of ₹ 4,000 were cleared on 2nd April, 2017 and rest are dishonoured.
(iv) Interest on investment collected by bank does not appear in the Cash Book ₹ 800.
(v) A B/R of ₹ 9,000 previously discounted from the bank was dishonoured on 30th March, 2017 but no intimation was received from the bank till 31st March.
(vi) Bank has debited ₹ 1,500 and credited ₹ 1,200 in our account.
ANSWER:
Bank Reconciliation Statement (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Question 22:
On 31st March, 2015 the Cash Book of Gopal disclosed a balance of ₹ 12,580. On checking entries in the Cash Book with the bank statement, it was ascertained that:
(i) Cheques amounting to ₹ 18,000 were drawn on 25th March, of which cheques of ₹ 4,800 were cashed before 31st March.
(ii) Out of cheques received and entered in the bank column of the Cash Book for ₹ 18,000; ₹ 16,000 sent to bank but Pass Book recorded ₹ 6,200 after the date.
(iii) An amount of ₹ 5,000 paid directly into the merchant's account by a customer was not entered in the Cash Book.
(iv) The bank erroneously debited Gopal's Account for a cheque of ₹ 1,700.

(v) On 31st March, cash was deposited into the bank ₹ 12,720 but the cashier debited the bank account with ₹ 12,270 by mistake.
(vi) Dividend collected by bank on our behalf ₹ 570 does not appear in the Cash Book.
(viii) ₹ 300 is entered in the bank statement as bank charges. This was recorded as ₹ 200 in the cash book.
You are required:
(i) to prepare the Amended Cash Book, and
(ii) then prepare a Bank Reconciliation Statement.
ANSWER:
Bank Reconciliation Statement (Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Bank Reconciliation Statement (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Page No 15.35:
Question 23:
The Cash Book of a merchant showed an overdraft balance of ₹ 15,700 on 31st December 2014. On comparing it with the Pass Book, the following differences were noted:
(i) Cheques amounting to ₹ 12,250 were deposited into the bank, out of which cheques for ₹ 7,000 have been credited in the Pass Book on 2nd January, 2015 and one cheque of ₹ 1,200 was returned by the bank on 3rd January as dishonoured.
(ii) Cheques were issued amounting to ₹ 8,300 of which cheques for ₹ 2,000 have been cashed upto 31st Dec.
(iii) A cheque of ₹ 4,250 issued to a creditor, has been entered in the Cash Book as ₹ 4,520.
(iv) Bank charges of ₹ 180 on 30th November 2014 and ₹ 240 on 30th December 2014 have not been entered in the Cash Book.
(v) A B/R for ₹ 6,000 discounted with the bank is entered in the Cash Book without recording the discount charges of ₹ 300.
(vi) A cheque for ₹ 2,000 deposited into the bank appear in the Pass Book, but not recorded in the Cash Book.
(vii) A cheque for ₹ 3,700 deposited into the bank appear in the Pass Book, was recorded in the cash column of the Cash book.
You are required:
(i) to make appropriate adjustments in the cash book, bringing down the correct balance, and
(ii) to prepare a bank reconciliation statement with the adjusted balance.
ANSWER:
Bank Reconciliation Statement (Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Bank Reconciliation Statement (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Question 24:
On 31st March, 2015 the bank column of the Cash Book of Mr. Rajesh showed a debit balance of ₹ 5,200. On examining the Pass Book you find that:
(i) Cheques of ₹ 20,000 were sent to bank for collection; Out of these cheques of ₹ 4,000 and of ₹ 5,000 were credited respectively on 5th April and 6th April respectively and the remaining cheques were credited before 31st March.
(ii) A cheque for ₹ 7,500 received from a customer although entered in the bank column of the Cash Book, was omitted to be paid into the bank.
(iii) Cheques drawn for ₹ 25,000 were not presented for payment.
(iv) Credit side of the bank column of the Cash Book was overcast by ₹ 100.
(v) A B/P for ₹3,600 has been paid by the bank, but not yet recorded in the Cash Book.
(vi) No entry has been made in the Cash Book to record the dishonour on 28th March 2015, of a cheque for ₹ 5,400 received from a customer.
(vii) A cheque for ₹ 2,500 issued to a creditor was wrongly entered in the cash column for the Cash Book.
(viii) In the Cash Book, bank charges of ₹ 200 were entered twice while another bank charge of ₹ 500 was not recorded at all.
You are required to show the necessary corrections in the Cash Book and to prepare a statement reconciling the amended cash balance with the shown in bank Pass Book as on 31st March 2015.
ANSWER:
Bank Reconciliation Statement (Part - 3) Commerce Notes | EduRev
Bank Reconciliation Statement (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Page No 15.36:
Question 25:
From the following items prepare a Bank Reconciliation Statement on 31st May 2015:
(a) Bank balance as per Cash Book on 31st May 2015 ₹ 17,600.
(b) Cash and cheques totalling ₹ 36,000 were sent to bank during May but one cheque of ₹ 11,800 was shown in the Pass Book on 2nd June.
(c) As per instructions bankers have directly collected ₹ 4,100 from a customer but there is no mention of it in the Cash Book.
(d) Three cheques for ₹ 10,000, ₹ 12,000 and ₹ 4,800 respectively were drawn on 27th May but the cheque for ₹ 4,800 was encashed on 1st June.
(e) On 31st May bankers had debited ₹ 45 as bank charges but had intimated it on 3rd June.
(f) ₹ 16,200 were withdrawn from bank on 25th May but there is no entry for it in the Cash Book.
ANSWER:
Bank Reconciliation Statement (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

past year papers

,

pdf

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Bank Reconciliation Statement (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

Sample Paper

,

Exam

,

Bank Reconciliation Statement (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

practice quizzes

,

shortcuts and tricks

,

study material

,

Objective type Questions

,

MCQs

,

Viva Questions

,

Summary

,

Bank Reconciliation Statement (Part - 3) Commerce Notes | EduRev

,

video lectures

,

Important questions

,

Free

,

Semester Notes

,

ppt

;